DØMT: Svein Ludvigsen er dømt til fem års fengsel. Foto: Ane Hem / NTB scanpix

Fornærmet i Ludvigsen-saken: – Glad for å bli trodd

Den tidligere statsråden og samfunnstoppen Svein Ludvigsen dom karakteriseres som et karakterfall, en enorm lettelse og et adelsmerke for det norske samfunnet.

Ludvigsen var tiltalt for å ha misbrukt sin stilling som fylkesmann i Troms til å skaffe seg seksuell omgang med tre enslige unge asylsøkere. Torsdag ble det kjent at han er dømt til fem års fengsel.

Dommen er anket, opplyser Ludvigsens forsvarer Kai Vaag til VG. Ludvigsen mener at han ikke er skyldig etter tiltalen.

Les alt om dommen her.

Flere reagerer på at mannen som gjennom flere tiår har hatt en lang rekke tillitsverv, dømmes i en slik sak, deriblant statminister og partifelle Erna Solberg.

– Dette er en alvorlig sak. Men det er ikke naturlig å kommentere dommen nå siden den ikke er rettskraftig, skriver hun til VG.

Ludvigdsen satt som nestleder for Høyre i 1990–1991, var stortingsrepresentant for Troms i 1989–2001, var leder for næringskomiteen fra 1993–1997 og var Fylkesmann i Troms fra 2001 til 2014, men tiltrådte først i 2005, ifølge NTB.

Bakgrunn: Han var kongen av Nord-Norge

BISTANDSADVOKAT: Ole Magnus Strømmen er bistandsadvokat for en av de fornærmede i Ludvigsen-saken. Her er han avbildet under rettssaken i tingretten i Tromsø. Foto: Terje Mortensen, VG

– Adelsmerke på det norske samfunnet

– Min klient er ikke så opptatt av oppreisningsbeløpet, han er bare glad for å bli trodd og håper at saken nå er ferdig, sier bistandsadvokat Ole Magnus Strømmen.

Han sier at ventetiden har vært vanskelig for hans klient. Han uttrykker stor lettelse over dommen.

– En tidligere fylkesmann som er dømt. Hva tenker du om det? 

– Det er svært alvorlig. Det er veldig sjeldent at det kommer opp så alvorlige tiltaler mot maktmennesker i en så høy posisjon. Det er et resultat av bevissituasjonen, sier bistandsadvokaten.

– Det er jo bra at systemet fungerer selv om man har med maktmennesker å gjøre. Det har vært en ryddig prosess, og saken er på en måte et adelsmerke på det norske samfunnet.

Fylkesmann: – Krevende for embetet

Ludvigsen har blant annet tidligere sittet som Fylkesmann i Troms, fram til 2014. Domstolen bemerker at saken «fremstår spesiell og graverende» på grunn av det helt særskilte overmaktsforholdet mellom tiltalte som fylkesmann og «langt yngre relativt ressurssvake gutter med innvandrerbakgrunn og svak tilknytning til landet».

– Denne saken har vært og er krevende for embetet, men vi har ingen kommentar til dommen. Det som er viktig for oss fremover er å ivareta våre ansatte og gjøre den jobben vi skal for innbyggerne i Troms og Finnmark, sier fylkesmann Elisabeth Vik Aspaker til VG.

les også

Ludvigsens forsvarer om fornærmet: – Har brukt saken for å hindre utvisning

– Enormt karakterfall

Overfor to av de fornærmede skal Ludvigsen ifølge tiltalen ha gitt uttrykk for at han hadde myndighet over hvorvidt de fikk henholdsvis statsborgerskap og varig opphold i Norge.

– Som denne saken grelt viser, at det til og med er Fylkesmannen som skal være ansvarlig for de mindreåriges representanter og verger, så blir de stående fullstendig forsvarsløse, sier Ann-Magrit Austenå, generalsekretær i Norsk organisasjon for asylsøkere (NOAS) til VG.

– Denne saken er en illustrasjon på hvor ekstra utsatte og hjelpeløse de er, mener Austenå.

– Det er ikke noe tvil om at det er et enormt karakterfall. Det er vel nesten sånn at man må si at man trodde det ikke kunne være mulig, sier advokat Arild Humlen til VG. Han har i en årrekke arbeidet med asyl- og utlendingsrett.

Advokaten sier at han er overrasket over at en så synlig person har kunnet holde på i et så kontrollert miljø som asylmottakene er.

– Utifra det forholdet at han har vært dømt for samtlige forhold er straffeutmålingen i tråd med det man kan forvente. Jeg synes ikke den er spesielt streng, men heller ikke ubalansert den andre veien, sier han.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder