KREVER HANDLEKRAFT: Oslo-byrådsleder Raymond Johansen mener at de av respekt for de tøffe restriksjonene den norske befolkningen er satt under, bør bruke kraftfulle virkemidler for raskest mulig å stanse corona-krisen. Foto: Terje Pedersen, NTB scanpix

Ap-Raymond ber om at Norge stenger grensene

Aps byrådsleder i Oslo, Raymond Johansen, ber om at Norge gjør som danskene: Å stenge grensene. Han får støtte av Frp-nestleder Sylvi Listhaug: - Jeg tar for gitt at man vurderer å stenge grensene, sier hun.

 • Bjørn Haugan

Artikkelen er over 110 dager gammel, myndighetenes råd angående coronasmitten kan derfor være utdaterte. Du kan alltid holde deg oppdatert i vår spesial, eller gjennom FHIs nettsider.

– Jeg mener situasjonen er så alvorlig at Norge også bør vurdere å stenge grensen, slik vår partikollega, statsminister Mette Frederiksen, har tatt initiativet til at skal skje i Danmark fra lørdag, sier Johansen til VG.

– Fra i morgen kl. 12.00 stenger de danske grenser midlertidig. Det vil være mulig å transportere medisiner og mat. Men alle turister og alle reiser og ferier og utlendinger vil bli avvist på den danske grensen, sa Frederiksen.

Stengte trafikken fra Kiel til Oslo

– Du sier at Norge bør vurdere å stenge grensene. Mener du at vi bør gjøre det?

– Ja, jeg mener det.

Johansen tok selv initiativ til å stenge en kommunikasjonsvei til Norge og hans hovedstad fredag, da han sørget for å stanse at Kiel-fergen ankommer Oslo.

– Jeg er veldig klar på at vi må ta i bruk alle nødvendige virkemidler for raskest mulig å stanse coronavirus-utbruddet. Når vi nå i realiteten har isolert våre innbyggere og barnefamilier på Tøyen eller Frogner må være inne, da tenker jeg at vi har en forpliktelse overfor dem, å vise handlekraft, slik at de raskest mulig kan begynne å leve normale liv igjen, sier Johansen:

– Det dreier seg om å få forståelse ute blant folk for de dramatiske tiltakene vi har utsatt befolkningen for.

– Det går ikke lenger

Han sier at hvis myndighetene ikke ønsker å stenge grensen, så må de i hvert fall gire opp kontrollen ved norske flyplasser.

– I dag kan du komme fra Bangkok eller andre steder og labbe rett ut av flyet og inn til Oslo, uten at du blir kontrollert for om du har med deg smitte. Jeg mener det ikke går lenger. Mange kan i dag gå rundt i Oslo og være smittet fordi de har tatt med seg smitten fra utlandet.

– Hva må gjøres?

les også

Coronaviruset: Trump erklærer nasjonal krisetilstand i USA

– I en rekke andre land så blir alle som kommer inn til landet kontrollert, gjennom at man sjekker om de har feber. Jeg skal ikke blande meg bort i det praktiske knyttet til en slik ordning, men når det går på flyplasser i andre land, så bør det gå på Gardermoen og andre norske flyplasser også.

Johansen sier det kreves handlekraft.

– Vi de ikke stenge grensen for en periode, så må de i hvert fall gjennomføre en slik feber-screening av passasjerer som kommer til landet med fly. Vi må ta aktive grep for å hindre at flere tar med seg corona-smitten til landet vårt. Det mener jeg vi skylder innbyggerne når vi legger så sterke restriksjoner på deres liv, sier Oslos byrådsleder.

Fredag kveld fortalte Ullensaker-ordfører at de vil sette utlendinger som ankommer Gardermoen i 14 dagers karantene på hotell og ber om hjelp fra Heimevernet for å løse den oppgaven.

– Innebærer ikke regjeringens instruks, som ordføreren gjennom handlekraft nå vil iverksette med Heimevernet, i praksis at grensene stenges?

– Jeg vil rose handlekraften til Ullensaker-ordføreren. Med de planene han har, så kan det ha den effekten på Gardermoen. Men det er mange veier inn til Norge, så jeg mener den danske løsningen må vurderes, sier Johansen.

Frp-nestleder Sylvi Listhaug er enig med Johansen.

– Jeg mener det er mye å lære av danske myndigheter sin håndtering av Corona viruset. De har lagt foran Norge hele veien når det gjelder å ta grep. Derfor tar jeg for gitt at man vurderer å stenge grensene i Norge også, sier hun til VG.

– Trygge befolkningen liv og helse

Hun sier vi trenger kontroll på grensen.

– Om man mot formodning ikke vurderer å  stenge grensene forventer jeg at man har kontroll slik at man ikke slipper inn i landet personer som er syk og at de som kommer hit umiddelbart blir satt i karantene. Dette må etterleves i praksis.  Nå handler det om å ivareta og trygge vår egen befolknings liv og helse, og bekjempe viruset fra å spre seg videre.

Hun lar ikke Johansen få fred knyttet til hennes forslag om å avhjelpe coronakrisen med trafikale virkemidler.

– Det er bra at Raymond johansen er opptatt av nasjonale grep som bør gjøres. Men hva med å gjøre noe Raymond Johansen har myndighet til å gjennomføre selv? La folk passere bomringen gratis, legg til rette for flere parkeringsplasser i sentrum,  gjør disse gratis for å la folk som må på jobb slippe å bruke kollektivtrafikk med det smittepotensialet dette har. Dette forlaget  fnyser dessverre Raymond Johansen av. Dette er en arroganse jeg tror mange reagerer på. 


Mer om

 1. Raymond Johansen
 2. Gardermoen
 3. Coronaviruset
 4. Danmark
 5. Oslo

Flere artikler

 1. Ordføreren i Ullensaker ber militæret om corona-hjelp

 2. Bekymret for Gardermoen-åpning: – Vil ha enorm betydning for Oslo

 3. Listhaugs corona-forslag: Innfør gratis bompassering og parkering

 4. Nokas-vektere ble permittert etter at Heimevernet kom inn: – Til å grine av

 5. Danmark stenger grensene lørdag: – Forbud mot å reise inn

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder