DROPPER DENNE: Seks av ti voksne oppgir at de ikke bruker refleks i mørket. Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix

Politiet med innstendig refleks-bønn etter flere påkjørsler

Fredag kveld rykket Sør-Øst politidistrikt ut til tre påkjørsler i løpet av halvannen time. Ingen av de påkjørte skal ha brukt refleks.

Også senere i helgen var det flere hendelser i trafikken.

Søndag ettermiddag ble en eldre kvinne påkjørt i et fotgjengerfelt i Larvik. Vedkommende er sendt til sykehus med alvorlige skader, og tilstanden blir av politiet beskrevet som kritisk.

Årsaken til ulykken er foreløpig ukjent. Det er også ukjent om kvinnen brukte refleks eller ikke.

– Fredag kveld hadde vi ti hendelser i trafikken bare i Vestfold i løpet av kort tid. Flere av dem var påkjørsler, der ingen av de påkjørte skal ha brukt refleks. Når det er så mørkt som det er nå, gjerne med regn i tillegg, så er det vanskelig å se de gående i trafikkbildet, sier operasjonsleder Erik Gunnerød i Sør-Øst politidistrikt.

Fikk du med deg denne?

– For dårlig

Klokken 16.45 fredag meldte politiet at en mann var sendt til sykehus med store smerter etter at han ble påkjørt av en bil i Stokke i Vestfold. Den påkjørte skal ha vært mørkkledd, opplyste politiet.

Klokken 17.50 senere rykket politiet ut til Horten der en person var påkjørt i det politiet beskrev som et godt opplyst fotgjengerfelt. Vedkommende skal ikke ha blitt alvorlig skadet. Rundt 20 minutter senere rykket de igjen ut i samme by, da en kvinne ble påkjørt. Bilen hadde lav hastighet, og kvinnen ble ikke skadet. Hun var uten refleks, opplyste politiet.

– Folk må begynne å bruke refleks. Dette er folk for dårlige til slik det er nå. Det er ikke snø, det er mørkt, gjerne litt tåkete og regn. I tillegg er de aller fleste mørkkledde, sier Gunnerød.

– Det beste er selvsagt å bruke refleksvest, men til og med jeg skjønner at man ikke alltid går rundt med dette i byen. Som fotgjenger kan du ikke tenke at bilistene alltid ser deg.

les også

Politiet om mobilbruk i trafikken: – Foruroligende

Seks av ti dropper refleksen

Bare fire av ti voksne nordmenn bruker refleks, viser en undersøkelse gjennomført av Kantar TNS på oppdrag for blant andre Trygg Trafikk. Det betyr at seks av ti dropper refleksen når de går ute i mørket.

– Det er risikabelt å være bilfører fordi man ikke ser fotgjengerne, og det er risikabelt å være fotgjenger. Refleksen er lettvint og viktig. Den er en livsforsikring, sier kommunikasjonssjef Ingrid Trømborg i Trygg Trafikk.

Ifølge organisasjonen har en bilfører to sekunder på seg til å se en fotgjenger uten refleks, dersom bilen har en hastighet på 50 kilometer i timen. Hvis fotgjengeren bruker refleks har bilføreren ti sekunder på seg.

Dette gjelder ikke bare i gater som er dårlig opplyst:

– Vi tror gjerne at vi er bedre opplyst enn vi er i urbane strøk med mye gatelys og lys i butikkvinduer. I realiteten tar disse lysene oppmerksomheten fra deg som fotgjenger, sier Trømborg.

Hun beskriver tiden vi nå er inne i som ekstra krevende, og mener at det er på tide at de voksne tar seg sammen.

– Vi er ganske flinke til å putte refleks på barna, men betraktelig dårligere på å huske på oss selv, sier hun.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder