Siktet for grov kroppsskade mot baby (11 uker)

HØNEFOSS (VG) Sør-Øst politidistrikt har siktet et foreldrepar etter at deres felles spedbarn er alvorlig skadet. Ifølge politiet kommer barnet til å ha alvorlige hjerneskader livet ut.

Det var 15. juni i år at politiet fikk melding fra Ullevål sykehus om det alvorlig skadede barnet. Den elleve uker gamle babyen hadde da blitt flydd inn med luftambulanse fra hjemstedet Hønefoss, og helsepersonellet mente at skadene kunne være påførte.

Foreldrene ble avhørt 16. juni, og 20. juni ble begge pågrepet og siktet for betydelig grov kroppsskade. Etter denne paragrafen (§ 274 annet ledd) kan man straffes med fengsel inntil 10 år.

– Den klinisk rettsmedisinske undersøkelsen, og bevisene for øvrig, viser at det er sannsynlighetsovervekt for at skadene på barnet er påførte, opplyser politiet.

Ingen av foreldrene erkjenner straffskyld og er løslatt.

Ifølge en dom fra Øvre Romerike tingrett i fjor er den siktede faren dømt for alvorlige trusler mot politiet.

– Svært alvorlige hjerneskader

I en periode var barnet livstruende skadet og man fryktet at babyen kom til å dø.

– Barnet er noe bedre, men kommer til å ha svært alvorlige hjerneskader resten av livet, sier politiinspektør Per Thomas Omholt i pressekonferansen.

Til VG sier Omholt at barnets tilstand har forandret seg mye fra dag til dag.

– Den livstruende situasjonen er over nå, men den kan fort komme tilbake, sier Omholt.

Politiet opplyser på pressekonferansen at foreldrene har vært ilagt besøksforbud overfor barnet.

Til VG opplyser de at det ble åpnet for enkelte besøk da tilstanden var livstruende. De ikke vil kommentere hvor mange besøk det er snakk om eller hvor lenge de varte.

– Det er viktig at barnets interesser ivaretas og det vil nok bli aktuelt med et erstatningskrav på vegne av barnet. Hvis utfallet blir at barnet overlever med alvorlige hjerneskader, så vurderes det å være grunnlag for et erstatningsansvar, sier bistandsadvokat Stian Hatleberg til VG.

Politiet ønsker ikke å kommentere overfor VG om det er flere barn i familien.

PRESSEKONFERANSE: Etterforskningsleder Cecilie J. Sandbakken og Per Thomas Omholt i Sør-Øst politidistrikt. Foto: Trond Reidar Teigen / NTB scanpix

– De er dypt fortvilet

Advokat Jon Anders Hasle forsvarer barnets far. Han forteller at han har en tett dialog med sin klient daglig.

– Slik vi ser det må det undersøkes nærmere om det er snakk om en filleristningsak eller om det et sykdomstilfelle. Vi mener klart det er et sykdomstilfelle, sier han til VG.

Farens forsvarer sier de allerede har hatt samtaler med forskjellige fagpersoner om saken.

– De er dypt fortvilet og fyker frem og tilbake til sykehuset. De vil jo være med barnet sitt hele tiden. De opplever det som utrolig vanskelig å bli nektet tilgang på en sånn måte som de gjør. Det er enkelte unntak fra besøksforbudet, og det er blitt praktisert, men besøksforbudet er påklaget og det vil bli en rettslig behandling av det i tingretten til uken, sier Hasle og legger til:

– Det er en veldig vanskelig situasjon. Både med tanke opp mot barnet, men også at han mistenkes for å ha gjort noe straffbart mot barnet.

FORSVARER: Jon Anders Hasle forsvarer faren til barnet. Foto: Annemor Larsen

– Stiller meg undrende

Sidsel Katralen er forsvarer for moren. Hun forteller at kvinnen stiller seg uforstående til siktelsen.

– Hun har samarbeidet med politiet og avgitt avhør for å opplyse saken ut fra sitt ståsted, sier Katralen til VG.

Katralen har en løpende dialog med klienten, men ønsker ikke å kommentere nærmere.

– Det jeg kan si er at jeg stiller meg undrende til at man fremdeles konkluderer så raskt med at det har skjedd en straffbar handling. Hodeskader er kompliserte, og vi har heldigvis kommet lenger enn at man kan konkludere med én ting, altså at hvis man ikke har en historie som passer så er det en straffbar handling som har skjedd, sier hun.

FORSVARER: Sidsel Katralen forsvarer den siktede moren. Foto: Tore Kristiansen

Tre hypoteser

Politiet jobber ut fra tre hypoteser, hvor den første er at skadene er påført barnet med vilje. Den andre hypotesen er at skadene er resultat av et uhell. Den tredje er at de alvorlige skadene har medisinske årsaker, skriver NTB.

– Her kommer det med vannhode inn, noe som det er en del diskusjon om i fagmiljøene, sier Omholt.

Han trekker fram diskusjonen om den såkalte triaden, som består av blødninger under hjernens overflatehinne, blødninger i øyebunnen og hjerneskade – noe som har blitt brukt til slå fast om det er sannsynlig at barnet er utsatt for blant «shaken baby syndrom».

Forskere har en teori om at symptomene kan forveksles med medfødt vannhode.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder