NY ANKE: Sigurd Klomsæt var bistandsadvokat i 22. juli-saken. Her er han i Oslo tingrett i februar, da han stod tiltalt for grov uforstand i tjenesten. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Politiet anker frikjennelsen av Klomsæt

Politiet anker frikjennelsen av advokat Sigurd Klomsæt i saken der han sto tiltalt for å ha lekket terrordokumenter, skriver Aftenposten.

Artikkelen er over syv år gammel

- Ankegrunnlaget er bevisbedømmelsen under skyldspørsmålet og saksbehandlingen, sier politiadvokat Knut Skavang i Asker og Bærum politidistrikt til Aftenposten.

Klomsæt ble i begynnelsen av mars frikjent etter en enstemmig dom i Oslo tingrett.

- Dette var veldig uventet. Men det viser jo hvilken enorm prestisje som er bakt inn i denne saken. Det kan ikke være sakens bevis som ligger til grunn, for de ble plukket fra hverandre ved forrige behandling, sier Klomsæts advokat Arvid Sjødin om anken.

Sjødin legger til at det vil være en overraskelse hvis lagmannsretten i det hele tatt tar politiets anke til følge.

- Det er tross alt en relativt ubetydelig bøtesak vi snakker om, selv om politiet i dette tilfellet har fått noen alvorlige riper i lakken som de har behov for å reparere, sier Sjødin.

Bilder

Klomsæt var tiltalt for å ha lekket etterforskningsdokumenter fra 22. juli-saken til pressen. Politiet mente han var ansvarlig for at bilder av Anders Behring Breivik ble publisert på flere nettaviser kort tid etter at Klomsæts sekretær hentet en CD med taushetsbelagt materiale på Politihuset i Oslo.

Men i Oslo tingrett ble Klomsæt frifunnet. Tingretten kom med skarp kritikk av en politietterforskning som retten mente ikke holdt mål, verken faglig eller juridisk.
Klomsæt slo overfor NTB fast at han er sliten og trenger tid og ro sammen med familien etter frifinnelsen. Samtidig sa han at han var glad over at Oslo tingrett frifant ham.

- Jeg registrerer med tilfredshet at en enstemmig rett har kommet til det resultatet, sa han.

Fratatt bevillingen

Den tidligere profilerte forsvarsadvokaten har hele tiden nektet kategorisk for at det var han eller noen ved hans kontor som lekket bilder av terrortiltalte Anders Behring Breivik til mediene 3. februar i fjor.

Advokatbevillingsnemnden valgte å frata Klomsæt bevillingen 15. august i fjor. I et sivilt søksmål i Oslo tingrett vant han ikke fram mot Advokatbevillingsnemnden.

Han fikk ikke medhold på noe punkt og ble dømt til å betale 340.000 kroner i sakskostnader for motparten. Klomsæt sa etter å ha lest dommen at han er uskyldig dømt og at han ville anke avgjørelsen.

Klomsæt ba i det sivile søksmålet mot Advokatbevillingsnemnden om at en tilbakekalling av advokatbevillingen uansett ikke skulle skje før en avgjørelse i straffesaken er rettskraftig, men dette fikk han ikke gehør for fra dommeren.

Flere artikler

 1. Sigurd Klomsæt frifunnet for 22. juli-lekkasjer

 2. Klomsæt får ikke advokatbevillingen tilbake

 3. Politiet får flengende kritikk for sitt arbeid i Klomsæt-saken

 4. Mener Klomsæt må ha hatt medhjelper til lekkasje av Breivik-bilder

 5. Harddisk sentral i rettssak om 22. juli-lekkasjer

Fra andre aviser

 1. Klomsæt får ikke advokatbevillingen tilbake

  Fædrelandsvennen
 2. Klomsæt frikjent

  Bergens Tidende
 3. Krever 24.000 i bot for Klomsæt

  Bergens Tidende
 4. Spesialenheten etterforsker politiet i Klomsæt-saken

  Aftenposten
 5. Klomsæt frikjent

  Fædrelandsvennen
 6. Politiet får kraftig refs for Klomsæt-etterforskning

  Aftenposten

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no