METAMFETAMIN: Dette er 150 gram metamfetamin tollere i Tromsø fant gjemt i et DVD-cover i en postsending fra Tyskland i desember 2013. Det har aldri vært så mange metamfetaminbeslag i Norge som i fjor. Foto: TOLLVESENET

Rapport: Norge er metamfetamin-versting i Europa

Norsk forsker: Forbløffende

Rundt 40 prosent av de rapporterte beslagene av det høypotente narkotiske stoffet metamfetamin gjort i Europa i 2012, ble gjort i Norge.

Publisert:

VG har fått tilgang til noe av innholdet i årets utgave av «European Drug Report», som offentliggjøres i Lisboa tirsdag.

I den omfattende narkotikarapporten fra EUs narkotikabyrå EMCDDA går det frem at amfetamin fortsatt er mer utbredt enn metamfetamin i Europa.

- Men det knytter seg stadig større bekymring til tilgjengeligheten og bruken av metamfetamin, skriver EMCDDA.

De to stoffene går under gruppen amfetaminer, der metamfetamin er mer potent enn amfetamin.

EU, Norge og Tyrkia

I tillegg til EUs 28 medlemsstater, rapporterer også Norge og Tyrkia hvert år til EMCDDA. Men grunnet ulike rapporteringsrutiner, skriver de sammenlignbare tallene seg tilbake til 2012.

I de 30 landene ble det gjort totalt 11.371 beslag av metamfetamin i 2012. 4272 av disse beslagene ble gjort i Norge - altså nær 40 prosent.

- Hvorfor det er et så høyt tall i Norge har vi spekulert på lenge. Det er helt forbløffende på flere måter, sier seniorrådgiver Odd Hordvin i Statens institutt for rusmiddelforskning (SIRUS) til VG.

Han leder det norske kontaktpunktet for EMCDDA, og har derfor god innsikt i utviklingstrekkene rundt narkotika i Norge kontra Europa.

- Norge er et amfetamin-land

Også når det gjelder mengde er det totale beslaget i Norge svært stort sammenlignet med EUs medlemsland. I 2012 ble det beslaglagt 135 kilo metamfetamin bare i Norge, mot 343 kilo i de 28 EU-landene - til sammen.

Ifølge Hordvin er det ikke noe nytt at metamfetamin er utbredt her til lands. Han mener tallene sier mye om politiets aktivitet og prioriteringer i ulike land.

- Men undringen er fortsatt hvorfor det gjøres så mange enkeltbeslag i Norge. Der har jeg ikke noe bedre forklaring enn at Norge er et amfetamin-land og har vært det i flere tiår, sier Hordvin.

Ifølge Kripos' narkotika- og dopingstatistikk for 2013, ble det i fjor beslagslagt 197 kilo metamfetamin og 338 kilo amfetamin i Norge.

Gordon Petterson, gruppeleder ved taktisk etterforskningsavdeling i Kripos, bekrefter at det er svært høye tall disse stoffene i Norge.

- Det har aldri har vært så mange metamfetaminbeslag som i 2013, men i mengde var det for eksempel mer i 2009, sier han.

Flest metamfetamin-beslag

Det har siden 2008 vært flere beslag av metamfetamin enn amfetamin i antall.

- Det er neppe noen spesifikk etterspørsel etter metamfetamin. Det selges og brukes uansett som amfetamin, det er i alle fall de rapportene vi har fått, blant annet fra brukermiljøene i Oslo, sier Hordvin.

Selv om metamfetamin er et stoff med langt høyere potens enn sin «navnebror», kommer stoffets virkning og skadelige konsekvenser an på renheten i den enkelte brukerdosen.

- Metamfetaminen er ofte blandet ut, så en enkeltdose kan like gjerne være svakere enn en dose med amfetamin. Men det kan også være motsatt - det brukes om hverandre, så det er ikke godt å vite hva en kjøper, sier seniorforskeren.

Denne usikkerheten rundt hva brukeren faktisk får i hånden kan få alvorlige konsekvenser. Å bruke metamfetamin øker risikoen for hjerneblødning, hjerteinfarkt og hjerterytmeforstyrrelser, som kan føre til død, ifølge Norsk helseinformatikk.

Skader på hjernen som blir forårsaket at metamfetamin kan sammenlignes med skader som kommer av Alzheimers, slag og epilepsi.

- Vil stoppe produksjonsstoffer

Ifølge Petterson er Kripos kjent med både flere saker hvor det innføres stoffer for å fremstille amfetamin, og eksempler på at det fremstilles i Norge.

- I tillegg til de beslagene vi ser av ferdig amfetamin og metamfetamin ser vi en økning i beslag av amfetaminolje og andre stoffer som brukes for å ferdigstille amfetamin, sier han.

- Hvordan kommer disse stoffene hit?

- De transporteres inn til landet på mange mulige måter. Det kommer i ulike former og det blandes gjerne sammen med annet varesortiment. Etter vår erfaring er det særlig nettverk fra Litauen og Polen som står bak, sier Petterson.

Gruppelederen understreker at innførsel av stoffer til produksjon er ikke en utvikling Kripos ønsker, fordi det kan gjøre det lettere for de kriminelle å produsere amfetamin for det norske markedet.

- Politet bør derfor være enda mer oppmerksomme på innførsel av produksjonsstoffer, sier han.

Her kan du lese mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder