DREPT: 12 år gamle Kristin Juel Johannessen skulle bade sammen med en venninne, men møtte aldri opp til avtalen.
DREPT: 12 år gamle Kristin Juel Johannessen skulle bade sammen med en venninne, men møtte aldri opp til avtalen. Foto:Privat,NTB scanpix

Tidligere dømt og frifunnet for drapet på Kristin (12) - nå er han pågrepet

INNENRIKS

LARVIK/OSLO (VG) Mannen som er pågrepet etter drapet på Kristin Juel Johannessen i 1999, er tidligere dømt og frifunnet for drapet.

  • Hanna Haug Røset
  • Bjørnar Tommelstad
  • Gordon Andersen
  • Dennis Ravndal
  • Tor-Erling Thømt RuudReporter i VG. Dekker hovedsaklig kriminalsaker. Laget blant annet podkastene "Uløst" om drapet på Birgitte Tengs og forsvinningen til Therese Johannessen. Har tidligere jobbet i Smaalenenes Avis og NRK. Kommer fra Spydeberg i Østfold. Har bachelorgrad i kriminologi fra Universitetet i Oslo. Telefon: 928 63 515 Har du informasjon om saker så tar jeg imot tips. Du er selvsagt 100 prosent anonym hvis du ønsker det.
  • Hilde Sandvær
  • Irene Rønold
  • Christina Quist
  • Emilie Hald Torp
  • Thor Harald Henriksen
Publisert: Oppdatert: 09.07.15 16:13

Det får VG opplyst.

Mannen i 30-årene ble pågrepet onsdag, og ifølge VGs opplysninger skal det være nye DNA-analyser som er grunnlaget for pågripelsen.

Bakgrunn:Slik avsløres forbryterne av DNA (krever innlogging)

I mai 2000 ble mannen pågrepet i samme sak.

I desember 2001 ble han i Larvik Herredsrett dømt til 12 års fengsel for å ha kvalt og drept den 12 år gamle jenta, men mannen ble senere frifunnet.

Ankesaken skulle behandles i Agder lagmannsrett i august samme år, men ble utsatt fordi ny teknologi ga nye muligheter for ytterligere analyse av et hår som ble funnet på åstedet. Den nye DNA-analysen fra Tyskland viste at håret ikke stammet fra mannen, men fra en kvinne.

VG SPESIAL: Kristin (12) kom aldri hjem fra badeturen

Ikke avhørt

Riksadvokaten frafalt dermed tiltalen før saken kom opp.

– Jeg kan ikke si noe om saken. Min klient skal i et avhør senere i dag. Han har ikke tatt stilling til det politiet anklager ham for. Jeg har hatt en samtale med ham, sier forsvarer Søren Ø. Hellenes til VG.

– Har han gjort seg noen tanker om at politiet nok en gang anklager ham for dette?

– Vi har ikke snakket sammen om det, sier Hellenes.

Mens han sto tiltalt i saken hevdet mannen overfor VG at han var uskyldig.

Kristin Juel Johannessen ble kvalt og drept 5. august 1999 i Sandefjord. I 18.30-tiden syklet den 12 år gamle jenta hjemmefra for å bade sammen med en venninne. Hun dukket aldri opp til avtalen, og etter en leteaksjon ble jenta funnet død en halvtime før midnatt samme kveld.

Kristins far til VG: – Føler meg nesten tom innvendig

Vestfold politidistrikt holder en pressekonferanse om pågripelsen klokken 14.00 torsdag, og ønsker ikke å kommentere saken før den tid. VG direktesender pressekonferansen.

Mannen i 30-årene er ikke den eneste som har vært siktet i saken. Kort tid etter drapet ble en psykisk utviklingshemmet mann i 50-årene siktet for drapet, men siktelsen ble henlagt, og mannen fikk 700.000 kroner i erstatning.

Her kan du lese mer om