TRIST: – Jeg kjenner at dette gjør meg veldig trist, sier Marius Øiahals gråtkvalt. Foto: MARIUS LANGFJORD Foto: ,

Marius' kamerater dro til Syria: Frykter flere vil reise

Religionsforsker: – Starten på et miljø

Marius Øiahals (31) er sjokkert over at to av hans kamerater har dratt til Syria for å kjempe for IS – men frykter at flere kan dra.

  • Stian Manka (Trønder-Avisa)
  • Marius Langfjord (Trønder-Avisa)
  • Olav Lorentsen
ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

I november ble det kjent at en etnisk norsk 27-åring fra Levanger og hans 28 år gamle kone fra Verdal hadde reist til Syria for å kjempe for IS.

I forrige uke kom meldingen om at 27-åringen var blitt drept i kamp. Onsdag kom nyheten om at også en 31-åring fra Innherred har reist til Syria og sluttet seg til IS.

IS-krigerne kommer fra samme miljø på Innherred.

I november ble Marius Øiahals (31) rystet da det ble kjent at en 27-åring fra Levanger var dratt til Syria sammen med sin kone. 27-åringen var en kamerat av Øiahals, som reagerte på nyheten ved å ringe opp en tredje person i gjengen – en 31-åring fra Innherred. Telefonsamtalen som fulgte gjorde ham bare enda mer urolig.

– Han satt da med arabisk musikk i bakgrunnen og forsvarte IS, og sa at vi i Vesten snart måtte få opp øynene, sier Øiahals.

Festing og mekking

Onsdag ble det kjent at også 31-åringen har sluttet seg til IS for å kjempe på terroristenes side i Syria. Marius Øiahals er sjokkert over valget de to kameratene har gjort.

– Jeg skjønner ingenting av dette. Det er helt ubegripelig, sier Øiahals.

I forrige uke fikk han melding om at 27-åringen fra Levanger skal ha blitt drept i kamper i Syria. Øiahals sørger over kameraten, og er redd for at heller ikke 31-åringen kommer hjem i live.

– Jeg er redd for at fremmedkrigerne blir brukt og utnyttet av IS. 31-åringen var en av mine beste venner. Jeg kjenner at dette gjør meg veldig trist, sier Øiahals gråtkvalt.

Han sier at han gikk på videregående skole sammen med 31-åringen, og at de også spilte på samme fotballag. Etter hvert fikk de bedre og bedre kontakt.

– Vi havnet i et miljø med mye festing og drikking. Etter hvert ble det også en del rusmisbruk. Vi røyket en god del hasj, sier Øiahals.

27-åringen fra Levanger skal ha vanket i det samme miljøet – og slik ble de kjent med hverandre.

– Det var ingenting med dem som tilsa at de skulle bli ekstremister. Vi var en sammensveiset gjeng som i tillegg til festingen likte å skru på mopeder og biler, sier Øiahals.

SAMME MILJØ: Marius Øiahals (31) vanket tidligere i samme miljø som de to konvertittene. Foto: MARIUS LANGFJORD Foto: ,

Fikk tilbud om Egypt-tur

Han forsøkte etter hvert å ta et oppgjør med seg selv, og flyttet fra Innherred og til Kolvereid. Men Øiahals holdt kontakten med kameratene. I fjor hørte han at 27-åringen hadde konvertert til islam.

Senere fikk han flere forespørsler fra 31-åringen om å bli med på ferie til Egypt.

– Vi skulle få låne 27-åringens leilighet i Kairo, forteller Øiahals – som hver gang avslo tilbudet.

Han tror at også 31-åringen hadde begynt å flørte med islam på denne tiden.

Varslet politiet

Etter telefonsamtalen med 31-åringen i november – da det ble kjent at 27-åringen hadde sluttet seg til IS – var Øiahals så bekymret at han ringte til politiet.

– Jeg fortalte at 31-åringen og 27-åringen tilhørte samme miljø, og at jeg var bekymret for at også han ville reise. Jeg fortalte om holdningene hans, sier Øiahals.

Politiet undersøkte saken, og skal ifølge Øiahals ha hatt en samtale med 31-åringen.

– Han fortalte da politiet at han hadde brukket ryggen, at han skulle inn på avrusning, og at han overhodet ikke hadde noen planer om å dra til Syria. Politiet ringte meg opp igjen og refererte samtalen, og sa at de ikke var bekymret for ham, sier Øiahals.

Han ga seg imidlertid ikke med det, og tok kontakt med sin lokale lensmann.

– Han lovte meg å varsle videre til PST, sier Øiahals.

7. desember la 31-åringen ut et nytt profilbilde på Facebook. Samtidig la han ut en ny status, med en link til en tale av IS-sjefen Abu Bakr al-Baghdadi. Kort tid senere skal han ha dratt til Syria.

Øiahals sier at selv om ingen av kameratene i dette miljøet tidligere har gitt uttrykk for fundamentalistiske holdninger, så frykter han at flere vil kunne dra.

– Vi var flere som hadde dårlige fremtidsutsikter, og som hadde behov for å bryte med miljøet. Dette kan være en måte å søke action og spenning på, sier Marius Øiahals.

PST: Ikke et radikalt miljø i Levanger

Politiets sikkerhetstjeneste (PST) er sparsomme med opplysninger og informasjon om saken, men følger situasjonen tett. Så langt har PST ikke grunn til å tro at det dreier seg om noe utbredt miljø i Nord-Trøndelag.

– Vi har ingen grunn til å tro at det finnes noe radikalt miljø i Levanger eller andre steder i Nord-Trøndelag, sier Tor Schjeldrup i PST Nord-Trøndelag.

Men PST følger situasjonen og råder publikum om å ta kontakt med lokalt politi hvis de oppfatter at personer i nærmiljøet radikaliseres.

– Sinte unge menn som føler seg utstøtt

Religionsforsker Idar Kjølsvik ved Høgskolen i Nord-Trøndelag (HiNT) tror IS-krigerne søker tilhørighet, og liker utviklingen dårlig. Han mener fremmedkrigernes motiver har svært lite med religion å gjøre.

– Her snakker vi om sinte unge menn som på sett og vis søker tilhørighet. Hadde dette vært på 1930-tallet hadde de norske konvertittene blitt krigere under borgerkrigen i Spania, sier Kjølsvik til VG

Han hadde tidligere en teori om hvorfor den første mannen dro. At nok en nordtrønder nå har sluttet seg til Islams stat (IS), torpederer denne teorien.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Religonsforsker Idar Kjølsvik mener at IS-krigere har lite med religion å gjøre. Foto: PRIVAT Foto: ,

Da den første nordtrønderen (27) dro til Syria høsten 2014, var dette ifølge Kjølsvik på grunn av en kjæreste som hadde kommet seg bort fra et liv i rus ved hjelp av religion.

– Dette var en sterk dame med svak kjæreste. Da hun ville til Syria fikk hun overtalt sin 27 år gamle kjæreste til å bli med, sier Kjølsvik.

At kameraten til 27-åringen nå har slått gjør at Kjølsvik må finne en ny teori. Han vet at det finnes flere etnisk norske konvertitter i Nord-Trøndelag, og frykter at flere velger slutte seg til IS.

– Da den første nordtrønderske mannen dro i høst var dette en kjærestesak. Når nå en bekjent av de to har dratt, begynner dette å ligne starten på et miljø, sier Kjølsvik.

Da Kjølsvik hørte at nok en nordtrønder hadde dratt, trodde han først det var en person han kjente. Det viste seg å ikke stemme, men Kjølsvik frykter det kan bli flere.

Sammenligner med 30-tallet

Han tror ikke norske konvertitters deltagelse under IS-flagg har noe med religion å gjøre, men derimot dreier seg om sinte unge menn som føler seg utstøtt av det norske samfunnet. Kjølsvik tror dette er personer som søker gruppetilhørighet og en klart definert fiende som de kan ta ut sin aggresjon imot.

– Under den spanske borgerkrigen dro flotte bondegutter fra Trøndelag til Spania for å slåss sammen med folkefronten mot opprørerne. Jeg mener dette er noe av de samme vi nå opplever når norske konvertitter reiser til Syria, sier Kjølsvik.

Han mener å ha god oversikt over det muslimske miljøet i Nord-Trøndelag som han anslår til 500–600 personer.

Dette er et miljø det ifølge Kjølsvik ikke er noen grunn til å føle seg utrygg på.

– Det er gærne norske konvertitter som er problemet, sier Kjølsvik.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder