NERVØS: Frps Jan Arild Ellingsen (t.v.) mener mange vil bite negler hvis Mulla Krekar (t.h.) får gå fri i Norge. Om tre uker vil Krekar bli løslatt etter soning i Kongsvinger fengsel. Foto:ROBERT S. EIK/NTB,

Frp-topp om Krekar-løslatelse: Vil være en stor seier å få ham ut av landet

25. januar vil Mulla Krekar være en fri mann. Frps Jan Arild Ellingsen mener svært få partikollegaer vil like å se Krekar gå fri på gaten samtidig som partiet har justisministeren.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Om snaue tre uker løslates mullaen fra Kongsvinger fengsel etter å ha sonet ferdig sin dom. Krekar ble i mars 2012 dømt til fem års fengsel for trusler mot nåværende statsminister Erna Solberg og tre kurdere. Dommen ble anket, og ble redusert til to år og ti måneder av Borgarting lagmannsrett i desember samme år. Krekar ble imidlertid frikjent for oppfordring til terror, tiltalens mest alvorlige punkt. Han søkte i februar i fjor om å bli prøveløslatt, men fikk avslag.

Krekars advokat, Brynjar Meling, bekrefter overfor TV 2 at hans klient slipper løs som vanlig.

– Dette er ingen hokus pokus. Han løslates etter vanlig endt soning og går tilbake til det han har drevet med hele tiden; studier innen islam, sier han til TV-kanalen.

BAKGRUNN: Mulla Krekar dømt for trusler

- Vil være stor politisk seier

Fremskrittspartiet har i mange år hatt utsendelse av Mulla Krekar som en av sine store fanesaker. En rekke ganger har partiet gitt uttrykk for mullaen ikke er ønsket i Norge. En av de fremste Krekar-kritikerne i partiet, Jan Arild Ellingsen, sier til VG at han håper Krekars opphold utenfor murene blir svært kort.

- Det er ekstremt viktig at Krekar sendes ut av landet så fort som mulig. Jeg mener det vil være en like stor politisk seier for Frp å sitte i den regjeringen som får Krekar ut av landet som det var for Obama å være president da Osama bin Laden ble drept. Derfor håper jeg av hele mitt politiske hjerte at Krekar sendes ut, sier Ellingsen.

Ellingsen sitter i utenriks- og forsvarskomiteen, og to ganger har vært nestleder i justiskomiteen siden han ble innvalgt til Stortinget i 2001.

Ingen overraskelse

Han sier han håper og tror at Justisdepartementet og justisminister – og partikollega – Anders Anundsen gjør alt som står i deres makt for å sende den trusseldømte kurderen ut av Norge.

- Det bør ikke komme som noen overraskelse at Krekar snart slippes ut etter å ha sonet sin dom, og jeg regner med at man har jobbet med dette i lang tid allerede. Jeg tror ikke det er mange Frp-ere som vil like at Krekar trasker fri rundt i Oslos gater mens Frp selv har Justisministeren. Da er det nok mange som vil bite negler.

- Om tre uker kan det likevel bli en realitet. Hva tenker du om det?

- Det er prisen vi må betale for å leve i et demokratisk land som følger internasjonale lover og regler.

Ellingsen mener Krekar helt klart har tatt avstand fra alt Norge står for, og mener han derfor selv bør forlate landet.

- Nå som han er fri, har han sjansen til å selv forlate landet. Jeg tror det er mange som vil hjelpe ham med å kjøpe en billett ut av landet.

LES OGSÅ: Krekar sultestreiker mot kroppsvisitering i fengselet

DØMT: Krekar blir dømt i lagmannsretten i desember 2012 dømt til to år og ti måneder i fengsel. Her er han sammen med sine forsvarere Brynjar Meling (f.v.) og Arvid Sjødin før ankesaken startet i Borgarting lagmannsrett Foto:Håkon Mosvold Larsen,NTB scanpix

Ellingsens partikollega, Frp-nestleder Per Sandberg, sier til Dagbladet at har sterke forventninger om at regjeringen har jobbet mot en løsning som ender med utvisning av Krekar.

- Det forventer jeg rett og slett. Jeg tåler at regjeringen bruker 2015. Men det er maks. Likevel kan det gå fortere, sier han til avisen.

Departementet: Jobber med tiltak

Det kan ikke statssekretær i Justisdepartementet, Jøran Kallmyr (Frp) garantere.

- Vi har lenge kjent til denne løslatelse, og har jobbet med tiltak både på kort og lang sikt. Hva disse går ut på, kan jeg ikke gå inn på av hensyn til nasjonal sikkerhet, sier Kallmyr til VG.

- Så Krekar kan gå fri på gaten mens Frp er i regjering?

- Som sagt jobber vi med tiltak både på kort og lang sikt.

- Kan dere garantere at Krekar er ute av landet i løpet av året?

- Vi jobber med å få ham sendt ut så raskt som mulig, og utsendelsen er en høyt prioritert oppgave. Men vi er nødt til å forholde oss til internasjonale lover og regler, sier Kallmyr.

Krekar har i mange år levd i Norge med utvisningsvedtak hengende over seg, men ettersom han risikerer dødsstraff i Irak, kan ikke Norge sende ham dit uten å bryte menneskerettighetene.

Avhørt av tysk politi

Krekar har tidligere sagt at han ønsker å forlate Norge, men det er foreløpig ikke klart når det eventuelt vil skje.

– Han vil reise når forholdene ligger til rette for det. Per nå har han verken reisedokumenter eller noe sted å reise til, sier Brynjar Meling til NRK.

STATSRÅD: Justisminister Anders Anundsen. Foto:Jan Petter Lynau,VG

Under soningen i Kongsvinger har Krekar blitt avhørt av tysk politi som mener han har tilknytning til et terroristnettverk der i landet.

Meling sier ifølge NRK at verken han eller Krekar har hørt noe mer om saken etter at han ble avhørt.

Ifølge advokaten har Krekar bokplaner.

– Han har skrevet manuskripter til flere bøker, som sikkert blir publisert når han løslates.

NRK har vært i kontakt med Statsministerens kontor, som sier at Erna Solberg ikke har anledning til å kommentere saken i dag.

Dette har Frp sagt om Krekar:

** Siv Jensen til VG Nett 29. august 2009:

- Jeg har sagt det samme hele tiden: Først skal vi skal endre loven slik at Krekar kan settes i varetekt. Deretter skal han sendes ut av landet. Men jeg tror ikke jeg skal servere Krekars advokat, Brynjar Meling, hele oppskriften på hvordan vi har tenkt til å gjøre dette på VG Nett, sier Jensen.

** Frps «101-punkts liste for å forandre Norge på 100 dager», august 2009:

«Prioritere arbeidet med å effektuere utvisningsvedtaket av Najmuddin Faraj Ahmad (mulla Krekar)».

** Per Sandberg til VG 9. august 2013:

- Hvis han blir siktet for terrorvirksomhet i Tyskland, må han bli utlevert. Mullah Krekar skal uansett utvises etter å ha sonet sin dom i Norge.

** Per Sandberg i en kronikk i VG 2. august 2013:

«Ved å la mullah Krekar få oppholde seg i Norge i strid med intensjonen i Flyktningkonvensjonens artikkel 1 f (a) har regjeringen ofret menneskerettighetene på alteret for politisk korrekthet.»

** Siv Jensen til Dagbladet 10. juni 2010, i forkant av at Frp anmeldte Krekar for trusler:

- Det er soleklare trusler fra en mann som tidligere er erklært en fare for rikets sikkerhet. Det er grovt at politiet ikke reagerer umiddelbart. Jeg tipper det er regjeringen som nekter politiet å gjøre noen ting.

** Siv Jensen til VG 14. april 2011:

- Vi sender ikke en mann til galgen, men i påvente av en sikker og forsvarlig retur bør han sitte i forvaring i Norge. Vi vet hva han har gjort og hva han har fått av domsavsigelser i Norge, at han allikevel lever under såpass gode forhold er et hån mot det norske folk.

** Per Sandberg til Frps nettside, 30. juli 2013:

- Når mullah Krekar beskriver norske fengsler som «hoteller» burde varsellampene begynne å lyse hos regjeringen. Dessverre er det bare Fremskrittspartiet som viser handlekraft. Frem til den kriminelle overføres for soning i hjemlandet, skal personen sone i et eget utlendingsfengsel med redusert standard. Selvsagt uten dagpenger, og med et minimum av sosiale ytelser.

Kilde: VG/NTB

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder