NEDBRUTT: Bård Hoksrud var trist og lei seg da VG møtte ham hjemme i Telemark etter at han innrømmet sexkjøp i Riga. Han får likevel skryt for håndteringen i Per Sandbergs bok. Foto: NILS BJÅLAND

Sandberg om Hoksrud-saken: Frps beste sexskandale

Måten Hoksrud-saken ble håndtert på, gjorde den til den beste sex-skandalen Frp har hatt, mener Frp-nestleder Per Sandberg.

ARTIKKELEN ER OVER SEKS ÅR GAMMEL

Det går frem av Per Sandbergs bok «Mot min vilje» som slippes i bokhandlene onsdag.

I kapittelet «Frps beste sexskandale: Bård Hoksrud» - innleder forfatteren med at etter at de verste sårene for partiet hadde begynt å bli leget etter 22. juli og kommunevalget, så kom det en ny sak på bordet.

- Og så dro Bård Hoksrud på guttetur til Riga. Han måtte innrømme at han hadde kjøpt sex av en prostituert. I ettertid er saken blitt betegnet som den beste sexskandalen Frp har hatt fordi den ble håndtert riktig fra første stund, skriver Sandberg i boken sin.

La seg flat med en gang

Han vektlegger at Hoksrud la seg flat omtrent med en gang, aksepterte boten han ble pålagt og ville legge hele historien bak seg.

Egentlig ønsket Sandberg at Hoksrud ikke skulle godta boten han ble pålagt av norsk politi da han kom tilbake til Norge, ettersom sexkjøpet hadde skjedd Riga, hvor prostitusjon er tillatt.

Frp-nestlederen og den daværende lederen av Justiskomiteen på Stortinget var meget tvilende til om norske lover kan overprøve et annet lands lovverk.

Betalte boten

Men Hoksrud valgte å betale boten på 25.000 kroner og ville stå for sine handlinger, ga han uttrykk for i et intervju med VG 23.september 2011. Han var mest interessert i å bli ferdig med hele saken.

Sandberg er i sin bok kritisk til metodene TV2 brukte for å kunne filme Hoksrud med skjult kamera og mikrofon. Men Hoksrud lot også det passere, konstaterer Sandberg.

Han mener en maktkamp med spor tilbake til Hoksruds hjemfylke Telemark kan forklare at noen hadde tipset TV2 om at den nåværende statssekretæren i Samferdselsdepartementet skulle på guttetur til hovedstaden i Latvia.

Engstelig for partifeller

«Vi har alltid måttet være skeptiske til politikere fra andre partier og journalister, men nå må vi også være engstelige for hva våre egne partifeller kan finne på,» skriver Sandberg i kapittelet om Bård Hoksrud.

Han viser spesielt til at Frps Øyvind Korsberg var ute og ville ha Hoksrud fjernet fra alle verv i partiet etter Riga-affæren.

Korsberg er ikke spesielt fornøyd med omtalen.

- Jeg har valgt å ikke kommentere noe som helst av det han har skrevet i denne boken. Dette er trist, useriøst og virkelighetsfjernt. Jeg kjenner meg ikke igjen. Jeg håper de som står Sandberg nær sørger for å ta godt vare på ham, sier Korsberg til VG.

Sandberg på sin side la vekt på å støtte Hoksrud i stormen, og fikk inntrykk av at både Hoksrud og hans kone satte pris på støtten.

Hoksrud kom som kjent ut av sin handling i Riga uten at det gikk utover karrieren.

Han kom helskinnet i gjennom nominasjonen i Telemark og ble gjenvalgt til Stortinget i høst, hvoretter han ble en del av regjerings-systemet ved å bli utnevnt til statssekretær i Samferdselsdepartementet.

Hoksrud vil ikke kommentere

- Jeg synes det er trist for familien min at dette kommer opp igjen på grunn av boken til Per. Utover det har jeg ingen kommentar, sier Hoksrud til VG.

TV2s nyhetsredaktør Jan Ove Aarsæther svarer slik på Sandbergs kritikk om metodebruken kanalen brukte under Hoksrud-avsløringen i Riga:

- Vi har fått full støtte fra Presseforbundet, og er ikke felt i Pressens Faglige Utvalg for vår metodebruk. Faktum er at Hoksrud har vedkjent seg at han kjøpte sex og har betalt en bot for det. Fakta taler for seg, sier Aarsæther til VG.

Han har ingen kommentarer til påstandene i Sandbergs bok om at tipsingen av TV2 om Hoksruds guttetur var del av en langvarig maktkamp i Telemark Frp.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder