Politi-undersøkelse: Ingen hadde MC-lappen – alle hadde rulleblad
De kaller seg en MC-klubb. Men ingen av de politiet kartla i og rundt klubben Satudarah Oslo, hadde førerkort for MC da de satt på tiltalebenken i 2021.
På sorte skinnvester lyser gul påskrift «Satudarah Norway MC».
Satudarah i Oslo har den siste tiden vært i både politiets og medienes søkelys.
Nylig ble klubbnavnet knyttet til skytingen i Oslo sentrum natt til søndag 15. januar.
Da ble to personer med bånd til gjengen Young Guns skutt på åpen gate i Oslo sentrum.
VG kan nå fortelle om Satudarah, klubbkulturen og medlemmer, og hvorfor politiet mener de er langt fra det de utgir seg for å være.
Ikke krav om MC-lappen
Satudarah har tidligere vært etablert i flere norske byer, og ble opprinnelig stiftet i Nederland i 1990.
Klubben regnes som en 1%-klubb1%-klubbEn 1%-klubb er en klubb som regnes seg som lovløse og som kun forholder seg til egne lover og regler. Uttrykket oppstod etter at Motorcyclist Association skal ha uttalt at 99 % av motorsyklister er lovlydige, og at den siste prosenten dermed er består av lovløse. , på linje med for eksempel Hells Angels.
I motsetning til mange andre 1%-klubber er det derimot noe vesentlig som skiller denne «MC-klubben» fra andre klubber, ifølge politiet.
– Det er blant annet ikke krav om å ha sertifikat for motorsykkel, eller å eie motorsykkel, sier leder av etterretningsavsnittet ved Seksjon for organisert kriminalitet ved Kripos, Kjetil Tunold til VG.
Da politiet kartla det de mener er ni sentrale medlemmer av klubben i forbindelse med etterforskningen av en alvorlig voldssak i 2020, var det et tydelig fellestrekk:
Ingen hadde motorsykkellappen.
Heller ikke han som da var lederen av Satudarah MC Oslo, og hadde påskriften «president» på skinnvesten, hadde MC-lappen.
Alle var derimot domfelt tidligere.
«Never touch a brother’s lady»
En av mennene som var tiltalt i saken fra 2021, og som er medlem av Satudarah, sier dette om klubben:
– Satudarah er MC-klubb hvor de fleste medlemmene eier motorsykkel. Det er ikke en kriminell gruppe, sier han gjennom sin forsvarer, Julie Conradi-Larsen.
Klubben har et sett med egne regler. Under straffesaken i 2021 ble klubbens 20 bud lagt frem i retten.
Første bud er «never touch a brothers lady», eller «aldri rør en brors kvinne».
Det siste og tjuende budet er «Always stay loyal to your club & brothers». Med andre ord, «alltid vær lojal mot klubben og brødrene».
Nå er politiet bekymret for at klubben skal få flere «brødre».
– Narkotikaomsetning og voldsbruk
– Politiet ser at flere såkalte 1%-klubber ekspanderer. Satudarah er en av disse. Satudarah utmerker seg. De driver med narkotikaomsetning og voldsbruk, sier Kjetil Tunold i Kripos til VG.
Da flere klubbmedlemmer satt på tiltalebenken i forbindelse med voldssaken i 2021, ble det vist en rekke bilder av personer knyttet til klubben som poserer med våpen.
Mange av dem har også flere voldsdommer knyttet til seg.
Undersøker gjengoppgjør
Politiet mener skyteepisoden ved Nationaltheatret i Oslo sentrum 15. januar i år kan skyldes en uenighet mellom Satudarah og Young Guns.
To personer i 20-årene ble fredag pågrepet i Italia. De er siktet for drapsforsøk og medvirkning til drapsforsøk i forbindelse med skytingen. De to var ikke involvert i straffesaken i 2021.
Politiinspektør Grete Metlid forteller at politiet har oppmerksomheten rettet mot miljøet.
– Det er en knytning til skytteren med dette miljøet som har en konflikt med et annet kriminelt miljø, men hvorvidt dette har vært medvirkende eller motiv i denne saken må vi komme tilbake til, sier politiinspektøren.
Mellemmer av klubben knyttes også til en knivstikking i Lillestrøm sentrum på Solsiden bar 3. desember.
I skrivende stund er åtte personer siktet i saken. Fem av dem sitter varetektsfengslet, en sjette soner en dom. Den syvende er løslatt, men fremdeles siktet. Den siste siktede er etterlyst internasjonalt.
Dette sier de selv
Ifølge meldinger VG har lest, har klubben også «prospects» og «hangarounds», det vil si personer med tilknytning til klubben som ønsker å bli tatt opp som fullverdige medlemmer.
Ofte er de som er «prospects» tildelt rollen som løpegutt for medlemmene.
VG har forsøkt å komme i kontakt med en rekke av advokatene som forsvarte mennene i Nedre Romerike tingrett i 2021 og advokater som representerer de samme mennene i dag.
På spørsmål om de kan si noe om hvordan personene i og rundt klubben selv beskriver Satudarah, ønsker de fleste forsvarene ikke å kommentere spørsmålet.
Møtes i Sofienberg-parken
VG har sett flere tekstmeldinger og WhatsApp-meldinger som medlemmer av klubben har sendt til hverandre, og som ble lagt frem i retten.
I dem fremgår det blant annet at de tidligere har holdt medlemsmøter i Sofienberg-parken og på Stovner-senteret.
Og medlemmene må både betale kontingent, og for skinnvestene.
«Dere må ha 1200 kroner hver klare i dag for vestene», skriver klubb-presidenten i en melding.
«Hei alle må betale kontingenten helst i dag senest i morgen», skriver han i en annen.
På en rekke bilder poserer menn med klubbens logo på både skinnvester og t-skjorter.
«Dere som skulle møte meg å betale kontingenten og ikke har møtt opp. Hva skjer?», skriver et annet medlem.
– Ingen motorsykkelklubb
– Nei, dette er ingen motorsykkelklubb, svarer politiinspektør Grete Metlid på direkte spørsmål fra VG.
Nå jobber politiet med bistand fra Kripos med å slå ned på klubben.
– Politiet jobber målrettet med å forhindre at Satudarah skal få ekspandere ytterligere i Norge. Det gjør vi i samarbeid med kommunesektoren og andre etater, sier Tunold i Kripos.
Han understreker at bildet av de kriminelle gjengene i Norge er mer fragmentert enn det var før.
– Tidligere var det tydelige skillelinjer for eksempel da A- og B-gjengen kjempet mot hverandre. Nå ser vi mer skiftende allianser og nettverkene er mer flyktige. Hvem som samarbeider med hvem styres av ett motiv. Profitt.
Ikke dømt for organisert kriminalitet
Da politiet tok flere av klubbmedlemmene og personer med tilknytning til medlemmene til retten, forsøkte de å få mennene dømt for organisert kriminalitet.
Med andre ord at voldshandlingene var skjedd som ledd i aktivistene til en organisert kriminell gruppe.organisert kriminell gruppe.Dette følger av straffeloven § 79 c, som også blir omtalt som "mafiaparagrafen".
Retten kom til at to av medlemmene på tiltalebenken «i liten grad
kunnet forklare hva gruppen driver med, utover noen bemerkninger om fellesskap og samhold».
Videre påpekte dommeren: «Retten er heller ikke i tvil om at de fleste av medlemmene i Satudarah mc Oslo og de tilknyttede personene i alt det vesentlige er tidligere domfelte, og at nær sagt ingen har verken førerkort på motorsykkel eller motorsykkel».
Likevel kom retten til at mennene ikke kunne dømmes for organisert kriminalitet.
Frihetsberøvelse og kroppsskade
I dommen er det påpekt at voldhendelsen saken dreier seg om, ikke kunne «settes i direkte tilknytning til Satudarah MC Oslos virksomhet, eller at hendelsen er ledd i et etablert og påvist kriminelt mønster hos gruppen.»
Alle de tiltalte ble derimot dømt for kroppsskade og frihetsberøvelse, og flertallet av dem ble også dømt for å ha fremsatt grove trusler.