Kvinne i 20-årene døde: Etterforskes for drap og drapsforsøk på døtre

TROMSØ (VG) En syv år gammel jente er død og to yngre søsken kjemper fortsatt for livet. Samtidig etterforsker politiet den avdøde moren for drap og drapsforsøk.

Fortsatt er det uklart hva som skjedde før en kvinne i 20-årene og hennes tre barn ble hentet livløse opp fra sjøen ved Kvaløyvegen på Fagereng i Tromsø i går ettermiddag.

Politiet hadde da blitt kontaktet av en forbipasserende som hadde sett en tom barnevogn og fotspor som gikk ned til sjøen. Politistasjonssjef Anita Hermandsen sier at de fire ble funnet åtte-ti meter ut i sjøen, og at det var én person fra politiet som hentet alle opp.

Livene sto ikke til å redde for kvinnen i 20-årene og hennes eldste datter på syv år.

FUNNET HER: En kvinne i 20-årene og tre jenter under ti år ble hentet opp fra sjøen ved Kvaløyvegen på Fagereng i Tromsø i går ettermiddag. Foto: Rune Stoltz Bertinussen, NTB scanpix

To yngre søstre på fire og halvannet år ble i morgentimene fløyet til Rikshospitalet i Oslo, hvor de behandles for livstruende skader.

– Det som i går var en undersøkelsessak har endret karakter til å være en straffesak. Politiet etterforsker avdøde mor for henholdsvis drap og forsøk på drap, sier politiadvokat Gøril Lund på en pressekonferanse, som startet klokken 11.

Politiadvokaten sier at det er en samlet vurdering som ligger bak avgjørelsen om å etterforske det som en straffesak, og at de per nå mener det er grunn til å mistenke mor.

Vet du noe om saken? Tips oss her!

Samtidig understreker politiet at de fortsatt er i en tidlig fase og at selv om de nå anser dette som det mest tenkelige scenarioet, så er det kun én av flere hypoteser de jobber ut fra.

– Det er alltid sånn at vi må holde alle muligheter åpne. Vi kan ikke låse oss til en teori. Så må vi søke å finne nok informasjon, enten til å bekrefte eller avkrefte det vi nå har sagt, sier Hermandsen.

Ordfører Gunnar Wilhelmsen: «En forferdelig tragisk hendelse»

Politiet sier at de så langt ikke har noen formening om mulig motiv, men at dette er noe de søker svar på gjennom etterforskningen.

– Var barna påført ytre skader?

– Vi kan ikke kommentere konkrete skader. De som er døde vil bli obdusert, svarer Lund.

Barnets far ble mandag kveld avhørt av politiet, og har status som vitne. Han får oppfølging fra kriseteamet i kommunen, og politiet sier at de ikke kjenner til at de har annen familie i Norge.

Ifølge politiet kom faren til Norge i 2015, mens moren kom gjennom familiegjenforening to år senere. Politiet sier at familien opprinnelig kommer fra Sudan, og hadde godkjent midlertidig opphold i Norge. Alle fem bodde sammen, og ingen av dem var kjent for politiet fra før.

Tromsø i sorg etter dødsfallene: «Helt fryktelig»

GIKK HER: Den omkomne jenta var elev ved Borgtun skole i Tromsø. Der flagges det på halv stang i dag. Foto: Rune Stoltz Bertinussen, NTB scanpix

Etterforskningen pågår fortsatt, blant annet med undersøkelser på åstedet. Så langt har politiet avhørt ti vitner, deriblant forbipasserende og folk som har tilknytning til familien.

– Vet dere noe om hva som har skjedd i forkant?

– Det er også tema for etterforskningen, og har selvfølgelig vært tema for de avhørene vi har gjennomført til nå, og vil også være det i de videre avhørene. Men per nå vil politiet ikke uttale seg nærmere om hva som har kommet frem, svarer Lund.

Jenta som mistet livet var elev ved Borgtun skole, hvor det tirsdag flagges på halv stang. Hennes to yngre søstre har tilknytning til en av kommunens barnehager. Deres avdøde mor hadde tilknytning til kommunens introduksjonsprogram gjennom Flyktningetjenesten.

– Dette er en tragisk hendelse for alle involverte. Våre tanker går til de nærmeste og alle som er berørte. Vi gjør det vi kan for å hjelpe der det er behov, sier ordfører Gunnar Wilhelmsen.

Rettelse: I en tidligere versjon av denne saken skrev VG at jenta som mistet livet var seks år. Det riktige er at hun var syv år. Artikkelen ble rettet 04.12.19 klokken 10.48.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder