OMDØMMESVIKT: En av tre mener at prinsesse Märtha Louises påståtte kontakt med de døde svekker omdømmet til kongehuset. Anne Tingstad Wøien (øverst t.h.), Marianne Aasen og Per Olaf Lundteigen reagerer. Foto: Camera Press, Scanpix, Espen Sjølingstad Hoen

OMDØMMESVIKT: En av tre mener at prinsesse Märtha Louises påståtte kontakt med de døde svekker omdømmet til kongehuset. Anne Tingstad Wøien (øverst t.h.), Marianne Aasen og Per Olaf Lundteigen reagerer. Foto: Camera Press, Scanpix, Espen Sjølingstad Hoen

- Bør gi opp prinsessetittelen

Folket klar i sin dom - og stortingspolitikere refser

Nesten én av tre mener at prinsesse Märtha Louise bør si fra seg prinsessetittelen så lenge hun driver med kommersiell virksomhet.

ARTIKKELEN ER OVER NI ÅR GAMMEL

Hele 30,7 prosent svarer at prinsesse Märtha Louise bør si fra seg prinsessetittelen så lenge hun driver kommersiell virksomhet som engleskole og eventyrlesning.

Men halvparten av befolkningen, 50,6 prosent, sier samtidig at det er greit at Märtha kan kombinere prinsessetittel med kommersiell virksomhet.

Les også:- Godtar ikke at Märtha tar kontakt med døde i våre lokaler

Det kommer frem i en spørreundersøkelse utført av InFact på vegne av VG i går kveld.

Undersøkelsen viser at prinsesse Märtha Louises siste åndelige utvikling ikke tjener det norske kongehuset: Hele 34,6 prosent svarer at prinsesse Märtha Louises kontakt med de døde svekker omdømmet.

Ikke mulig

Samtidig svarer 32,6 prosent at kontakten ikke påvirker kongehuset, mens 15,5 prosent sier kontakten styrker omdømmet.

På spørsmål om folk tror det er mulig å ha kontakt med døde mennesker, svarer 23 prosent ja. 57 prosent svarer at det ikke er mulig.

Les også:Märtha i pressemelding: - Blir ingen kontakt med de døde

Kirkepolitiker Anne Tingelstad Wøien (Sp) tilhører nei-siden i spørsmålet om kontakt med de døde.

- Det er tull og innbilning at prinsesse Märtha Louise kan snakke med døde mennesker, sier Anne Tingelstad Wøien i Stortingets kirkekomité.

Hun er en av flere politikere på Stortinget, uavhengig av parti, som mener prinsessen har gått for langt i sin tro på egne evner.

- Er du død, så er du død. Å påstå at hun får kontakt med døde mennesker, er fri fantasi. Det er farlig å flørte med det okkulte på denne måten, spesielt for en offentlig foregangsperson som prinsessen, sier Tingelstad Wøien.

Uten autoritet

Hun mener Märtha Louise kan forlede sårbare mennesker, som nylig har mistet noen, til å tro på at hun virkelig kan kommunisere med de døde. Både hun og andre politikere mener Märtha Louise er i ferd med å svekke sin fra før svekkede autoritet som offentlig og kongelig person ytterligere.

- I denne sammenheng er Märtha Louise en tilfeldig person helt uten autoritet. Autoriteten hos en prinsesse som påstår å ha kontakt med døde, er ikke verdt noen ting, sier leder Marianne Aasen (Ap) i Stortingets kirke-, utdannings- og forskningskomité til VG.

Både hun og andre politikere har latt seg overraske over at prinsessen påstår å kunne snakke med døde mennesker. Selv om hun tidligere har hevdet at hun kan snakke med både dyr (hester) og lysvesener (engler).

VGTV:Prinsesse Märtha og Elisabeth Samnøy snakker om engler under boklansering i fjor

KrF-leder Dagfinn Høybråten mener at å påstå at man har kontakt med døde mennesker ikke er forenlig med den kristne lære.

- Jeg er overrasket over den retning prinsessens virksomhet har tatt. Men det er hennes valg. Jeg tror imidlertid det er klokt å lytte til de entydige råd som landets biskoper gir henne, sier Høybråten til VG.

Frarådet

De to bispene Laila Riksaasen Dahl og Erling Johan Pettersen understreket i VG i går at å kontakte de døde er i strid med kirkens lære. Prinsessen ble frarådet å drive med denne formen for påstått kontaktvirksomhet.

Les mer i dagens papirutgave av VG! Faksimile: VG (14.9.2010)

Marianne Aasen (Ap) er opptatt av at sårbare mennesker, som for eksempel har mistet noen av sine kjære, bør vernes mot prinsessen.

- Biskoper har for eksempel en vesentlig større autoritet enn prinsessen. Hør heller på dem enn på noen som driver med tilfeldige aktiviteter, sier Aasen.

Sp-politiker Per Olaf Lundteigen, er skeptisk til både Engleskolen og hele virksomheten prinsesse Märtha Louise driver med.

- Det er mange som har fortalt at de har snakket med døde. Men det er ikke mange prinsesser som har gjort det. Jeg ville ikke laget noen forretningsidé ut av det der, sier Lundteigen.

Les også

 1. - Blir ingen kontakt med de døde

  (VG Nett) Märtha Louise garanterer at verken hun eller partner Elisabeth Samnøy vil ta kontakt med de døde under kurset…
 2. - Godtar ikke at Märtha tar kontakt med døde i våre lokaler

  (VG Nett) Det Norske Misjonsselskap (NMS) ber prinsessen oppføre seg «skikkelig» og «omstendelig» på englekurset som…
 3. Prinsessen får Hollywood-hjelp

  (VG Nett) Prinsesse Märtha Louise (38) og filmregissør Harald Zwart (45) skal være programledere for årets julekonsert…
 4. Marianne Behn: - Jeg har møtt utenomjordiske

  Marianne Behn har malt sitt møte med utenomjordiske lysvesener.
 5. Journalist snek seg inn på engleskolen

  En journalist fra Bergensavisen deltok inkognito på prinsesse Märtha Louises englekurs i Bergen sist helg.
 6. - Juleprekenen blir et oppgjør med Märthas engler

  Prosten i Drammen vil bruke juleprekenen til å ta et oppgjør med prinsesse Märtha Louises engler.
 7. Märtha gir engleboom på alternativmesse

  Engler er i vinden som aldri før på Den Store Alternativmessen. Det synes prinsesse Märtha Louise er svært hyggelig.
 8. Vince Vaughn invitert på Märthas «Engleskole»

  (VG Nett) Skuespilleren Vince Vaugn imponerte prinsesse Märtha Lousie med sin kunnskap om engler og aura.
 9. Prinsesse Märtha til VGTV: - Følte at jeg var ond

  (VG Nett) Prinsesse Märtha Louise skriver åpenhjertig i den nye engleboken om den store frykten hun hadde for å gå inn i…
 10. Slik var Märthas første englemøte

  (VG Nett) En åpenhjertig prinsesse Märtha Louise forteller om sin første åndelige opplevelse.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder