TRAGISK ULYKKE: Vraket etter det havarerte helikopteret ligger i ulendt terreng i Kvenvik-området, sørvest for Alta. Foto: Tom Skoglund, Altaposten

Havarikommisjonen på vei til ulykkesstedet: For tidlig å si noe om årsaken

ALTA (VG) Seks personer, fem av dem tidlig i 20-årene, mistet livet da et helikopter havarerte i Alta lørdag ettermiddag. Søndag ankom Statens Havarikommisjon ulykkesstedet.

 • Amalie Frøystad Nærø
 • Marthe S. Lien
 • Hilde Kristine Misje
 • Mattis Sandblad (foto)

Direktør William J. Bertheussen ved Statens Havarikommisjon forteller til Altaposten at havarikommisjonen vil dra til ulykkesstedet søndag, og at de alt har startet arbeidet med å sikre informasjon.

– Det er imidlertid altfor tidlig å si noe om ulykken. Vi vil gjøre de nødvendige undersøkelsene utover søndagen og morgendagen for å få oversikt og kan koordinere det videre arbeidet.

ANKOMMET ALTA: Kåre Halvorsen, leder i Flyhavarikommisjonen, forteller at de foreløpig ikke vet noe om ulykkesstedet, der seks mennesker mistet livet. Foto: MATTIS SANDBLAD

Søndag er Alta svært preget av det som har skjedd.

Flere gråt og holdt rundt hverandre på flyplassen, der det like etter klokken 10 ble holdt ett minutts stillhet for de omkomne.

Flere steder i byen er også flaggene på halv stang.

Søndag ankom Havarikommisjonens tre utsendte Alta flyplass, og skal etter hvert ta seg ut til ulykkesstedet, som ligger ulendt til i Kvenvik-området, sørvest for Alta.

– Vi vet ingenting om ulykkesstedet. Vi bruker et helikopter for å komme oss dit, sa Kåre Halvorsen, leder i Flyhavarikommisjonen, til VGs reporter på stedet.

Fransk havarikommisjon og produsent til stedet

Han forteller at det utover dagen også vil komme ytterligere bemanning fra Havarikommisjonen.

Helikopteret som havarerte lørdag ettermiddag var av typen Airbus AS-350B, og er franskprodusert.

HELIKOPTERVRAKET: Seks personer mistet livet da et helikopter havarerte i Kvenvik-området, sørvest for Alta, lørdag ettermiddag. Foto: Tom Skoglund, Altaposten.

– I morgen kommer også den franske havarikommisjonen og personer fra produsenten. Det er normalt i ulykker av denne typen, slik at produsenten kan ta tak i ting dersom det er behov for det, sier Halvorsen.

Ifølge Nordlys var helikopteret ett av to som selskapet Helitrans i juni fikk overlevert fra Østnes Helicopters, som representerer Airbus i Norge.

Helitrans skriver på sin Facebook-side at de bekrefter at et av selskapets helikoptre var involvert i ulykken.

– Det er med stor sorg vi har mottatt melding at alle er bekreftet omkommet, skriver selskapet.

ULYKKE: Et Helitrans-helikopter med seks personer styrtet i Alta lørdag. Det forulykkede helikopteret brant kraftig etter ulykken. Foto: Altaposten

les også

Helikopteret i Alta var nytt i juni

Halvorsen forteller at det er altfor tidlig å si noe om ulykkesårsaken, og ønsker heller ikke å uttale seg om at helikoptertypen skal ha vært involvert i flere ulykker tidligere.

– Det skal jeg ikke si noe som helst om, sier han.

Vil ta tid å hente ut de omkomne

Søndag ble det kjent at alle seks personene som var om bord i helikopteret som havarerte i Alta lørdag, omkom i ulykken.

Ifølge politiet er fem av de omkomne tidlig i 20-årene fra Alta. I tillegg til de fem var en svensk statsborger pilot, og politiet har varslet svenske myndigheter.

les også

Vitner om ulykken: – De fløy veldig lavt

Politiet opplyser i en pressemelding søndag at de etterforsker ulykken for å finne ut hva som skjedde da helikopteret styrtet. I tillegg til tekniske undersøkelser gjennomføres det avhør og annen taktisk etterforskning. Politiet avhører vitner og ansatte i helikopterselskapet. Ut fra forholdene er det klart at det vil ta tid å avklare hendelsesforløpet og det er for tidlig å antyde noe om hvorfor helikopteret styrtet.

Det forulykkede helikopteret brant kraftig etter ulykken, og det må forventes at det vil ta noe tid å hente ut og identifisere de omkomne, opplyser politiet. Politiet har bedt om bistand fra ID-gruppen til Kripos i dette arbeidet. De vil begynne arbeidet i løpet av søndag.

Rettelse:

I første versjon av denne saken sto det at Statens Havarikommisjon var på plass ved ulykkesstedet. Det er endret til at de er på vei til ulykkesstedet. Dette ble endret 1. september klokken 13.16.

Mer om

 1. Helikopterulykken i Alta
 2. Rettet

Flere artikler

 1. Lederen i helikopterselskapet: – Det er beinhardt

 2. Seks personer omkom i helikopterhavariet

 3. Frigir navnet på den femte passasjeren i helikopteret: Benedikte (22) omkom

 4. Helitrans under etterforskning etter helikopterulykken i Alta

 5. Frp-politiker mistet sønnen i helikopterulykken

 6. Helikopteret i Alta var nytt i juni

Fra andre aviser

 1. Helikopterulykken: Alle de omkomne var fra 19 til 27 år

  Aftenposten
 2. Statsadvokaten beordrer etterforskning av Helitrans etter ulykken

  Aftenposten
 3. Flere helikoptertyper skal undersøkes etter Alta-ulykken

  Aftenposten
 4. Seks personer omkom i helikopterulykken i Alta

  Bergens Tidende
 5. Havarikommisjonen har dannet seg «et visst» bilde av hva som skjedde i Alta

  Bergens Tidende
 6. Ferdskriveren funnet etter helikopterulykken

  Bergens Tidende

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder