KAN STENGE DØRENE: Elever bør kunne møte stengte dører på skolen fordi skolens ledelse ikke har tatt tak i mobbing, mener Trond Giske. Foto: ILLUSTRASJONSFOTO:Espen Braata,

Trond Giske: – Steng mobbe-skoler

Vil gå enda tøffere til verks enn Djupedal-utvalget

Djupedal uenig med partikameraten

Trond Giske har fått nok av tamme virkemidler mot skoler som over tid ikke stopper mobbingen. – Steng skolene, foreslår Aps fremste utdanningspolitiker i sin nye bok.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

– Et enkelt tiltak vil effektivt få skoler som ikke følger lovens krav om et trygt miljø, til å ta saken alvorlig: Steng skoler som ikke er trygge for barn, skriver Giske.

Man skal ikke ha stengt mange skoler før rektorer, ordførere, lærere og foreldre over hele landet vil kaste seg over arbeidet med å gjøre gode planer om til god praksis, legger han til.

Les historien om Odin:«Det hjelper ikke å si ifra. De gjør ikke noe uansett.»

GJENTATTE SKOLEBESØK: Trond Giske har gjentatte ganger det siste året vært på besøk og blitt kjent med elever og lærere på Nardo skole i Trondheim som en del av researchen til boken «La læreren være lærer». Foto:Øyvind Nordahl Næss,VG

– Men er det realistisk å stenge skoler med de følgene det har?

– Ja, det er helt realistisk å stenge en skole en periode. Sammenlign det med en byggeplass. Du skal ikke ha mange løse stillas rundt omkring før en byggeplass umiddelbart blir stengt. Vi kan ikke ha dårligere beskyttelse av barn som går mange timer hver dag i skolen enn av voksne arbeidstakere med hjelm og vernesko, svarer Giske.

Som krigstraumer

Han minner om at det er de mest sårbare som er mest utsatt for mobbing. Konsekvenser av mobbing kan sammenlignes med krigstraumer og aldring, minner Giske om. Han viser også til at mye av frafallet har sin årsak i at elever mobbes og mistrives.

Rundt 16 prosent av disse har hyppige selvmordstanker, viser undersøkelser blant barn og unge, gjengitt i Erlend Moens håndbok «Slik stopper vi mobbing.»

Giske fikk med seg at det regjeringsoppvnevnte Djupedal-utvalget tidligere i år foreslo bøtelegging av skoler som ikke tok tak i mobbing. Men Giske vil gå lenger.

Han mener dette også vil løse utfordringen med kampanjer mot mobbing.

– Hvis man reiser til en skole og stenger den, vil media sørge for en enorm informasjonskampanje mot mobbing. Nå er det mer enn nok kunnskap om hvordan mobbing oppstår og kan fjernes. Vi må få alle til å ta denne kunnskapen i bruk, insisterer den tidligere skolestatsråden og næværende lederen i Stortingets utdanningskomite.

Tiltakskjede

Han mener Djupedal-utvalget er på sporet av noe ved at Barneombudet får fullmakt til bøtelegging av skoler som ikke følger opp mobbing.

– Men vi må gi fullmakt til å stenge skoler. Selvfølgelig som et siste tiltak i tiltakskjeden. Vi må begynne med å styrke kompetansen blant lærere og skoleledere i mobbearbeidet, det skal kartlegges og settes i gang tiltak mot forebygging. Hvis ikke det nytter, må vi skifte ledelse på skolen, og hvis ikke det heller nytter, så må skolen stenges, sier Giske til VG.

«Selvfølgelig er det drastisk»

Han mener det er uholdbart at rundt 60.000 elever opplever mobbing to-tre ganger i måneden eller oftere. Samt at andelen som blir mobbet er så stabil over mange år.

Trond Giske venter motstand mot forslaget om skolestenging, men står fast på at det er noe mer enn et luftig utspill og langt fra umulig

«Selvfølgelig er det drastisk. Man har vel knapt noen gang stengt en skole i Norge. Selvfølgelig er det konfronterende. Det er hele poenget. Et drastisk tiltak mot en ulevelig hverdag som tusenvis av barn opplever, konfronterende mot den utryggheten som finnes på våre skoler. Men umulig - selvfølgelig ikke,» skriver han i boken.

GISKES PARTIKAMERAT: Fylkesmann Øystein Djupedal er motstander av å stenge mobbeskoler i motsetning til Trond Giske. Tidligere kunnskapsminister Djupedal gjorde det nylig kjent at han har forlatt SV til fordel for Ap. Her er han fotografert i Pollen, Arendal sentrum. Foto:Petter Emil Wikøren,VG

Djupedal og Frp negative

Fylkesmann Øystein Djupedal, som nylig gjorde det kjent at han har meldt overgang fra SV til Ap, ledet utvalget med tiltak mot mobbing. Han mener sanksjonene som de foreslo overfor regjeringen tidligere i år, er effektfulle nok.

– Vi har ikke foreslått å stenge skoler. Det er fordi vi mener at vårt forslag om å flytte klageadgangen til Barneombudet og sanksjoner derfra er tilstrekkelig. Vi har tillit til at skolene vil følge bedre opp arbeidet mot mobbing dersom våre forslag blir fulgt, sier Djupedal til VG.

Han frykter dessuten at å stenge skoler i kortere- eller lengre tid vil ramme elevene - og dermed langtfra kan kalles et treffsikert tiltak.

Det samme er Frps skolepolitiker på Stortinget, Bente Thorsen redd for.

– Jeg tror ikke forslaget om å stenge skoler er gjennomførbart i praksis. Det betinger i så fall at elevene må få et alternativt skoletilbud i den perioden skolen er stengt, og det er vel praktisk talt umulig, sier Thorsen til VG.

Hun har mer tro på at kommunepolitikere og skoleadministrasjon oftere benytter seg av anledningen til å skifte ut skoleledelsen på skoler som over tid viser at de ikke makter å forebygge- og håndtere mobbesaker.

Les mer om dette temaet i morgendagens VG Helg og på VG +!

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder