NEKTET Å VEDTA BOT: Saken mot tidligere advokat Sigurd Klomsæt startet i Oslo tingrett mandag, etter at han har nektet å vedta en bot på 20.000 kroner for grov uforstand i tjenesten. Foto: NTB scanpix

Klomsæt: - Jeg har hatt et år med helvete

OSLO TINGHUS (VG Nett) Advokat Sigurd Klomsæt kom med flere følelsesladde utbrudd da han tirsdag formiddag forklarte seg i lekkasjesaken.

 • Bjørn-Martin Nordby

Artikkelen er over syv år gammel

Straffesaken mot Klomsæt startet mandag i Oslo tinghus, etter at advokaten har nektet å vedta et forelegg for grov uforstand i tjenesten.

Påtalemyndigheten mener Klomsæt lekket bilder av Anders Behring Brevik til media fra en CD som alle de 171 bistandsadvokatene fikk tilgang på 3. februar 2012, og som senere samme ettermiddag dukket opp på en rekke nettaviser.

Bakgrunnen for at påtalemyndigheten mener Klomsæt står bak lekkasjene, er et vannmerke som ble lagt inn i bildeinformasjonen til tre av bildene som lå på CD-en.

- Har ikke løftet en finger

Den tidligere advokaten, som ble fratatt bevillingen av Advokatbevillingsnemnden 15. august i fjor, startet sin forklaring tirsdag med å ta for seg Den europeiske menneskerettighetskonvensjonen.

Klomsæt mener at påtalemyndigheten har brukt alt for lang tid på å behandle saken hans.

- Vi står her ett år etter, og politiadvokaten (aktor i saken, Knut Skavang, journ.anm.) har vært inne i bildet hele tiden. Politiet har ikke løftet en finger, sa Klomsæt, som mandag avbrøt Skavang under hans innledningsforedrag og beskyldte ham for løgn.

Deretter gikk Klomsæt over til å forklare seg om sin situasjon før den angivelige lekkasjen til norske mediehus 3. februar i fjor.

Ble innlagt på sykehus

- Min situasjon 3. februar var dramatisk. Den 7. desember 2011 kjente jeg ubehag i kroppen etter å ha vært en tur på Sørlandet med besøk ulike steder. Jeg la meg på gulvet på kontoret, men kollegene mine fikk meg etter hvert opp på en sofa, sa Klomsæt.

Han fortalte at han senere samme dag ble sendt til Ullevaal sykehus og fikk fastslått blodpropp i lungen.

- Jeg lå syv døgn i koma. Hvert år dør 700 mennesker av liknende tilstand, sa Klomsæt med skjelvende stemme, og la til at han i ettertid ble bedt om å være 100 prosent sykemeldt frem til sommeren - noe han ikke gikk med på.

- I ettertid kan man jo angre på det, når jeg vet hva jeg har havnet oppi. Jeg hadde ikke helse til å sette meg i en situasjon hvor jeg kunne risikere noe som helst, sa den tidligere advokaten.

- En stor dag i går

Mandag ettermiddag vedgikk politioverbetjenten som hadde ansvaret for å legge inn vannmerke på bildene på CD-en som Klomsæt fikk utdelt, at han tok feil da han ved tidligere anledninger har sagt at man ikke kunne fjerne eller overskrive merkingen uten at det ville gjøre bildet uskarpt.

- I går var en stor dag. Det var første gang politioverbetjenten innrømmet feil. Jeg har hatt et år med helvete fordi den mannen har løyet, sa Klomsæt tirsdag, og gjentok samme budskap flere ganger senere.

Klomsæt kom etter hvert inn på hva han foretok seg 3. februar i fjor, når politiet mente han stod bak lekkasjene til pressen.
Ifølge Klomsæt var han i rettsforhandlinger i Grimstad på formiddagen. Da disse var ferdig i 13-tiden, satte han kursen mot Oslo sammen med en kollega.

Omtrent samtidig var det mulig for bistandsadvokatene å hente CD-en hos Oslo-politiet - frem til klokken 15.

Tydelig berørt

Klokken 13.55 hentet Sigurd Klomsæts kone og sekretær den omtalte CD-en hos Oslo-politiet, og 14.21 fikk Klomsæts advokatkontor tilsendt passordet som gjorde det mulig å se innholdet på CD-en.

- Det var utlevering denne dagen, og hvis vi hadde vært interessert i å få denne så forbanna fort, så hadde vi stått og gnagd på døra. Det var det ingen som gjorde, sa Klomsæt i retten.

Klokken 16.37 ble bilen som Klomsæt benyttet registrert i bomringen ved Maritim på Sjølyst - noe Klomsæt mener stemmer. Klokken 16.45 var NRK først ute med å publisere bildene av Breivik fra Utøya, rett etter han ble pågrepet. I dette tidsrommet mener påtalemyndigheten at den tidligere advokaten skal ha lekket bildene, enten selv eller gjennom å oppfordre noen andre.

I retten forklarte Klomsæt hvorfor han var en av kun ni av de totalt 171 bistandsadvokatene som valgte å hente CD-den fredag 3. februar - resten fikk den tilsendt i posten mandagen etter.
Klomsæt var bistandsadvokat for en gutt som var på Utøya for første gang 22. juli 2011, og som fylte 16 år samme dag.

- Breivik passerte gutten tre ganger, uten at han ble skutt. Hvorfor han ble spart, var et viktig spørsmål for ham, sa Klomsæt, og var tydelig berørt av situasjonen klienten hans var i.

- Har aldri åpnet CD-en

I en forklaring som var preget av mange avsporinger og refereringer til saker han tidligere har jobbet med, forsøkte Klomsæts forsvarer Arvid Sjødin etter hvert å pense ham inn på den eventuelle befatningen han hadde med den omtalte CD-en.

- Cden, så du noe til den?

- Ja, på søndagen, to dager senere.

- Hva gjorde du med den?

- Ingenting. Jeg tok den med til min klient på mandagen.

- Du åpnet ikke CD-en?

- Jeg har aldri åpnet den. Det gjorde min klient og faren hans da jeg kom til dem mandagen.

Etter lunsj fortsetter utspørringen av Klomsæt fra aktor Knut Skavang. Deretter skal to partssakkyndige, en fra hver av partene, belyse datatekniske funn.

Flere artikler

 1. Klomsæt: - Har mistet mange illusjoner om rettsstaten

 2. Klomsæt til aktor: - Du lyver

 3. Politioverbetjent innrømmer feil i Klomsæt-saken

 4. Politiet får flengende kritikk for sitt arbeid i Klomsæt-saken

 5. Harddisk sentral i rettssak om 22. juli-lekkasjer

Fra andre aviser

 1. Krever 24.000 i bot for Klomsæt

  Bergens Tidende
 2. Klomsæt krever politiets harddisk utlevert

  Aftenposten
 3. Politiet innrømmer feil i Klomsæt-saken

  Aftenposten
 4. Bredside fra Klomsæt mot politi og domstoler

  Aftenposten
 5. - Dette har kostet meg ett års helvete

  Fædrelandsvennen
 6. Klomsæt frikjent

  Bergens Tidende

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no