Hus tatt av ras i Hardanger – fare for nabohus

Et hus som ble evakuert søndag, ble tirsdag ettermiddag tatt
av et ras i Norheimsund. Et nabohus i nærheten kan også bli rammet.

  • Eivind Lindkvist Johansen

Artikkelen er over fem år gammel

– Huset er tatt av et jordras, ifølge kommunegeologen i Kvam kommune. Det er også fare for et nabohus, sier operasjonsleder Preben Vallestad i Hordaland politidistrikt til VG.

Det har foreløpig ikke kommet noen meldinger på at noen har blitt skadet etter hendelsen.

Det ble besluttet å evakuere begge husene søndag, etter at det gikk et mindre ras i nærheten.

Har du bilder eller video fra stedet? Ta kontakt med VGs journalister her!

Kommunegeologen i Kvam er allerede på plass i Norheimsund, mens politiet er på vei til stedet.

Voss lensmannskontor har i løpet av dagen meldt om kraftig nedbør og mye vann på veiene i hele distriktet.

BAKGRUNN: Vannmasser herjer på Vestlandet

Hordaland politidistrikt opplyser overfor VG at det har gått flere mindre ras i fylket i løpet av dagen, og at rasfaren fortsatt er stor.

– Selvfølgelig er den det, sier Vallestad.

Flom og rasfare stenger veier

Uværet har også fått store konsekvenser for trafikken på Vestlandet.

Tirsdag ettermiddag ble E16 i Hordaland stengt mellom Voss og Vinje på grunn av flom. I tillegg er flere fylkesveier stengt. I Sogn og Fjordane er riksvei 5 stengt mellom Florø og Førde, mens deler av seks fylkesveier er stengt, ifølge Statens vegvesen.

Vannet har også skapt flere problemer for togtrafikken. På Bergensbanen er strekningen mellom Dale og Voss stengt på grunn av de store nedbørsmengdene og elver som flommer over, melder Jernbaneverket.

Advarer bilister

I 17.30-tiden tirsdag meldte Hordaland-politiet at Langebrua i Voss sentrum ble stengt på grunn av den høye vannstanden i elva. Like før klokken 18 ble broa åpnet igjen. Det var frykt for at en container skulle treffe broa som førte til at den ble stengt, opplyser politiet.

Norges Vassdrags- og energidirektorat (NVE) sa tidligere i dag at Voss opplever den høyeste vannføringen på over hundre år.

«Det er meldt om svært mye overvann på mange av veiene i Hordaland. Kjør forsiktig, det kan være fare for vannplaning», skrev Hordaland politidistrikt på Twitter tidligere i dag.

Bygda Evanger var tirsdag kveld uten strøm etter at flere trafoskiosker er kommet under vann. Strømmen vil ikke komme tilbake før det elektriske anlegget er sikret for vannmassene, melder NTB.

Flere hus og kjeller oversvømt

Brannvesenet har også måttet rykke ut til flere adresser i Bergen, Kvam og Gulen, etter flere meldinger om hus og kjellere som har blitt oversvømt, ifølge Bergens Tidende.

Det er også meldt om flom i Flåmselva i Sogn, og vannmassene nærmer seg ifølge Sogn Avis skinnegangen til den velkjente togstrekningen Flåmsbanen.

I tillegg fikk foreldrene ved Flåm skole tirsdag ettermiddag beskjed om å hente barna sine ved Flåm skole.

I Odda ble tre hus evakuert tirsdag ettermiddag på grunn av den høye vannstanden i Opovassdragget.

Tidligere i dag meldte Sogn og Fjordane politidistrikt at elven Jølstra har gått ut over sine bredder i Førde. Det blir jobbet på spreng med å begrense skadene.

«Flere steder i Førde står det biler parkert i fare for å få vannskader. Til sammen to hus har fått vann i kjelleren. Sivilforsvaret er kalt ut av alarmsentralen for å bistå med beredskap», meldte politiet tidligere i dag.

Sjekk oppdatere veimeldinger på vegvesen.no

(VG/NTB)

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder