Jan Ove så nabohusene forsvinne på elva: Skrekkdøgnet i Odda

ODDA (VG) Jan Ove Sæd (56) så naboens hus komme flytende ned elva. – Det var et skremmende syn, sier han.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Odda-mannen var en av rundt 70 personer som ble evakuert da elven Opo gikk over sine bredder tirsdag kveld. Ved 23-tiden skjønte han at noe forferdelig galt var i ferd med å skje.

– Jeg sto og så over på den andre siden av elven da jeg hørte det knake i trematerialer. Like etter forsvant en garasje og et uthus ut i elven.

Da Sæd kom opp til Hjøllobrua, rundt 150 meter fra hans eget hus på østsiden av elven, sto vannet helt opptil brorekkverket.

– Det har jeg aldri sett tidligere i løpet av de 30 årene jeg har bodd i barndomshjemmet mitt. Vannet hadde allerede da vasket vekk deler av brofundamentet, og jeg er egentlig overrasket over at broen holdt så lenge som den gjorde, sier han.

68 mennesker er evakuert fra 39 hus i Odda. Fem hus er tatt av elven, og to står i fare for å forsvinne i vannmassene onsdag kveld.

Nabohuset var borte

Det første bolighuset ble tatt av de voldsomme vannmassene ved ettiden natt til onsdag.

– Jeg så ut av vinduet og så at ett av nabohusene var borte. I et annen hus var deler av grunnmuren borte, gravd ut av vannet, men lysene var fortsatt på i huset.

Da Jan Ove Sæd skjønte at bolighusene var i faresonen gikk han tilbake til Hjøllobrua i Odda, der han hørte et kraftig brak. Noen sekunder senere så han et tre etasjers hus komme flytende nedover den frådende elven.

– Det føltes som om huset skulle komme over oss, og jeg rygget instinktivt tilbake. Det fløt som en papirbåt nedover, og så ikke ut som det hadde vekt i det hele tatt, sier han.

Knust til pinneved

I sammenstøtet med broen ble huset knust til pinneved.

– Det var ett smell, så var hele huset borte. Det var helt uvirkelig, sier han.

Etter skrekkopplevelsen gikk Sæd hjem for å få seg litt hvile. Da hørte han et nytt brak, lyden av treverk som ble knust.

– Fra stuen så jeg at et hus på nedsiden av mitt var borte. Kona trodde først ikke på meg, men jeg gikk ut og lyste med lommelykten og så at huset ikke var der lenger.

På dette tidspunktet bestemte han seg for at han ikke ville legge seg til å sove.

– Det knaket i huset, og jeg tenkte at nå var elven var kommet for nær huset vårt. Vi vurderte derfor en stund å forlate huset og flytte oss høyere opp i terrenget. Men da ringte Sivilforsvaret og ga beskjed om at vi måtte gjøre oss klare for å evakuere.

Foto: SIRI ELTON/TOM BYERMOEN,

LES OGSÅ: Storflom i Odda: Her lå det fire hus.

Måtte vekke naboene

56-åringen deltok deretter i arbeidet med å vekke andre i området. Flere av dem sov tungt, og noen var godt opp i årene, forteller han.

– Det gikk veldig greit å få folk med seg. Alle var klare i løpet av kort tid.

I det de evakuerte kjørte bort i Sivilforsvarets biler, hørte Sæd et nytt brak.

– Det var det fjerde huset som gikk, sier han.

Da Odda-mannen våknet i dag tidlig, fikk han høre at et femte hus var blitt slukt av vannmassene.

– Jeg må innrømme at jeg lurte på om det var mitt hus. Men det klarte seg.

Vil huske til evig tid

Han sier han aldri kommer til å glemme det han opplevde natt til i dag.

– Det var veldig dramatisk, men alle tok det kaldt og rolig. Bildet av huset som kom rett imot oss i elven vil nok sitte på netthinnen til evig tid. Det gjorde et veldig inntrykk. Og de voldsomme vannmassene, det kommer jeg aldri til å glemme.

– Full beredskap

Ordfører John Opdal (H) i Odda sier at kommunen nå gjør sitt beste for å ivareta innbyggerne.

– Det er jo en veldig krevende situasjon å være i. Det primære for oss er å berge liv og helse og ta vare på innbyggerne våre. Det er heldigvis ingen personskader, det er vi veldig glade for, sier han til VG.

De som har mistet boligen og tomten sin har fått tilbud om midlertidig husvære i leiligheter som kommunen disponerer. Opdal sier familiene kan få bo der på ubestemt tid, til forsikringsoppgjørene er gjennomført og de kan få seg nye boliger. De som er evakuert fra boliger som fortsatt står, har fått tilbud om hotellrom.

– Nå har vi en geolog her, som vil ta en vurdering av de evakuerte husene i løpet av morgendagen. I morgen kommer også statsråd Tord Lien på besøk for befaring, og vi skal ha et møte med NVE. Vi har fortsatt full beredskap når det gjelder vakthold i hele natt. Det er mannskaper fra Sivilforsvaret i området, og vi er opptatt av at ingen bryter sperringene, det er fortsatt farlig, sier Opdal.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder