INNFØRER KARANTENEKRAV: Kommuneoverlege i Tromsø kommune Kathrine Kristoffersen. Foto: Ørn E. Borgen, NTB Scanpix

Flere kommuner i Nord-Norge innfører karantenekrav for folk som har vært i Sør-Norge

For å begrense spredningen av coronaviruset, har kommuneoverlegene i Tromsø, Lofoten og Vesterålen innført strenge karantenepåbud med tilbakevirkende kraft til 10. mars.

 • Catherine Gonsholt Ighanian
 • Knut Arne Hansen
 • Ingrid Hovda Storaas

Artikkelen er over 112 dager gammel, myndighetenes råd angående coronasmitten kan derfor være utdaterte. Du kan alltid holde deg oppdatert i vår spesial, eller gjennom FHIs nettsider.

– Dette er et inngripende og alvorlig tiltak, som krever nøye avveining. Vurderingen er at tiltaket er nødvendig og vil redde liv, sier kommuneoverlege Kathrine Kristoffersen i Tromsø i en pressemelding fra kommunen sent lørdag kveld.

Kommunen har nå innført karantenepåbud for reisende fra flere kommuner og fylker i Sør-Norge. Dette gjelder Oslo, Agder, Rogaland, Viken, Vestfold og Telemark, Innlandet og Vestland, står det i pressemeldingen.

– Dette er områder i Norge som har størst utbredt smitte. Derfor er det nødvendig å iverksette karantene for tilreisende herfra. Vi har også et særlig ansvar for å beskytte Universitetssykehuset Nord-Norge mot utbredt smitte som kan utfordre kapasiteten, sier Kristoffersen.

Vedtaket gjør unntak for samfunnskritisk nøkkelpersonell.

Kommuneoverlegen ber også om at alle som bor i Tromsø vurderer hvor nødvendig det er for dem å reise eller besøke andre kommuner de neste ukene, siden det også er påvist coronasmitte i Tromsø.

Fikk du med deg? Flyplassene stenger ikke

– Vi er en sårbar region

Sammen med sine kolleger i Vesterålen og Lofoten, innfører også kommuneoverlege Ingebjørn Bleidvin i Hadsel krav om karantene for alle som har vært i deler av Sør-Norge fra og med 10. mars.

– Vi er en sårbar region, preget av små tettsteder og lange avstander. Det smittenivået som kan være håndterbart i andre deler av landet, vil kunne være svært alvorlig for oss, sier kommuneoverlegen i en pressemelding lørdag kveld.

– Folkehelseinstituttet har hele tiden oppfordret til at man bør ta lokale avveininger. Vi har per i dag et lavt smittepress, og som en sårbar region er det vårt ansvar å gjøre vårt ytterste for å holde det slik lengst mulig, fortsetter hun.

HENNINGSVÆR: Kommunene gjør alt de kan for å beskytte sine mot smitte. Foto: Terje Bringedal, VG

Regelen gjelder fylkene, Oslo, Agder, Rogaland, Viken, Vestfold og Telemark, Innlandet og Vestland.

Alle som var i disse fylkene 10. mars eller senere, må være i hjemmekarantene i 14 dager, på samme måte som alle som har vært i utlandet.

les også

Alstahaug kommune sender alle som har vært i Oslo eller Viken i karantene

Kommuneoverlegen gjør de samme unntak og tilpasninger som Helsedirektoratet har gjort i sitt nasjonale vedtak, med mulighet for unntak for helt kritisk nøkkelpersonell.

Transitt på flyplasser regnes ikke som et opphold i de berørte områdene.

Fører og personell av vare- og passasjertransport unntas fra karantenekravet, men nasjonale føringer for karantene og isolasjon ved sykdom gjelder. Dette omfatter også personell som er nødvendig for å gjennomføre transporten.

Unntatt fra karantenekravene er Værøy, som har innført sin egen og enda strengere forskrift. Reisende uten fast bopel på Værøy, gis ikke adgang til øya, og tilreisende skal i karantene 14 dager etter ankomst.

Kommuneoverlegene sier de er møtt med stor forståelse i befolkningen for tiltakene de nå innfører. Samtidig varsler de om at folk må forberede seg på at situasjonen kan vare lenge.

Nyheten om karantenebestemmelsen kommer et døgn etter at Alstahaug kommune i Nordland bestemte å kreve at alle som har besøkt Oslo eller Viken i mer enn et døgn etter mandag 9. mars, skal i hjemmekarantene.

Også Bardu i Troms og Finnmark fylke har innført samme karanteneregler for beboere som har oppholdt seg i Oslo eller Viken i en enn 24 timer etter 9. mars.

les også

Erna Solberg: Stenger flyplasser og havner

les også

Coronadødsfall på sykehjem i Oslo – det tredje i Norge

Les også

Mer om

 1. Coronaviruset
 2. Lofoten
 3. Tromsø
 4. Norge

Flere artikler

 1. Kommunenes coronatiltak: Øy i Lofoten har isolert seg

 2. Kommuner i nord dropper lokale karanteneregler

 3. Coronasmitten har ennå ikke nådd Værøy og Røst

 4. Flere kommuner trosser justisministeren – stenger omverdenen ute

 5. Ordføreren i Ullensaker ber militæret om corona-hjelp

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder