OBDUKSJON: Forsker og patolog Helene Wisløff ved Veterinærinstituttet på jobb søndag. Hun obduserte tre nye hunder som man mistenker er rammet av den fortsatt ukjente sykdommen.

OBDUKSJON: Forsker og patolog Helene Wisløff ved Veterinærinstituttet på jobb søndag. Hun obduserte tre nye hunder som man mistenker er rammet av den fortsatt ukjente sykdommen. Foto: Ørn E. Borgen, NTB scanpix

Åtte nye tilfeller av syke hunder

Siden onsdag har Mattilsynet fått åtte nye meldinger om syke hunder med lignende symptomer. En av hundene har dødd.

Det opplyser Mattilsynet i en pressemelding.

Tilfellene er fra Buskerud, Vestfold, Trøndelag, Nordland, Troms og Finnmark.

Mattilsynet understreker at dette er symptomer som forekommer hos hunder, men at sykdomsforløpet pleier å være mindre akutt. De fleste meldingene om sykdomstilfeller har kommet i Oslo-området.

Ut i fra undersøkelsene som er gjort så langt er det ingen fellestrekk i alder, rase, fôring, kontakt med andre hunder, turområder og lignende.

I flere av de obduserte hundene er det funnet bakteriene Providencia alcalifaciens og Clostridium ferfringens, men ifølge Veterinærinstituttet er det foreløpig ikke klart om bakteriene er årsaken til utbruddet.

les også

Bianca (7) fikk symptomer på alvorlig hundesykdom – Døde i løpet av 24 timer

– Mattilsynet går aktivt ut sammen med Veterinærinstituttet, NMBU Veterinærhøgskolen og veterinærklinikker for å innhente informasjon om sykdomstilfeller. Det er et omfattende arbeid å systematisere data om de syke hundene og å finne eventuelle fellestrekk eller forbindelser mellom tilfellene, heter det i pressemeldingen.

Så langt har det kommet inn rundt 60 svar på spørreundersøkelsen som er sendt ut til veterinærer, men foreløpig har disse ikke gitt noen flere svar på årsaken til smitten.

les også

Hundemiljøet: Alt er satt på vent

De neste dagene vil flere hunder bli obdusert. I tillegg vil prøver fra syke hunder analyseres.

Minst 27 hunder over hele landet har dødd etter å ha hatt blodig diaré den siste tiden. Enda flere har fått symptomene. Det mulige utbruddet ble offentlig kjent onsdag 4. september, men de første enkelttilfellene kom rundt to uker tidligere.

Mattilsynet råder fortsatt hundeeiere til å begrense nærkontakten mellom hunder og å holde hunder i bånd slik at man har kontroll på dem.

Hunder som viser sykdomstegn bør som vanlig tas med til veterinær så raskt som mulig, opplyser Mattilsynet.

I en statusrapport tirsdag slo Veterinærinstituttet fast at det kan utelukkes at hundedøden skyldes algeforgiftning. Det er heller ikke noe som tyder på flåttbårne sykdommer, miltbrann eller harepest. Det er heller ikke funnet sammenheng mellom hundesykdommen og E. coli på mennesker.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder