Norsk statsborger (24) IS-tiltalt for terrorforbund

Vil kalle inn vitner fra det radikale islamistmiljøet

24-åringen kom hjem med et skuddskadet ben i fjor vinter. Nå er han tiltalt for å ha kjempet med IS og planlagt terror.

Artikkelen er over fire år gammel

– Min klient nekter straffskyld og mener han kun har vært opptatt å bedrive humanitært arbeid, skriver forsvarer John Christian Elden til VG i en tekstmelding.

PST mener 24-åringen fra Fredrikstad i september 2013 dro til Syria.

Der mener de at han skal ha sluttet seg til Jabhat al-Nusra, som er al-Qaida i Syria, og til den såkalte Islamske staten (IS), før han returnerte til Norge igjen i 7. februar februar 2014 med skadet bein.

LES: Den etnisk norske IS-kvinnen

Det var TV 2 og NRK som omtalte tiltalen først.

Ifølge statsadvokat Geir Evangers uttalelser til VG vil det bli aktuelt å kalle inn vitner fra det radikale islamistmiljøet i rettssaken som er ventet å starte 22. juni i Oslo tingrett.

Terrorforbund

24-åringen kom hjem bare noen dager etter at norsksomaliske Djibril Bashir (30) og norskalbanske Valon Avdyli (28) 29. januar 2014 også kom hjem fra Syria. Fredag ble de dømt i Oslo tingrett for sin tilknytning til IS.

Har du informasjon om nordmenn i Syria eller Irak? Ta kontakt med VGs reporter her. Vi kan legge til rette for kryptert kommunikasjon.

Påtalemyndigheten tatt ut tiltale for både straffelovens 147 d, som gjelder deltakelse i en terrororganisasjon, men også for 147 a, som gjelder «terrorforbund».

Ifølge tiltalen hadde han gjort en avtale med en eller flere personer i IS og/eller Jabhat Al Nusra om å begå eller medvirke til terrorhandlinger.

– Ikke konkrete terrorhandlinger

– Bevisene i saken slik vi ser det går på såkalt terrorforbund. Det handler om at han målbevisst oppsøker ISIL og Jabhat Al Nusra og slutter seg til de på en måte slik at det blir inngåelse av terrorforbund. Det er ikke snakk om konkrete terrorhandlinger, men mer det generelle de driver med, sier statsadvokat Geir Evanger om tiltaleposten som gjelder 147 a.

LES: Skien-mannen Djibril Bashirs (30) forvandling fra fotballtalent til terrortiltalt

Etter at mannen kom hjem til Norge i februar i fjor, ble han pågrepet og senere løslatt. I desember ble han pågrepet på nytt og denne gangen varetektsfengslet.

I oktober, før den siste pågripelsen i desember, meldte VG at 23-åringen hadde fått passet tilbake.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder