Finansminister Siv Jensen (Frp) i Stortinget i dag for å fortelle hvem som får mer og mindre i hennes nye statsbudsjett. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
Finansminister Siv Jensen (Frp) i Stortinget i dag for å fortelle hvem som får mer og mindre i hennes nye statsbudsjett. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Disse betaler Sivs skattekutt

Arbeidsledige ** Småbarnsforeldre ** Fruktspisere ** Kulturarbeidere

Arbeidsledige, småbarnsforeldre og kulturarbeidere må betale deler av regningen når Siv skal gi blå skattekutt.

Publisert:Oppdatert: 08.11.13 kl. 15:41

Heller ikke Frp har ubegrenset mengde penger i regjering. For når Frp-leder Siv Jensen i dagens redegjørelse for Stortinget sier at det ikke er rom for å bruke mer penger, er det noen som må betale når det blir skattefritt å arve millioner, og å selge boliger man bare har bodd i det siste året.

Følg E24 Direkte for oppdateringer.

Her er gruppene Siv Jensen mener bør betale for den blå skattefesten:

Arbeidsledige:
Det blir kraftige kutt i tiltaksplasser for arbeidsledige. Dermed vil flere arbeidsledige mangle noe å «stå opp om morran» til, stikk i strid med hva arbeidsminister Robert Eriksson har sagt at han vil.

Færre tiltaksplasser gjør at Siv sparer 203 millioner kroner. Det blir også mindre kostnader til permitteringer, ved at arbeidsgiver skal betale mer av permitteringsperioden, her skal det spares 147 millioner kroner.

Småbarnsforeldre:
Foreldre som har fått barn etter 1. september må også ta sin del av Sivs skatteregning. Regjeringen skrinlegger de rødgrønnes plan om to barnehageopptak i året, dermed kan foreldre som føder på feil tidspunkt fortsatt risikere å måtte vente til barnet er 23 måneder før det får barnehageplass. Her sparer Siv & co 222 millioner, mens foreldre må finne andre løsninger.

Prisen på barnehageplass øker også fra de rødgrønnes budsjett, her sparer regjeringen 162 millioner kroner, en regningen foreldre må betale med noen hundrelapper ekstra i barnehagebetaling.

Fruktforeldre:
Også foreldre med barn i skolen må betale. Hvis barna fortsatt skal få frukt på skolen må foreldre betale selv. Her sparer regjeringen 103 millioner kroner.

Gründere i distriktene:
Norske gründere må også forberede seg på mindre hjelp. Regionale utviklingsmidler kuttes med 430 millioner kroner.

Mindre til kultur:
Etter åtte års rødgrønn pengefest må også kultursektoren forberede seg på trangere tider for å finansiere skattekutt. Diverse kutt utgjør 160 millioner kroner i sparte penger for Siv & co.

Eldre med tannproblemer
Regjeringen mener at eldre over 75 år skal betale tannundersøkelser selv, og avvikler ordningen med gratis tannhelsekontroll, noe de sparer 80 millioner kroner på.

Verdens klima:
Når nordmenn skal få skattekutt blir det mindre til tiltak for verdens klima. Skogsatsingen kuttes med 400 millioner kroner.

Fagorganiserte:
Mens alle får lavere skattesats, må de som er organisert betale noe av pengene tilbake igjen. Fagforeningsfradraget kuttes med 250 kroner, noe som gir litt mer skatt.

Studenter:
Det blir likevel ikke studiestøtte i 11 måneder, men studiestøtten skal øke med noen få hundrelapper i de andre månedene.

Eninntektsfamilier:
Skatteklasse II forsvinner, det koster familier der bare en har inntekt opptil 13.000 kroner i året.

Verdens fattige:
Den blå regjeringen mener det ikke lenger er nødvendig å gi en krone av hver hundrelapp vi tjener til verdens fattige. De kutter i bistanden til verdens fattigste for å finansiere skattekuttene.

Fremtidige generasjoner:
Siv Jensen holder seg godt innenfor handlingsregelen, og bruker 2,9 prosent av oljeformuen, men øker likevel pengebruken med 3,9 milliarder kroner. Dermed blir det mindre penger igjen til de som kommer etter oss.

Publisert:Oppdatert: 08.11.13 kl. 15:41