GOD INNSATS: Da energiminister Tord Lien (Frp) besøkte Trysil, roste han kommunen og innbyggerne for deres innsats under den vanskelige flomsituasjonen. Foto: NTB Scanpix

Energiministeren besøkte flomområdet

Energiminister Tord Lien (Frp) roste kommunens og innbyggernes innsats da han tirsdag besøkte Trysil i Hedmark der flomtoppen er nådd.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL
les også

Frykter hundreårsflom i Trysil

les også

Flomvannet stiger fortsatt - og aller mest i Trysilelva

les også

Rammet av flommen: - Det verste begynner etterpå

Lien ble vist flomvollen som beskytter kommunesenteret Innbygda og besøkte også flomrammede Moelven Bruk.

- Jeg vil berømme kommunen og innbyggernes innsats og den roen de har vist i en krevende situasjon. Det er også betryggende å se hvordan Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) og andre myndigheter har bidratt, sier han.

Avtar raskeste

Flomvarslingstjenesten er overbevist om at flomtoppen er nådd i Trysilelva. Den tror også at flommen i Mjøsa vil kulminere tidligere enn antatt.

- Vi er på vei ned og forventer en synkende utvikling de nærmeste dagene. Men vi opprettholder varslingsnivået fordi det vil være så store vannføringer at de har et gjentaksintervall på mellom 10 og 50 år, sier vakthavende hydrolog Knut Ola Aamodt i NVE til NTB.

Store vannmasser er på vei ned vassdragene på Østlandet, men hendelsene i Trysil ser så langt ut til å bli de mest ekstreme i denne vårflommen.

Vil bidra

Lien møtte blant andre Trysil-ordfører Ole Martin Norderhaug som sa til NRK at det vil ta lang tid før skadeomfanget etter flommen er klart. Han ønsker seg en flomvoll i Nybergsund der mange er blitt evakuert.

- Kommunen har ansvaret for å sikre innbyggerne mot naturfarer, men staten vil også bidra med flomvarsling, veiledning og bistand til sikring, sa oljeministeren.

Under flommen i 1995 ble Trysil hardt rammet. Nå er sentrum sikret med et solid, 700 meter langt flomverk.

FLOMMEN AVTAR: Mandag måtte Bekem Berati ro i hagen sin i Trysil for å ta en nærmere kikk på bilen han ikke klarte å flytte fra vannmassene. Tirsdag var vannet på vei ned i Trysilelva hvor det var forårsaket flom og store oversvømmelser i Trysil og Nybergsund. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Regjeringen har ifølge statsråden økt bevilgningene til flomsikring, men hvorvidt det vil bli øremerket penger til en ny flomvoll i Nybergsund er uklart.

I revidert nasjonalbudsjett for 2014 foreslår regjeringen å øke midlene til flom- og skredforebygging med 50 millioner kroner. I budsjettet lå det inne om lag 180 millioner kroner til dette arbeidet.

Mjøsa nedjustert

En ny vurdering av situasjonen i Mjøsa tirsdag morgen konkluderer med at kulminasjonen kommer tidligere enn hittil antatt.

- Vi regner med at Mjøsa også vil begynne å synke fra 1. juni. Det er tre-fire dager tidligere enn den forrige prognosen, sier Aamodt.

Han opplyser at NVE tror vannstanden i Mjøsa ikke blir høyere enn 124 meter over havet, eller 6,30 meter på den lokale høydeskalaen. Under skadeflommen i fjor kulminerte flommen på 6,71 meter.

- Den nye prognosen er justert ned om lag 30 centimeter fra det vi trodde mandag, og vil for mange være på grensen av vann i kjelleren eller ikke. Vikingskipet på Hamar gjennomfører for eksempel en kontrollert fylling av kjelleren når den lokale høydeskalaen nærmer seg seks meter, sier Aamodt.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder