FENGSLINGSMØTE: Ubaydullah Hussain i et fengslingsmøte i Oslo tingrett etter pågripelsen i desember 2015. Foto: Jan Petter Lynau VG

Ubaydullah Hussain dømt til ni års fengsel for IS-rekruttering

Islamisten Ubaydullah Hussain er dømt til ni års fengsel. 19-åringen han rekrutterte er dømt til to år og ti måneders fengsel.

ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

Ubaydullah Hussain, født og oppvokst i Oslo, var den første nordmannen som har vært tiltalt for terrorrekruttering og var i flere år talsmann for ekstremistgruppen Profetens Ummah.

«Slik retten ser det, er Hussains virke som inspirator, mentor, rådgiver, organisator, fasilitator, mellommann og/eller portåpner og sendebud, avhengig av hvem som er den reisende, nettopp en slik bakmann som lovgiver i ulike forarbeider til terrorlovgivningen har ønsket å fange opp», står det i dommen.

Forsvarer Ulrik Sverdrup-Thygeson Jr. snakker med VG kort tid etter å ha møtt Hussain i fengselet.

– Hussain har aldri selv oppfattet seg som medlem av eller deltager i IS, og da er det tungt å bli dømt til fengsel i ni år for deltakelse i terrororganisasjonen. Retten overvurderer hans betydning og rolle, sannsynligvis fordi han har vært den som har vært synlig i mediene. Medtiltalte skulle dra til Syria av egen fri vilje, sier Sverdrup-Thygeson Jr..

– Det er en viktig dom og den er riktig i de fleste henseender. Retten legger til grunn at 19-åringen skulle til ISIL og at Hussain rekrutterte ham. Det er også helt på sin plass med en så streng straff for Hussain, sier statsadvokat Frederik G. Ranke til VG.

19-åring fikk nesten tre års fengsel

Hussain ble dømt for alle forhold med unntak av ett. Tiltalepostene for rekruttering gjaldt to personer:

Thom Alexander Karlsen (24) fra Halden, som reiste til Syria i september 2014 og ble meldt drept i Kobane mars året etter. Hussain ble frikjent for å ha rekruttert Karlsen.

En nå 19 år gammel mann fra Oslo, også konvertitt, som ble stoppet på Landvetter flyplass utenfor Gøteborg juni 2015 på vei til Syria. Denne konvertitten var i samme sak som Hussain tiltalt for forsøk på å slutte seg til IS. Hussain ble dømt for å ha rekruttert 19-åringen.

19-åringen ble selv dømt til to år og ti måneders fengsel.

I rettssaken som gikk i november og desember i Oslo tingrett i fjor, nektet Hussain straffskyld. Det gjorde også 19-åringen.

Les også: Tre trønderes ferd fra bygda til IS

Fem av åtte drept

– Jeg er skuffet over rettens vurderinger rundt skyldspørsmålet, men ser samtidig at min klient er blitt bedømt mildere enn påtalemyndighetens påstand, sier 20-åringens forsvarer Javeed Hussain Shah til NRK.

«Etter rettens oppfatning er Hussains deltagelse i praksis langt viktigere for ISIL enn den enkelte fremmedkrigeren. Med den ”frafallsraten” ISIL har av fremmedkrigere, er de helt avhengige av nytt tilfang av fremmedkrigere for å oppnå sitt mål», står det i dommen.

Av personene nevnt i forbindelse med Hussains virksomhet i tiltalen, er fem av åtte nå drept.

Les IS-krigernes siste hilsen: «Nordmennene er på tokt»

KONVERTITTER: Thom Alexander Karlsen ble rekruttert av Hussain til IS sommeren 2014, ifølge tiltalen, noe som kostet ham livet i mars 2015. 19-åringen til høyre konverterte i 2014. Året etterpå, i 2015, møtte han Ubaydullah Hussain og bestemte seg for å reise til Syria. Foto: PRIVAT

– Tilrettelegging

I tillegg var Hussain tiltalt for deltakelse i IS gjennom støtte til fem fra Norge som sluttet seg til terrororganisasjonen. Det de alle har til felles, er at de kommer fra Fredrikstad og delvis bydelen Lisleby:

Ishaq Ahmed (f. 1991): Ifølge tiltalen kjøpte han stridsbekledning og utstyr til Ahmed dagene i forveien av at han sammen med Edelbijev reiste til Syria i september 2013. Ahmed ble dømt til åtte års fengsel i fjor.

Abu Edelbijev (f. 1991): Ifølge tiltalen overførte Hussain til sammen 26 900 kroner til norsktsjetsjeneren fra april til juni i 2014, mens Edelbijev oppholdt seg delvis i Syria og Tyrkia, tilsluttet IS.

Adam Magomadov (f. 1992): Ifølge tiltalen tilrettela Hussain reisen til tsjetsjeneren i august 2014. Magomadov returnerte vinteren etter og ble i mars i år funnet skyldig i lagmannsretten for både terrorforbund og deltakelse i IS.

Torleif Angel Sanchez Hammer (f. 1991): Ifølge tiltalen tilrettela Hussain konvertittens reise ved årskiftet 2013/2014.

Fredrikstad-mann (f. 1989): Ifølge tiltalen tilrettela Hussain for reisen til den kurdiske norskiraneren i september 2014.

I tillegg er Hussain tiltalt for å ha tilrettelagt reisen for en sjette person, som er av britisk opprinnelse.

Hussain risikerte inntil 12 års fengsel. Både rekruttering av og støtte til norske IS-krigere omfattes av straffelovens 147 d.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder