Tollere har beslaglagt sexdukker fremstilt som barn

GARDERMOEN (VG) I flere måneder har tollvesenet avdekket tilfeller hvor nordmenn bestiller seksualiserte barnedukker.

Publisert:

– Tolletaten har siden høsten 2016 avdekket en ny trend hvor norske borgere bestiller og importerer sexdukker fremstilt som svært naturtro barn. Tolletaten har avdekket at mottakerne av disse sexdukkene, fremstilt som barn, er bosatt i flere ulike politidistrikter, skriver Kripos i en pressemelding.

I videoklippet øverst i saken kan du se bilder fra tv-serien «OSL 24-7» på Viasat 4. Programmet, som har premiere på mandag, følger tollerne på Gardermoen idet de avdekker sexdukken.

– Jeg blir kvalm

Den første dukken ble stoppet i oktober. Siden da har 21 dukker blitt beslaglagt. Tollvesenet kan imidlertid ikke utelukke at dette har pågått lenger.

«Kripos vurderer at det å bestille sexdukker utformet som et barn er en indikasjon på at de som bestiller dukkene har en seksuell tiltrekning til barn. Videre så er dukkene svært virkelighetsnære, og det er mulig at seksuell omgang med dukkene kan bryte ned barrierer mot å begå overgrep mot barn,» heter det i pressemeldingen.

Noen av de som har mottatt dukkene er tidligere dømt for seksuallovbrudd, mens andre har kontakt med barn gjennom jobb eller familie.

– Jeg kjenner at jeg reagerer voldsomt når jeg ser dette. Jeg blir kvalm, rett og slett sier Jørn Ferner Bergersen, fungerende avdelingsdirektør i Tolletatens etterretningssenter til VG da vi møter ham fredag morgen.

Han forteller at Tolletaten mener straffelovens paragraf 311 dekker anskaffelse av denne typen sexdukker. Den omtaler blant annet «fremstilling som seksualiserer barn», og i tillegg den som anskaffer, innfører eller besitter slike fremstillinger.

Dukken på bildet i toppen av artikkelen er 15 kg tung og en meter lang, og skal forestille et barn mellom fire og seks år. Den kan også varmes opp, opplyser Tolletaten.

Dukkene kommer i flere fasonger, men alle 21 forestiller barn. Noen av dukkene har hatt barneklær på seg, og pakkene skal ha inneholdt diverse renseutstyr. Noen leveres også med barnepledd, undertøy og hårbørste.

De som bestiller dette er mellom 18 og 60 år, og alle er menn, opplyser Tolletaten.

– Grunn til å tro det vil dukke opp flere slike saker

Politiadvokat Erik W. Rand i Sør-Vest politidistrikt, forteller at de i samarbeid med Kripos nylig har aksjonert mot fire adresser i distriktet.

– Sør-Vest politidistrikt mottok fire sexdukker fra tollvesenet, som hadde stanset disse på Gardermoen. Vi fikk rettslig beslutning for ransaking hos de antatte bestillerne, opplyser han i en e-post til VG.

Han sier videre at slike dukker går inn under straffelovens paragraf 311, som forbyr seksualisering av barn.

– Etterforskningen får avklare om det er de siktede som har bestilt dukkene og om de har visst hva de har bestilt. Vi har grunn til å tro at det vil dukke opp flere slike saker fremover, sier Rand.

BESLAGLAGT: Flere dukker fremstilt som barn er beslaglagt av tollvesenet. Foto: Frode Hansen VG

I alle de fire sakene foretok politiet avhør av mennene. Tre av de er nå løslatt, mens det hos den siste personen ble funnet overgrepsmateriale der barn er avbildet i seksualiserte situasjoner.

– Denne saken etterforskes videre, og mannen er varetektsfengslet i to uker med brev- og besøksforbud. Politiet ba om fengsling for å unngå bevisforspillelse, skriver Rand.

Mannens forsvarer, Jørgen Berner Torstensen, sier til VG at mannen ikke erkjenner straffskyld for innførsel av dukken.

– Forøvrig har han erkjent straffskyld etter siktelsen, sier han.

– Skvatt til da vi fant den første

Tolloverinspektører i Tollvesenet, Birgitte Hansson og Nina Fossum, har funnet 17 av de 21 dukkene.

– Vi skvatt til da vi fant den første i oktober, sier Fossum.

Den første dukken ble avdekket i uke 42, da Tollvesenet over en kort periode kontrollerte omtrent alt av importvarer fra Kina.

– Vi ser mye rart, men å komme over det her... Det er det desidert ekleste vi har sett, sier Fossum.

Ifølge Tolletaten finnes det bordeller for denne typen dukker i Spania. De har så langt ikke grunn til å tro at det samme finnes i Norge.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder