Forsvarer: – Han sier at dette er noe hun har ønsket lenge

Politiet mener forklaringen ikke er troverdig

DUMPET HER: Thomas Müller (34) har innrømmet at han drepte sin 36 år gamle kone og senere senket henne på dypet i Lysefjorden. Foto: Frode Hansen/Privat Foto: ,

Ektemann i avhør: Agnes ba meg drepe henne

Thomas Müller (34) har i avhør forklart at han drepte Agnes Elisabeth Müller (36) fordi tobarnsmoren selv ønsket å dø.

Artikkelen er over fem år gammel

Drøye to måneder etter at tobarnsmoren ble kvalt i sitt eget hjem i Espedalen mener politiet at ektemannen planla å ta livet av Agnes.

På bakgrunn av vitneforklaringer, tekniske undersøkelser og siktedes forklaringer, skjerpet politiet i slutten av mai siktelsen til overlagt drap.

- Ønsket å dø

Ektemannen erkjenner ikke straffskyld for overlagt drap, og har helt siden han i starten av mai innrømmet å ha tatt livet av sin egen kone stått fast ved et drapsmotiv som politiet ikke setter sin lit til.

VG får bekreftet fra flere uavhengige hold at Thomas Müller har forklart til politiet at han drepte tobarnsmoren fordi hun selv ba ham om det. Ektemannen har overfor politiet hevdet at Agnes over tid hadde gitt uttrykk for at hun ønsket å dø, får VG opplyst.

Ekteparets to mindreårige barn er allerede informert om farens forklaring.

– Helt siden tilståelsen kom har han vært klar på at hun selv ba om å bli drept, og at dette er hans motiv. Han sier at dette er noe hun har ønsket lenge, og at det ble formidlet til ham flere ganger, sier forsvarer Ørjan Eskeland til VG etter at politiet fredag ettermiddag bekreftet siktedes forklaring på en pressekonferanse.

Etter det VG får opplyst mener politiet derimot at de står overfor et drapsmotiv som kretser rundt temaet sjalusi og samlivsbrudd. Det har gjennom etterforskningen blitt kjent at ekteparet hadde et vanskelig samliv, og at tobarnsmoren ønsket å gå fra mannen.

– Ut fra bevissituasjonen mener vi at hans forklaring ikke er troverdig, sier politiinspektør Kristin Nord-Varhaug til VG.

- «Hvordan senke et lik»

VG får bekreftet fra flere uavhengige hold at det i dagene før drapet ble gjort søk på «hvordan senke et lik» på ektemannens datamaskin. Det ble ifølge politiets opplysninger også søkt på dybdeforholdene i Lysefjorden.

DREPT: Agnes Elisabeth Müller (36). Foto: Krister Sørbø Foto: ,

Da politiet fant opplysningene var søkehistorikken slettet fra datamaskinen, får VG opplyst.

Like i forkant av drapet gikk Thomas Müller ifølge politiets opplysninger til innkjøp av et tau og en blå presenning og en Aqua Marin-gummibåt med elektrisk 150 watts-påhengsmotor.

Dette er ifølge politiets opplysninger gjenstander som 34-åringen senere brukte for å senke kona på fjorddypet.

Innkjøpene i forkant av drapet, internett-søkene på 34-åringens datamaskin og opplysninger om ekteparets vanskelige samliv skal danne hovedgrunnlaget for at politiet mener de står overfor et planlagt drap.

– Hvordan forklarer din klient planleggingen like i forkant av drapet?

– I hans forklaring vedrørende motiv ligger det elementer av planlegging, blant annet når det gjelder innkjøp av gjenstander og søk på internett, sier Eskeland til VG.

– Hvorfor erkjenner han ikke straffskyld når han innrømmer at det er planlagt?

– Selv der det foreligger elementer av planlegging er det ikke uten videre snakk om et overlagt drap. Han forklarer at det ikke var planlagt at han skulle drepe henne akkurat denne dagen. Det er flere opplysninger i saken som jeg mener at bygger opp under hans forklaring om motivet bak handlingen, deriblant vitneavhør, sier forsvareren.

Politiet vil i august sende saken over til Riksadvokaten for påtaleavgjørelse.

– Den totale bevissituasjonen gjør at vi mener det er grunn til å sikte ham for overlagt drap, og det er ingenting som tilsier at vi ikke står fast på det, sier Nord-Varhaug.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder