KAOS: Bildet er tatt ett år etter folkemordet i Rwanda. Det viser et bilde av jomfru Maria, midt i flyktningleiren Kibeho. Foto: AFP PHOTO / PASCAL GUYOT

Folkemord-siktet fengslet i fire uker

Jæren tingrett har fengselet en 40 år gammel mann fra Rwanda i fire uker, siktet for medvirkning til drap under folkemordet i landet i 1994.

  • Tim Peters

Artikkelen er over syv år gammel

40-åringen er siktet for å ha deltatt i planleggingen og gjennomføringen av massaskre under folkemordet i Rwanda.

- Hans rolle i massakrene har bidratt til tusenvis av drap. Vi mener han har vært en del av strukturen som skal til for å begå et folkemord. Ifølge vitner har siktede både deltatt, vært med på gjennomføringen av massakrene og også ledet angrep mot sivilbefolkningen, sier politiadvokat Per Zimmer i Kripos til Stavanger Aftenblad.

- Saken er veldig, veldig alvorlig og spesiell etter norske forhold.

Avisen skriver at 40-åringen anket fengslingskjennelsen på stedet.

Rettsprosesser over hele verden

Mellom 500.000 og en million mennesker ble drept under det hundre dager lange folkemordet i Rwanda i 1994. Massedrapene begynte etter lange konflikter mellom folkegruppene Hutuene og Tutsiene i landet.

Rettsprosessen etter folkemordet i Rwanda i 1994 pågår i flere domstoler over hele verden. FN har opprettet en dedikert Rwanda-domstol i Arusha i Tanzania, samtidig som flere prosesser pågår i Rwandas eget rettsapparat.

Rettsoppgjør er også gjennomført i flere vestlige stater, blant dem Canada, Belgia og Finland. I Sverige er det nylig innledet en rettssak mot en tiltalt rwander.

ANKET: En 47 år gammel mann ble i februar i 2013 dømt for å ha medvirket til folkemordet i Rawanda. Her er han i samtale med sin forsvarer, advokat Harald Stabell, i 2011. 47-åringen anket på stedet. Foto: Hallgeir Vågenes

21 års fengsel

I februar ble en 47 år gammel mann i Oslo tingrett dømt til 21 års fengsel for medvirkning til overlagt massedrap i Rwanda i 1994.

Mannen kom til Norge i 2001 og jobbet som renholder i Bergen frem til han våren 2011 ble pågrepet og siktet for å medvirket til drap på 2000 mennesker.

Retten, under ledelse av dommer Jonas Petter Madsø, trodde ikke på mannens forklaringer.

- Retten bemerker at tiltalte var en velstående forretningsmann. Den uvitenheten tiltalte påberoper seg, fremstår ikke som troverdig, sa Madsø under opplesningen av dommen.

47-åringen anket dommen på stedet.

Mer om

  1. Krigsforbrytersakene

Flere artikler

  1. Rwanda krever folkemordsiktet utlevert

  2. Folkemordsiktet rwander kan utleveres

  3. Ny Tid: Folkemordsiktet rwander utleveres, men nå sier vitner at de løy til Kripos

  4. Drapsdom, 21 år senere

  5. Aline (25) var to dager gammel da folkemordet startet – mistet 60 familiemedlemmer

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder