Faksimile av portrettet på kunstneren Terje «Pushwagner» Brofos i VG Helg lørdag 9. august. Foto: ,

VG beklager

I et portrett på kunstneren Terje «Pushwagner» Brofos i VG Helg lørdag 9. august omtalte vi hans assistent og sekretær gjennom 17 år, Morten Dreyer. Vi skrev at Pushwagner i 1998 undertegnet en avtale med Dreyer, som innebar at Dreyer tok kontrollen over alle maleriene Pushwagner hadde laget frem til da. I 2009 gikk Pushwagner til rettssak for å få kjent avtalen ugyldig, og i billedteksten skrev vi at kunstneren fikk verkene tilbake og en erstatning på en million kroner.

Vår fremstilling av tvisten mellom Pushwagner og Dreyer ga ikke et korrekt bilde. I avtalen fra 1998 fikk Dreyer kontrollen over de verkene som på det tidspunkt var i Dreyers besittelse, og altså ikke hele Pushwagners produksjon frem til da. I tingretten ble Dreyer dømt til å betale en million kroner til kunstneren, men Dreyer anket dommen. Striden endte med et rettsforlik i lagmannsretten, der Pushwagner fikk en del av verkene tilbake forutsatt at Pushwagner donerte disse til en stiftelse, offentlige kunstinstitusjoner eller museer – og Dreyer måtte ikke betale noe i erstatning. Pushwagner på sin side måtte betale et kronebeløp på 443 250 kroner til Dreyer.

Ved kun å omtale den ikke-rettskraftige dommen, og ikke rettsforliket, blir VGs fremstilling feil. Det beklager vi overfor Morten Dreyer.

Flere artikler

  1. Voldsomt kjøpe-push for Pushwagner

  2. Odd Nerdrum frifunnet for avtalebrudd

  3. Pluss content

    Assistenten forteller: Livet med Pushwagner

  4. Nordmenn får ikke nok av Pushwagner

  5. Har inngått forlik med Laila Mjeldheim

  6. Duket for mer rabalder i rettssalen: Nerdrum vil slå partnere konkurs

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder