Ap-lederen vil overlate taxfree-salget til Vinmonopolet

Ønsker ikke at Ap under hans ledelse skal gi vin i gave

STRAMMER INN: Jonas Gahr Støre vil ikke stenge taxfree-salget nå, men ønsker at overta alkoholsalget på flyplassene. Foto:Frode Hansen,VG

Jonas Gahr Støre refser norsk drikkekultur

Ap-leder Jonas Gahr Støre (54) åpner for at Vinmonopolet kan overta taxfree-salget av alkohol på flyplassene, men vil ikke avvikle ordningen nå. Samtidig tar han et nådeløst oppgjør med den norske alkoholkulturen.

 • Alf Bjarne Johnsen

Artikkelen er over fem år gammel

– Alkoholforbruket er elefanten i rommet, det nesten ingen snakker om. Men forbruket vårt har økt med 40 prosent de siste 20 årene, og ifølge WHO er alkohol er den nest vanligste dødsårsaken globalt, sier Støre til VG.

Overfor VG avslører han at han holdt seg unna alkohol i lange perioder som helseminister, fordi han kom så tett på skadene som alkohol kan føre til.

Ikke avholdsmann

– Jeg er på ingen måte avholdsmann, men valgte selv å avstå i deler av min tid som helseminister, blant annet i respekt for de som ikke kunne ta det glasset med øl etter jobb, og som ikke ønsket å drikke eplemost.

– Hvorfor kaller du alkohol for «elefanten i rommet»?

– Vi snakker høyrøstet om overvekt og om livsstilssykdommer, men vegrer oss for å snakke om alkohol. En kvinnelig kollega rørte ikke alkohol i ett år på grunn av medisiner, og erfarte hvordan hun alltid måtte forsvarte å ikke drikke alkohol. Ikke var hun gravid heller. Det var en aha-opplevelse å alltid måtte svare for om hun kjedet seg, om hun ikke var fornøyd med selskapet, eller om det var andre grunner, sier han.

LES OGSÅ:Ny drikkekultur bekymrer Folkehelseinstituttet.

Overforbruk

Ap-lederen lister opp overforbruk av alkohol som en av de største truslene mot folkehelsen, sammen med overforbruk av tobakk, salt, sukker, fett og stillesitting, slik han gjorde i folkehelsemeldingen i 2013.

– I motsetning til tobakk, som kanskje forsvinner fra samfunnet om vi klarer å hindre at unge begynner å røyke, er alkohol sterkt knyttet til en nytelseskultur i Norge. Det vil vare. Dette støtter mediene opp under gjennom positiv produktomtale, selv om vi har et effektivt forbud mot alkoholreklame. For meg er det et paradoks, når 200.000 barn lever nær misbruk av rus, og 70.000 barn er sterkt påvirket av det, sier Støre.

– 40 prosent av alkoholforbruket er knyttet til jobb på ulike måter. Det utløser sykefravær, sykehusinnleggelser og psykiske problemer. Alkohol bremser dermed også lønnsomhet og produktivitet i bedriftene våre, legger han til.

Nye rus-forslag

Ap-landsmøtet, som starter torsdag, skal ta stilling til et helsepolitisk dokument med flere forslag til innstramninger, og for første gang kommenterer den ferske Ap-lederen disse forslagene:

** Helseutvalget foreslår en handlingsregel for pris på alkohol, om at alkoholprisene skal stige minst like mye som priser og lønninger.

– Det er et interessant forslag, men jeg vil ikke konkludere her, sier Støre.

** Utvalget foreslår også å nedskalere taxfreesalget av alkohol, og sier at Ap bør ha som mål å avvikle den. Flere fylkeslag har allerede sagt at dette vil de stemme imot.

– Det er en debatt som vi kan ta, fordi taxfree-omsetningen nå er en veldig særnorsk ordning. Men jeg tror ikke dette landsmøtet vil gå for avvikling. Det handler blant annet om at taxfree-salget er blitt en viktig finansieringsordning av Avinor og flyplassene, sier Støre.

** Inntil taxfreesalget kan avvikles, bør Vinmonopolet overta omsetningen.

– Vinmonopolet er en suksessbedrift med dyktig ledelse og motiverte ansatte. Det er et paradoks at vi har et omsetnings-monopol i Norge for sterkøl, vin og brennevin, bare ikke på norske flyplasser. Når kontrakter og annet ligger til rette for det, er det fullt mulig å sikre at Vinmonopolet også står for omsetningen på flyplassene. Det vil sikre Avinor de samme inntektene, men samtidig styrke kontrollen med salget, sier Ap-lederen.

VG mener: Taxfreeordningen bør avvikles

Ikke moralisme

– Vil du fredagspilsen til livs?

– Noen vil kanskje tolke meg slik, men det er ikke mitt poeng å være moralistisk. Men man må være bevisst på at fredagspilsen for noen kan være starten på en helg med mye misbruk, og kanskje sykefravær på mandagen etter. Både bedrifter og kollegene må være bevisste å hjelpe folk til å ta gode valg. Det må ikke være alkohol i alle slike settinger.

– Det er tradisjonelt mye alkohol i politikken, hva vil du som Ap-leder gjøre annerledes i din partiorganisasjon?

– Ap under min ledelse skal ikke gi alkohol som gave. Jeg kan ha med en flaske vin til en venn på middag. Men å gi alkohol som gave, kan være å bringe alkohol inn i hjem hvor det ikke bør være alkohol.

– Blir det alkoholfri landsmøtefest på kommende lørdag?

– Vi gjør ingen slike endringer nå, men det er viktig at vi legger til rette for alkoholfrie arenaer i partiet. Det blir stadig flere arrangementer uten alkohol, og mange fylkeslag har vært flinke til å skjerme ungdom, under eller like over 18 år, fra alkohol. Det er et ansvar vi må ta når vi rekrutterer ungdom til politisk arbeid, sier Støre.

ER DU ENIG MED JONAS GAHR STØRE? SI DIN MENING I KOMMENTARFELTET

Les også

 1. Vil du bo i en så høy boligblokk?
  Ap er åpen - Høyre sier nei

  Her er valgkampens første feide mellom de to sentrale byrådskandidatene i hovedstaden.
 2. VG mener: Taxfree-ordningen bør avvikles

  I dag legger Arbeiderpartiets helseutvalg frem et forslag om å avvikle taxfree-ordningen. Det er et standpunkt vi deler.
 3. Tid for en ny alkoholpolitikk

  Norske tollere beslagla i fjor 42 prosent mer øl, 38 prosent mer vin og 26 prosent mer sprit enn året før.
 4. Ap kan si nei til alkohol - ja til heroin

  Slutt på taxfree-alkohol og ja til heroin til tunge rusbrukere. Det kan bli elementer i Arbeiderpartiets nye…

Mer om

 1. Arbeiderpartiet (Ap)
 2. Politikk
 3. Helse

Flere artikler

 1. Avinor får 2,5 milliarder fra taxfree-salget

 2. Tidligere Ap-topper i høyt spill om
  taxfree-milliarder

 3. Pluss content

  Høyt spill om taxfree

 4. Tidligere Ap-topper i høyt spill om
  taxfree-milliarder

 5. VG mener: Vinmonopolet bør overta taxfree

Fra andre aviser

 1. - Flyplasser må legges ned hvis taxfree forsvinner

  Bergens Tidende
 2. Flyplasser må legges ned hvis taxfree forsvinner

  Aftenposten
 3. Flyplasser må legges ned hvis taxfree forsvinner

  Fædrelandsvennen
 4. Taxfree-ordningen bør avvikles

  Aftenposten
 5. Arbeiderpartiet vil ha taxfree-pol på Kjevik

  Fædrelandsvennen
 6. Stort flertall for å gi Polet taxfree-jobben

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder