KRITISK: SV-leder Audun Lysbakken mener at kutt i AAP-ordningen er en hån mot ungdom som mottar stønaden. Foto: Terje Pedersen

SV-leder om AAP-kutt: -KrF et gissel for usosial høyrepolitikk

Audun Lysbakken (SV) gikk i trontaledebatten i strupen på KrF-leder Kjell Ingolf Ropstad over regjeringens forslag om kutt i AAP-stønaden til ungdom.

– Jeg synes han skal forklare hvorfor han har gjort KrF til et gissel for usosial høyrepolitikk, sier SV-lederen.

Regjeringen vil i statsbudsjettet foreslå å kutte minsteytelsen til nye mottagere av arbeidsavklaringspenger (AAP) fra 198.000 til 130.000 kroner. Endringen gjelder dem som er under 25 år.

– Hadde KrF fortsatt vært i opposisjon, ville partiet gått mot slike usosiale kutt og de ville ikke blitt noe av. Kutt i AAP-stønaden og kutt i uføres alderspensjon er bare mulig på grunn av Ropstads blå veivalg, sier Audun Lysbakken.

KrF-lederen mener at Audun Lysbakken går på autopilot.

– Dette forslaget er et godt grep for å få flere i arbeid, sier Kjell Ingolf Ropstad.

les også

Regjeringen foreslår AAP-kutt: 60.000 mindre til de unge

Forslaget om kutt i AAP-stønaden og bortfall av ung ufør-tillegget innenfor AAP sparer 119 millioner kroner, som regjeringen krone for krone vil bruke til å styrke NAVs oppfølging av unge AAP-mottagere.

– Det er en hån mot gruppen det er snakk om. Det er godt oppfølgingen blir bedre, men de må betale for det selv. Og det kommer fra en regjering som har råd til å gi milliarder til de rikeste, uten å stille et eneste krav til dem, sier Lysbakken.

Arbeidsavklaringspenger sikrer 117.000 nordmenn inntekt mens de på grunn av sykdom eller skade trenger hjelp fra NAV for å komme i arbeid. Som hovedregel gis AAP i tre år. 12.000 unge under 25 år omfattes av ordningen.

Ropstad (KrF): -Frigjør midler for å få flere i jobb

– Forslaget om endringer i AAP er ikke et kutt. Innsparingene skal brukes til å styrke NAVs innsats for å få den samme gruppen i arbeid, påpeker Kjell Ingolf Ropstad.

KrF-lederen som er barne- og familieminister, minner om at andelen unge som går på AAP og uføretrygd, har økt med mer enn 50 prosent siden 2000.

– Det som er kritisk, er at bare en av fem på AAP kommer tilbake til arbeid. Nå vil vi frigjøre AAP-midler nettopp for å hjelpe flere ut i jobb. Konsekvensen av Lysbakkens politikk er å låse folk inne på trygd, sier Ropstad.

Ap-Kolberg angrep Venstre for velferdskutt

Stortingsrepresentant Martin Kolberg (Ap) angrep i trontaledebatten i dag Venstres parlamentariske leder Terje Breivik for å delta i en regjering som igjen kutter i AAP og vil avkorte uføretrygden.

– Å presse de aller svakeste for at de skal strekke seg lenger, er høyreliberalismens filosofi, tordnet Kolberg fra Stortingets talerstol.

Breivik viste til at hver krone som spares på å redusere ytelsene til fremtidige AAP-mottagere går til å styrke NAVs innsats for de samme ungdommene.

– Det er snakk om å bruke ressursene som AAP-instituttet har til rådighet for å sikre at ungdom unngår å bli velferdsmottagere på livstid, men i stedet kommer seg inn i fast varig arbeid, fremholdt Venstres parlamentariske leder.

STÅR BAK: Arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie (H) vil i statsbudsjettet foreslå kutt i AAP-ordningen for nye mottagere under 25 år – for så å flytte innsparingene til NAVs tiltak for den samme gruppen. Foto: Sven Arne Buggeland

– Hjelper ikke å gjøre folk fattigere

Regjeringen argumenterer for AAP-kutt med at jevnaldrende som studerer, går i lære eller omfattes av kvalifiseringsprogrammet eller introduksjonsstønaden, har langt mindre å rutte med enn AAP-mottagerne.

– Det blir en helt merkelig sammenligning. De vi snakker om her, risikerer å leve på små minsteytelser hele livet. Det er ingen grunn til å tro at det å gjøre folk fattigere, hjelper, sier Audun Lysbakken.

Sosialpolitisk talskvinne for Arbeiderpartiet Lise Christoffersen mener at regjeringen kutter der det gjør mest vondt.

–Og de forskjellsbehandler – folk som har lite skal bli motivert av kutt, mens de rike skal bli motivert av å få mer. Dette øker forskjellene i Norge og vil ikke få Aps støtte, sier stortingsrepresentant Christoffersen (Ap) om AAP-kuttene.

les også

Erna setter rekord i antall uføre

Rødt: Sender folk ut i fattigdom

Rødt-leder Bjørnar Moxnes sier at AAP-kuttet er nok en straff som rammer dem som allerede sliter. Han mener at å redusere stønaden til 130.000 kroner året for ungdom er å sende folk ut i fattigdom.

– Regjeringen sier at pengene de sparer på dette skal gå til tettere oppfølging, men da glemmer arbeids- og sosialminister Hauglie noe helt vesentlig – mange av disse kan ikke komme seg fortere tilbake i arbeid,, sier Moxnes.

Unge funksjonshemmede: – Katastrofalt forslag

Organisasjonen Unge funksjonshemmede er kritiske til kuttforslaget.

– Dette er helt katastrofalt. Ytterligere kutt i AAP vil ikke motivere unge med funksjonsnedsettelser og kronisk sykdom til å komme i jobb, det kaster dem ut i fattigdom, sier generalsekretær i Unge funksjonshemmede, Leif-Ove Hansen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder