Kart

Gir gavekort til elever uten fravær

Gausdal videregående skole i Oppland tar nye metoder i bruk for å redusere elevenes fravær: Hver måned er alle elever uten fravær med i trekningen av fire gavekort.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

– Belønningsordningen er et forsøk på å lage et system som er mer rettferdig og riktig overfor alle elever, sier rektor Erland Sandvik til Oppland fylkeskommunes nettsider, ifølge utdanningsnytt.no.

Han understreker at skolen ikke har uvanlig høyt fravær, men at fravær er en utfordring på alle skoler. Samtidig innfører skolen meldingsbok, der fravær må begrunnes og undertegnes av foresatte eller myndige elever.

– Vi skal trekke ut fire gavekort hver måned. De som har null timer og null dager i fravær blir med i trekningen, forklarer rektoren.

Han forteller til VG at trekningen står mellom de aktuelle elvene på samtlige trinn.

– Hva slags gavekort er det snakk om?

– Det er gavekort på 250 kroner. Sannsynligvis vil det bli et sentrumskort for Lillehammer, men det kan også bli fra forskjellige steder. Vi har ikke bestemt hvor, forteller Sandvik.

– Hvordan kom dere frem til dette systemet?

– Det startet med at vi så at lærerne har ulike metoider for å dokumentere fravær. Derfor valgte vi å innføre meldingsbok i høst. Det var pisken, og så ville vi gjerne få inn en belønning for dem som er her, sier rektoren.

– Er det lovlig å belønne elevene med pengegaver?

– Dette er jo en gave, så jeg tror vi er langt innenfor, sier han.

Positive

Fylkesopplæringssjef Inge Myklebust er positiv til ordningen.

POSITIV: Leder i Elevorganisasjonen, Benjamin Skiaker Myrstad Foto:Yngve Horvei,

– Det som er fint med dette, er at det ikke er snakk om straff for fravær, men en ekstra oppmuntring for å møte på skolen hver dag, sier han.

Også Elevorganisasjonen er positive.

– Vi er enige i at det er bedre med gulrot enn med pisk, sier leder i Elevorganisasjonen, Benjamin Skiaker Myrstad, og legger til:

– Men det en må passe på med et sånt tiltak, er at det kan bli stigmatiserende overfor elever som av en eller annen grunn ikke har mulighet ikke få null fravær, som ved kronisk sykdom eller lignende. Men sånn systemet fremstår på Gausdal videregående, er vi positive.

Han mener også innføringen av meldingsbøker er en god ting.

– Det er bra at de kartlegger hvorfor elevene er borte. Da føler elevene at skolen bryr seg mer, og skolen klarer kanskje lettere å ta tak i dem som sliter, sier Skiaker Myrstad.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder