KANTREFARE: Dersom is har lagt seg på dekk og mast, er det stor fare for at båten kan kantre. Foto: Jarle Andhøy

Ekspert om Berserk: - Is kan få båten til å kantre

(VG Nett) Is kan tynge båten ned og kan føre til at den kantrer, sier Eva Halvorsen i Veritas.

  • Ingrid Marie Henneseid
ARTIKKELEN ER OVER ÅTTE ÅR GAMMEL

Da «Berserk» forsvant i Sørishavet var det kraftig orkan, opp til åtte meter høye bølger og ned mot 40 minusgrader i området.

- Det store problemet med småbåter i slik kulde, er hvordan de kan bli tynget ned av is, sier kommunikasjonsdirektør Eva Halvorsen ved risikohåndteringsselskapet Veritas, som inspiserer og vurderer den tekniske tilstanden til norske skip.

LES OGSÅ: - Gode sjanser for at de er i live

Flere helikoptere og skipene «Steve Irwin» og «Professor Kromow» har lett på spreng etter «Berserk» siden tirsdag, da seilbåten sendte ut et nødsignal. Om bord på båten er det tre menn, to av dem skal være norske.

- Ustabilt

Halvorsen forteller at båter som "Berserk" kan bli offer for store bølger og sjøsprøyt.

- Sjøsprøyten kan sprute opp på dekk, i master og lignende. Ettersom det er såpass kaldt og sterk vind, vil det føre til at vannspruten fryser på grunn av kulden og tynger ned skipet. Skipet vil derfor miste dets balanse og vil ha svært lett for å kantre, sier Halvorsen.

VGTV: Paul Watson: - Hvis de ligger i vannet er de ille ute

Hun vil ikke uttale seg om det er dette som kan ha skjedd med de tre savnede.

- Det blir kun spekulasjoner. Jeg kan bare uttale meg om hva som kan skje med båten, men det er klart at det er en problematisk situasjon, sier hun.

Skal hjelpe til

Til sammen fem menn var med på ekspedisjonen, men Jarle Andhøy og 18-åringen Samuel Massie var på land da nødsignalet ble sendt ut.

Natt til torsdag ringte begge hjem til Norge og fortalte at de var i god behold. De er nå på vei til McMurdo for å hjelpe til med letingen etter seilbåten.

I følge tidligere besetningsmedlem Rune "Super'n" Ohlsgaard har båten overlevd slikt vær tidligere.
- Jeg kjenner båten og jeg kjenner gutta, og jeg tror dette går bra, sier han til VG.

HER SEILTE DE: Grafikken viser hvilken rute «Berserk» tok og hvor de var da de sendte ut nødsignalet. Grafikk: Tom Byermoen

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder