MINIMUMSKRAV: Jan Tore Berntsen (70) Stripet genser, Odd Karlstad (80) og Martin Hovda (82) blå genser, mener det er et minimumskrav å bli kvitt lånene om man skal klare seg som pensjonist. Foto:Helge Mikalsen,VG

Gjeldskrisen: Tusener av minstepensjonister svartelistet

60 prosent flere på fem år

7 av 10 med inntekt under 250 000

I enkelte kommuner er hele 25 prosent av alle svartlistede over 60 år. Antallet har økt med 60 prosent på landsbasis. De fleste rammede har en inntekt på nivå med minstepensjonen.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Det avslører en gransking VG har foretatt av alle nordmenn med betalingsanmerkninger per april 2014. Analysene bygger på rådata fra kredittinformasjonsbyrået Experian..

– Eldre tar i økende grad med seg gjeld inn i pensjonsalderen, sier Christian Poppe, forsker ved Statens Institutt for forbruksforskning.

BAKGRUNN: Torfinn (45): Ikke hver dag jeg spiser middag

Sammenlignet med andre aldersgrupper er det få over 60 år som rammes, men tallet er sterkt økende.

Totalt har antall svartelistede økt med 45 000 på fem år. Over 20 prosent av denne økningen står de eldre for.

I april 2009 var 15 700 personer over 60 år svartelistet, tallet har økt til 25 000 i 2014. Det er en 32 prosent økning i andelen seniorer som rammes.Overrasket

På Furuset seniorsenter i Oslo kommer tallene som en overraskelse.

– Vi får alltid høre at vi er kremen, men det gjelder åpenbart ikke alle. Pensjonene har ikke steget like mye som lønningene har steget. Fellesutgiftene og husleien har også økt, sier Anne Berit Haaver Johansen (68).Hver tidende person med betalingsanmerkning er over 60 år. De aller fleste er menn.

– Pensjonister er kanskje ikke så flinke til å styre økonomien. Flere reiser og prioriterer annerledes. Uten sønnen min hadde jeg ikke hatt råd til å bo i leiligheten jeg bor i, sier Anne Marie Helgeland (81).

SE OVERSIKTEN: Disse kommunene har flest svartelistede

Pensjonistenes interesseorganisasjoner mener mye av årsaken ligger i at minstepensjonen ikke står i stil med den økonomiske hverdagen i landet.

– Selv om norske pensjonister har det bedre enn noen gang, er det fortsatt veldig mange som sliter. Særlig minstepensjonister. Og VGs tall bekrefter dette, sier Knut Chr. Høvik, generalsekretær i interesseorganisasjon Seniorsaken.

INGEN FERIE: Ekteparet Haave-Johansen tror på nøkternhet. De drar ikke på ferie, i motsetning til andre pensjonister rundt seg. Foto:Helge Mikalsen,VG

Pensjonister i bunnløs nød

Høvik forteller at organisasjonen stadig blir oppringt med groteske historier om pensjonister i bunnløs økonomisk nød.

– Jeg tror det vil være svært tungt for pensjonistene å bli økonomisk svartelistet. De vil neppe merke at lånedøren lukkes, slik yngre svartelistede vil, men den psykiske påkjenning vil være stor. Og jeg tror at svært mange vil føle skam, sier Høvik.

Blant brukerne på Furuset seniorsenter er det ikke tvil om hvordan en eventuell økonomisk krise ville blitt håndtert.

– Jeg ville ikke delt det med noen hvis jeg hadde hatt betalingsproblemer, sier Jan Tore Berntsen (70) og får bekreftende nikk fra kompisene rundt bordet.

– Det er ergerlig at noen har det slik. Og har du slike problemer vil du ikke komme på steder som seniorsenter. Jeg ville aldri delt med andre om jeg slet. Vi snakker ikke om private ting, sier Martin Hovda (82).

DISKUTERER IKKE ØKONOMI: 81 år gamle Anne Marie Helgeland (til høyre) og Evy Amundsen (91) snakker ikke om penger når de samles til sine daglige samtaler på Furuset seniorsenter. Foto:Helge Mikalsen,VG– Må kvitte seg med lån

Den årlige minstepensjonen for enslige har økt med 30 000 siden 2009. Samtidig tar stadig flere eldre opp lån på boligen. Såkalte «levegodt»-lån.

– Man må være kvitt lån. Det er et minstekrav om man skal klare seg, sier Hovda.

Anne Berit Haaver Johansen og ektemannen Erik Haave Johansen (71) forteller at de har forholdsvis god råd og at de aldri benytter seg av forbrukslån. Paret drar sjelden på ferie.

– Det er absolutt flere eldre som reiser på ferie. Vi kjenner ingen andre enn oss som ikke drar på ferie. Før sa vi jo at dette har vi ikke råd til. Vi lærte, først regninger, så fornøyelser, sier 68-åringen.

– Jeg lever en og en dag av gangen. Har du ikke penger, så må du bruke det du har, sier Anne Maria Helgeland.

I enkelte kommuner er så mange som en av fire av de svartelistede over 60 år.Kommersielt samarbeid: Rabattkoder