INGEN STØTTE: Ap-leder Jonas Gahr Støre sier at når regjeringen velger å stå på at den selv skal sette ned granskingsutvalget, så avgrenser de seg til å ta mandat og sammensetning til orientering. Foto: Hallgeir Vågenes, VG

Ap-Støre vender ryggen til regjeringens granskingsutvalg

Ap-leder Jonas Gahr Støre er kritisk til regjeringens granskningsutvalg. SV mener prosessen har vært feil, mens Rødt foreslår at utvalget gransker trygdesøkernes rettssikkerhet.

 • Bjørn Haugan
 • Frank Ertesvåg

– Arbeiderpartiets forslag var at granskingsutvalget burde bli satt ned av Stortinget. Siden alle tre statsmakter har sviktet, ville en slik løsning hatt mest legitimitet. Når regjeringen velger å stå på at den selv skal sette ned utvalget, så tar vi mandatet og sammensetningen til orientering, sier han til VG.

les også

EU-kommisjonen trekkes inn i NAV-skandalen

Han sier det blir feil med to granskingsutvalg og at Ap derfor ikke går inn for at det skal opprettes en konkurrerende kommisjon oppnevnt av Stortinget.

Han signaliserer at det foreløpig holder med høring i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité.

Det er uklart torsdag ettermiddag og Ap vil spille inn navn som gjør at de mener sammensettingen av komiteen kan bli bedre.

Det har VG foreløpig ikke fått svar på.

Her er regjeringens forslag til granskingsutvalg:

les også

Hauglies innstilling: Disse skal granske NAV

MØTTE RITA: SV-leder Audun Lysbakken møtte Rita Elisabeth Rudiløkken etter Anniken Hauglies redegjørelse om NAV-skandalen i Stortingets vandrehall tirsdag. Foto: Ola Vatn / VG

SV misfornøyd

SV-leder Audun Lysbakken er i likhet med Støre heller ikke fornøyd med regjeringens opplegg for å granske NAV-skandalen.

– Granskingen må se på regjeringens rolle i saken, da er det uforståelig at arbeidsministeren og regjeringen insisterer på alenegang når det skal lages mandatet og finnes medlemmer til utvalget, sier Lysbakken.

I sin tilbakemelding til statsråden, skrev Lysbakken torsdag:

– Jeg vil på SVs vegne understreke at vi fortsatt mener prosessen er feil. Vi mener det ville vært riktigere at Stortinget hadde satt ned et slikt utvalg, siden det vil bidra til å sikre nødvendig uavhengighet og legitimitet i prosessen, skriver Lysbakken i sin reaksjon til ansvarlig NAV-minister Hauglie.

Lysbakken mener et alternativ ville vært at regjeringen ga opposisjonen større mulighet til å påvirke, med mulighet til å si ja eller nei til et endelig forslag til mandat og sammensetning.

- At opposisjonen ikke har fått klar tilbakemelding på våre forslag om dette har gjort prosessen uryddig, skriver SV-lederen.

Rødt-forslag

Rødt-leder Bjørnar Moxnes sier de ikke er fornøyd med mandatet som arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie har foreslått.

les også

Tom ble feilaktig dømt i NAV-skandalen – døde før han fikk vite det

– Det er et bredt mandat. Det er bra. Men vi vil få inn to ting i mandatet. Det ene er et punkt om at utvalget skal granske trygdesøkernes rettssikkerhet. Det andre er at vi ønsker å få inn at granskerne også skal se på tidsbruken i departementet, fra saken ble kjent for dem, til saken ble offentlig kjent, sier Moxnes til VG.

Leder av Sp-gruppen på Stortinget, Marit Arnstad, tar regjeringens opplegg for granskingen av NAV-skandalen til orientering. Hun synes i likhet med Ap-leder Støre at det hadde blitt rotete med to granskingsutvalg - ett fra Stortinget og ett fra regjeringen.

SP NOENLUNDE FORNØYD: Parlamentarisk leder Marit Arnstad i Sp mener det ikke er så unaturlig at det er et regjeringsoppnevnt utvalg som skal granske NAV-skandalen. Foto: Mathias Jørgensen, VG

– Det er ikke så unaturlig at det er regjeringen som setter ned et granskingsutvalg i denne saken - slik det ble gjort med Gjørv-kommisjonen etter 22. juli 2011. Det som bekymrer meg mer er at saken blir sendt til en kontrollkomité som i praksis må vente på granskingsutvalgets rapport før de får konkludert. Vi burde hatt en egen særskilt komité som gikk inn i denne saken. Men det løpet er nå kjørt, registrerer Arnstad.

Hun er fornøyd med at arbeids- og sosialministeren konsulterte Stortinget tidligere torsdag.

Arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie møtte de parlamentariske lederne på Stortinget klokken 0930 i dag, hvor hun informere om hvem de ønsker skal sitte i det eksterne granskingsutvalget og om forslag til mandag.

Hun ga partiene anledning til å komme med innspill i løpet av torsdag ettermiddag, fordi hun planlegger å fremme granskingskommisjonens mandat og sammensetning i statsråd fredag.

Mer om

 1. Anniken Hauglie
 2. Jonas Gahr Støre
 3. Bjørnar Moxnes
 4. Audun Lysbakken
 5. Marit Arnstad
 6. Trygdeskandalen

Flere artikler

 1. Opposisjonen vender ryggen til Hauglies granskning

 2. Her er Hauglies granskningsplan: Skal levere allerede våren 2020

 3. Frp: Ikke tillit til at NAV-ledelsen er den rette til å rydde opp

 4. Rødt fremmer mistillitsforslag mot Anniken Hauglie

 5. Hevder flere av Hauglies NAV-granskere er inhabile

Fra andre aviser

 1. 14 dager som kan avgjøre statsrådens skjebne

  Bergens Tidende
 2. Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité skal behandle Nav-skandalen

  Aftenposten
 3. De ubesvarte spørsmålene som kan felle statsråden

  Bergens Tidende
 4. 14 dager som kan avgjøre statsrådens skjebne

  Aftenposten
 5. Stortinget stemte ned Rødts mistillitsforslag mot arbeidsministeren

  Fædrelandsvennen
 6. Solberg om Nav-skandalen: – Grenseløst urettferdig og vondt

  Bergens Tidende

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder