Foto: Frode Hansen, VG

Coronadødsfall på sykehjem i Oslo – det tredje i Norge

En beboer på Ellingsrudhjemmet i Oslo er død etter at ha blitt coronasmittet. Dette er det tredje dødsfallet i Norge.

Artikkelen er over 18 dager gammel, myndighetenes råd angående coronasmitten kan derfor være utdaterte. Du kan alltid holde deg oppdatert i vår spesial, eller gjennom FHIs nettsider.

Beboeren døde tidligere i uken, og Oslo kommune har nå fått bekreftet at vedkommende var smittet, opplyser Sykehjemsetaten til NTB.

– Det arbeides for å avgrense smitten og ivareta beboere, pårørende og medarbeidere, opplyser etaten.

På samme avdeling er to andre beboere lørdag bekreftet smittet. Det er i tillegg tatt prøver av fem andre beboere på avdelingen som det ventes svar på.

Har du tips eller informasjon om saken kontakt VG her.

– Livsfarlig for noen

Byrådsleder Raymond Johansen (Ap) har det øverste ansvaret for sykehjemmene i Oslo kommune. Han uttrykker sympati for de pårørende og advarer friske mot å ta for lett på smittetiltakene.

– Jeg vil uttrykke min medfølelse og kondolanse til familie og andre pårørende. Dette berører meg dypt. Enda et dødsfall som følge av coronaviruset, dette viser den dramatiske situasjonen vi nå er i, sier Raymond Johansen til VG.

Han ber alle ta forholde seg strengt til rådene fra helsemyndighetene.

– Coronaviruset er ikke farlig for de fleste av oss, men det er livsfarlig for noen. Derfor har vi iverksatt drastiske tiltak for å hindre at smitten sprer seg med det omfang vi har sett til nå. Hvis alle forholder seg til rådene som gis og tiltakene som er satt inn, vil vi raskere kunne komme tilbake til en normal situasjon igjen, sier han.

ADVARER: Byrådsleder Raymond Johansen (Ap) ber friske folk ta mer hensyn til at coronaviruset kan være livsfarlig for eldre og de med andre underliggende sykdommer. Her fra hans egen pressekonferanse om tiltak i Oslo, tidligere denne uka. Foto: Terje Pedersen

Avdelingene isolert

Alle avdelingene på langtidshjemmet er isolert fra hverandre. På den berørte avdelingen er sju beboere isolert og observeres. De øvrige beboerne observeres for symptomer. Dersom de utvikler symptomer, blir de testet.

Det gjennomføres også smitteoppsporing for å identifisere nærkontakter.

– Vi får hjelp av Bydel Alna til dette. Medarbeidere som har vært i nærkontakt med dem som har fått påvist smitte, settes i hjemmekarantene. Dersom de får symptomer, blir de testet, melder Sykehjemsetaten.

To døde på OUS

Dette er det tredje coronadødsfallet i Norge.

Tidligere lørdag bekreftet Oslo universitetssykehus at en eldre pasient omkommet av viruset.

Det første Covid-19-dødsfallet i Norge ble bekreftet torsdag denne uken. Også dette var en eldre pasient, opplyser sykehuset.

Rammer eldre hardest

Det bor rundt 40.000 personer på sykehjem i Norge. 4.500 av dem er i hovedstaden, fordelt på 46 institusjoner.

Studier fra Kina viser en dødelighet på 14,8 prosent blant eldre over 80 år. I Italia er også de over 60 år hardest rammet. Sykehjem landet rundt har jobbet på spreng med å forhindre utbrudd. I Oslo har det vært regnet som sannsynlig med utbrudd av corona-smitte på et eller flere sykehjem.

– Hvis smitten spres ytterligere i befolkningen, så tror jeg det treffer sykehjemmene, sa etatsoverlege Siri Seterelv til VG tidligere denne uken.

Hun understreket da at viruset vil treffe hennes pasienter hardt.

– Sykehjemmene har en rekke pasienter over 80 år og de har flere sykdommer. Det er en veldig sårbar gruppe som vi er bekymret for. Vi har alle et ansvar for å holde coronaviruset unna dem så lenge vi kan, sier Seterelv.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder