UNDERSØKER: USAs ambassade følger med på de norske surrogatisakene, og prøver å finne ut hva de skal foreta seg. Foto: Scanpix

UNDERSØKER: USAs ambassade følger med på de norske surrogatisakene, og prøver å finne ut hva de skal foreta seg. Foto: Scanpix

Surrogatisakene: Ber om hjelp fra USA

(VG) USAs ambassade i Oslo har bedt om hjelp fra hjemlandet for å finne ut om de skal blande seg inn i de omstridte norske surrogatisakene.

Hans Henrik Torgersen
ARTIKKELEN ER OVER ÅTTE ÅR GAMMEL

Barne- og likestillingsdepartementet forsøker for tiden å rydde opp i uklarheter rundt norske surrogatbarn, men nå kan enda en aktør ha meninger om surrogatifamilienes rettigheter.

- Vi undersøker nå på bakgrunn av en henvendelse fra en far med barn som har amerikansk pass. Ambassaden har henvendt seg til State Department i Washington DC, sier Patrick Geraghty, som er assisterende pressetalsmann ved den amerikanske ambassaden i Oslo, til VG.

Statsborgere

Norske myndigheter, gjennom Skattedirektoratet, gjennomfører for tiden en gransking av 20-40 familier der det er mistanke om at man har gjennomført surrogati i utlandet.

Bakgrunn: 20-40 surrogatfamilier granskes av myndighetene

Årsaken til at amerikanske myndigheter nå vurderer hva de skal gjøre er at alle barn som er født i USA automatisk blir statsborgere. Surrogatbarna som kommer derfra har dobbelt statsborgerskap.

VG har de siste ukene skrevet om hvordan regjeringen vil sikre at surrogatbarn som har kommet til Norge har fulle rettigheter i forhold til sine foreldre. Skuespilleren Geir Kvarme har stått frem i VG, og det har også andre familier i samme situasjon.

Faksimile VG 04.07.11

Familiene mener de ikke har gjort noe galt, og at det er norske myndigheter som har rotet når feil status har havnet i Folkeregisteret.

- Dette er spesielle tilfeller, og ikke noe vi støter på hver dag. Vi forsøker nå å finne ut hvordan saken står.

Les også: Slik rammes barna av surrogati-oppryddingen

- I USAs interesse

- Vårt mål er å finne et så komplett svar som mulig. For foreldrene dette gjelder er det nok den største saken i verden akkurat nå, og vi anerkjenner det, sier Geraghty til VG.

Ifølge advokat Arvid Sjødin, som representerer flere familier som har fått brev fra Skattedirektoratet, kan ikke norske myndigheter eller rettsinstanser sette seg over amerikanske avgjørelser i denne saken.

- Jeg synes det er veldig flott at de kommer på banen. Det er helt klart at USA har interesse av disse sakene.

- Det er deres statsborgere, og deres rettssystem som blir undervurdert av norske myndigheter, sier Sjødin.

Han bistår sine klienter med å svare på brevene direktoratet har sendt ut.

- Dette er totalt unødvendig. Det er ikke meningen at myndighetene skal plage folk. Dette er mennesker som har kjempet for retten til disse barna, og det er ingen som kan ha interesse av å ødelegge for det, sier Sjødin.

Øie til Lysbakken: - Slik rydder du opp i surrogatigranskingen

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder