DELVIS KRITISK: Tidligere Frp-leder Carl I. Hagen mener økonomene som i VG slakter regjeringens skatteinnretning lar seg styre av politiske overbevisininger. Samtidig mener han Høyre har fått stor påvirkning. Foto: Krister Sørbø Foto: ,

Carl I. Hagen om blå-blå skatteslakt: Høyres feil at de rike får mer

Skatteinnretningen som gjør at de rikeste får det meste av
skatteletten, er et resultat av at Høyre har vunnet over Frp i en intern dragkamp, mener Carl I. Hagen.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

– Frp ønsker at skattelettene skal komme folk flest til gode, og ikke bare de rike. Men vi må akseptere at Frp ikke er det dominerende partiet i regjeringen, og i kuttet i satsen i formuesskatten ser vi at Høyre vant, sier partinestor Carl I. Hagen, som er gruppeleder for Oslo Fremskrittspartis bystyregruppe:

Den totale slakten av regjeringens skatteinnretning, som norske toppøkonomer kommer med i dagens utgave av VG, tar han derimot ikke så tungt.

– Det som kommer frem er politikk, ikke økonomi. Spørsmålene er stilt slik at man går rett inn på fordeling. Dersom formålet noe forenklet er å fordele likest mulig, så må man ta fra de rike og gi til de fattige, sier Hagen.

– Men da kommer man inn på politikk, ikke fagøkonomi, utdyper han.

Les kommentaren:Solbergs farligste sak

Når det gjelder skatteinnretningen i budsjettet, viser Frp-nestoren til at partiet i mange år har argumentert for å redusere formuesskatten ved å øke bunnfradraget, for at det skal komme de med små og moderate formuer til gode, mens Høyre ønsker å kutte i satsen, som kommer de med høy formue til gode.

Ikke overraskende

At Høyre fikk mer gjennomslag i den totale skatteinnretningen i årets budsjett, overrasker ikke Hagen.

– Siv Jensen kan ikke si det samme som meg, som finansminister må hun inngå kompromiss. Hvem som har sagt hva i regjeringsforhandlingene vet jeg ikke, men det er jo tydelig at Frp i lang tid har argumentert for en dramatisk heving av bunnfradraget, mens Høyre har argumentert for lavere skattesats.

Dette til tross for at VG har hatt kilder som opplyste at Siv Jensen faktisk var klar til å kutte formuesskatten ytterligere.

Da den ble kuttet fra 1 prosent til 0,75 prosent, skal Frp-lederen ha vært villig til å gå helt ned til en prosentsats på 0,7 prosent.

Men Hagen mener sin etterfølger er flink til å fram partilinjen:

– Siv er også flink til å fremheve vårt syn på formuesskatten, når hun snakker om de flere hundre tusen pensjonister som nå slipper formuesskatt. Hun fremhever det helt urimelige at pensjonister som har bodd i sitt hus halve livet, nedbetalt dette får formuesskatt fordi boligen nå er verdifull, sier Hagen.

Glad for fjerning av arveavgiften

Hagen er heller ikke en tilhenger av formuesskatten ut fra et makroøkonomisk syn:

– Formuesskatten bør fjernes, fordi den er konkurransevridende ved at utenlandske eiere ikke betaler formuesskatt til Norge av formuer plassert i bedrifter lokalisert i Norge. Norske eiere slipper jo formuesskatt hvis de flytter til utlandet og det er vi ikke tjent med. Jeg merker meg at bare en av økonomene VG har intervjuet kommer inn på det.

Fjerning av arveavgiften i fjor, som også får kritikk av økonomene som er intervjuet i VG, mener Hagen at var en viktig sak for Frp.

– Å få fjernet arveavgiften var en politisk seier for Frp. Om man forenkler det til et fordelingsspørsmål, så kan økonomene mene at det var en feil, men vi mener at det blir feil å ha en skatt på død. Vi jobber og sliter hele livet for å kunne gi noe videre til våre barn. Sånn sett rammet arveavgiften både den som etterlot arv, og den som mottok arv, og det er ikke naturlig at staten skal tilegne seg penger når noen dør. Det var riktig og viktig å fjerne den.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder