Feirer den muslimske høytiden: – Vi er bekymret for sikkerheten

GRØNLAND (VG) Flere møtte opp til morgenbønnen i moskeen på Grønland i Oslo for å markere feiringen av den muslimske høytiden eid.

– Det er frykt blant våre medlemmer. Vi er bekymret for våre medlemmers sikkerhet. Vi har trappet opp sikkerheten og politiet skal være i området, sier talsperson Ikhlaq Ahmad for Islamic Culture Centre (ICC) til VG.

Politidirektoratet har bedt alle politidistrikt iverksette forebyggende tiltak i forbindelse med feiringen av den muslimske høytiden eid etter gårsdagens skyteepisode ved al-Noor Islamic Center i Bærum, på folkemunne kjent som «Bærums-moskeen». I tillegg bevæpnes også alle politifolk i Oslo politidistrikt.

Bakgrunn: Mann i 20-årene siktet for drap og drapsforsøk

Senere ble også en kvinne funnet død på en adresse, og en mann i 20-årene er siktet for drapsforsøk og drap. Mannen var gjennom et kort avhør i natt, men ønsket ifølge politiet ikke å forklare seg. Det er foreløpig uklart hvordan han stiller seg til siktelsene

– Hvis du ser foran moskeen, er det mange brødre, søstre og naboer som har kommet her for å passe på oss, sier Ahmad.

– Hvordan opplever du at folk stiller opp for å markere støtte?

– Vi er kjempeglade for det. Vi takker dem veldig mye. Det viser samhold i det norske samfunnet.

Islamsk Råd Norge: «Resultat av et langvarig muslimhat som har fått lov til å bre om seg i Norge»

EID: Politidirektoratet har bedt alle politidistrikt iverksette forebyggende tiltak i forbindelse med feiringen. Foto: Patrik Eian Fjeldstad / VG

Det har vært en støttemarkering utenfor moskeen på Grønland. Initiativtaker til støttemarkeringen, Helge Renå, forteller til VG at han opprettet arrangementet sent lørdag kveld.

– Selv om det var klokken elleve i går kveld, så er det masse folk her! Det er veldig fint å se, sier Renå.

Les mer: Politiet setter inn tiltak i hele landet i forbindelse med eid-feiringen

Han legger til at folk stort sett er smilende og setter pris på støtten. Renå opprettet arrangementet på Facebook sammen med en kamerat etter hendelsen i Bærum lørdag.

– Jeg ville vise støtte og solidaritet med mine muslimske venner og naboer, som det er mange av her i nabolaget.

– Vi fordømmer angrepet

Justis- og innvandringsminister Jøran Kallmyr (FrP) forteller at muslimer skal føle seg trygge.

– Vi fordømmer angrepet på moskeen i Bærum lørdag på det sterkeste. Politiet gjør nå alt de kan for at muslimer trygt skal få feire eid i ro og fred søndag, sier Kallmyr.

Statsråden peker på hvor viktig det er at folk skal få lov å ha sin religion i Norge.

– Et angrep på religion, enten det er i en moské, en synagoge eller en kirke,
det fordømmer vi på det sterkeste.

Det var like etter klokken 16 lørdag at det ble meldt om skyting ved al-Noor Islamic Center i Bærum. En person ble lettere skadet og gjerningspersonen ble først holdt fast av noen som var i moskeen, frem til politiet kom og tok over.

Da politiet tok seg inn i boligen til mannen som er siktet i forbindelse skytingen, fant de en død kvinne. Nå er mannen også siktet for drap på kvinnen, som han er i familie med.

Politiet ønsker ikke å uttale seg om dødsårsak eller om det er funnet våpen på åstedet i Eiksmarka. I moskeen ble det funnet to våpen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder