KRITISK: Barneombud Anne Lindboe. Foto: Patrick Da Silva Sæther VG

Norske barn får voldsalarm

Antallet voldsalarmer øker, og i fjor delte politiet ut mobile voldsalarmer 1.162 ganger. 13 ganger ble de gitt til barn under 16 år.

  • NTB
ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

Tallene kommer fra en oversikt NRK har satt sammen. Per i dag er elleve barn utstyrt med voldsalarm. Det synes barneombud Anne Lindboe er en fallitterklæring, selv om målet er å skape en tryggere hverdag for dem som lever med trusler om vold, overgrep og drap.

– Det er en falsk trygghet, for hvis voldsutøveren står rett foran deg, så rekker du kanskje å trykke på knappen, men politiet rekker ikke å komme til deg før voldsutøveren kan ha kidnappet deg eller utsatt deg for vold, sier Lindboe. Hun mener belastningen heller bør legges på voldsutøveren.

Nytt forslag: Vil gi mobbeofre penge-oppreisning

– Bruken av omvendt voldsalarm må gjøres mer kjent rundt om i politidistriktene, sier Lene Vågslid (Ap), som sitter i Stortingets justiskomité. Hun er oppgitt over at det har tatt lang tid fra Stortinget for to år siden ba om en evaluering

av ordningen med besøksforbud og bruken av omvendt voldsalarm.

– Hadde justisministeren og regjeringen ment at dette var veldig viktig, så hadde de satt i gang den evalueringen i mai for to år siden.

Vil beskytte barn bedre: Foreslår lettere adgang til å nekte kontakt

Justisminister Per-Willy Amundsen bedyrer at han ikke er fornøyd med resultatene og har en ambisjon om å «endre dette dramatisk». Han vil gjøre omvendt voldsalarm til en hovedregel.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder