BLÅ HIMMEL: Også i år kan kongefamilien bokstavelig talt sole seg i glansen. Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

17. mai skinner sola - så vil regnet plaske ned

Det er dagen før dagen, og det er bare å glede seg til å svette i bunaden - i hvert fall hvis du bor sør for Trondheim.

Vi har alle vært der.

Klemt mellom bunadskledde mennesker foran ett eller annet kommunalt minnesmerke i Norges vidstrakte land. Barna vifter med flaggene deres foreldre i all hast har rasket med seg fra nærmeste matbutikk dagen før - i en høyde som ikke når over de voksnes hoder.

Se stor oversiktHer er Norges mest populære bunader

Alle stirrer frem mot korpset, som med ett setter i gang med sin hundrede sang i anledning Norges nasjonaldag. Både i regn, vind, snø, og sludd har vi stått der. Trosset været. Feiret Norge.

Og, i år er det på'n igjen.

Fra én folkekjær referanse til en annen (ref. Jan Eggum); Kan du minnes din fars rungende baryton-stemme til Ivar Aasens fjerde vers av tradisjons-låta «Mellom bakkar og berg»? Der kommer nemlig et hint om hvordan denne gjentakende opplevelsen vil bli.

Til oppfriskning:

Fram på vinteren stundom han tenkte:
«Gjev eg var i eit varmare land!»
Men når vårsol i bakkane blenkte,
fekk han hug til si heimlege strand.

– Ja, husk solkremen! Sier vakthavende meteorolog Aslaug Skålevik Valved ved Meteorologisk institutt til VG.

Nasjonaldags-høytrykk

Det er altså et dominerende høytrykk i store deler av landet som følgelig vil gi norske barn en grunn til å sette is-spise-rekord fredag, forklarer meteorologen.

– I Oslo og Bergen kan det bli opp mot 22 varmegrader, og i hele Sør-Norge vil det trolig bli opp mot 20 grader. Det kan hende det nesten blir litt varmt med bunad, sier Skålevik Valved.

Oda fra Tromsø vil hjelpe andre ensomme: Inviterer til 17. mai-frokost

Langs Helgelandskysten og ned mot Hordaland kan det likevel bli litt tåke, men mest sannsynlig bare i de tidligere morgentimer. I Rogaland er det også fare for noen vindkast fra øst, og i indre strøk kan det bli liten til stiv kuling.

I Hordaland derimot, kan det faktisk bli så tørt at folk som vurderer å smelle opp engangsgrillene for å sikre nasjonalretten «pølse i lompe / brød», bør passe på at det ikke tar fyr i nærmeste gresstust.

– Det kan være så tørt at det er fare for skogbrann i Hordaland, så man må passe på om man skal grille i terrenget, understreker meteorologen.

Grått og vått i vente

Den kaldeste feiringen blir naturlig nok nord for Trondheim, men heller ikke her blir det for ille.

– Troms og Finnmark er vel de som kommer dårligst ut. Det blir skyet eller delvis skyet i Troms, med fare for enkelte regnbyger og tåke. Finnmark får enkelte byger eller sluddbyger, spesielt i kyststrøkene vest for Vardø, men det blir også en del opphold, forklarer Skålevik Valved.

Når poteter er ferdig balansert på spiseskjeer over alle landets barne- og ungdomsskoler vil det vakre været likevel snu.

– Det ser ut til å bli et skifte fra i morgen kveld, som vil vare stort sett hele neste uke, sier meteorologen.

I helgen er det meldt regn i store deler av Sør-Norge, med unntak av Vestlandet, som kanskje slipper unna bygene og får litt flere solgløtt.

– Det er et nedbørsfelt som kommer inn, det vil begynne i morgen kveld og treffe ordentlig utover natten, sier Skålevik Valved.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder