Politiet vil endre siktelsen i pingvin-saken

Fire russ har vært siktet etter dyrevelferdsloven siden fredag, etter at pingvinkyllinger ble meldt stjålet i Ålesund. Tirsdag vil politiet endre siktelsen.

Cathrine Ekehaug
ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

– Vi vil innstille på det, på bakgrunn av at det ikke er bevis for at de har forholdt seg som beskrevet i den foreløpige siktelsen, sier politiinspektør Yngve Skovly til VG.

Fire russ, to kvinner og to menn født i 1996, ble fredag siktet etter dyrevelferdsloven. Disse har hele tiden innrømmet å ha vært inne på området, men har nektet for å ha bortført pingvinene.

Siktes for ulovlig inntrenging

Mandag ble to pingvinkyllinger funnet trampet ihjel inne i Atlanterhavsparken, fire dager etter at tre pingvinkyllinger og et egg ble meldt sjålet fra parken torsdag.

Politiet i Ålesund vil nå endre siktelsen til disse fire til en bestemmelse i straffeloven som gjelder ulovlig inntrenging på områder.

– Det ser ut som det går mot det, etter det som skjedde i går. Med mindre det dukker opp noe i mobiltelefonene til de siktede som skulle tilsi noe annet. Dette arbeidet håper vi kan bli tatt i løpet av formiddagen, sier Skovly.

Se også: Her bryter russen seg inn til pingvinene

3 UKER: To av pingvinkyllingene ble funnet døde mandag denne uken. Én kylling og ett egg er fremdeles savnet. Foto:ATLANTERHAVSPARKEN,

Vil se på andre lover

Overvåkningsvideoerfra Atlanterhavsparken natt til torsdag 14. mai viste syv personer som var inne på området. De tre som ikke har vært siktet har hatt status som mistenkt, skriver Sunnmøre politidistrikt i en pressemelding.

Skovly sa mandag til Sunnmørsposten at de ville se nærmere på om det finnes lover som regulerer det å ta seg inn i et område der fugler hekker.

– Det har jeg ikke fått tid til å sjekke, og det er ikke mitt spesialfelt. Men det er veldig mye lover og foreskrifter som gjelder rund dette. Så det må vi selvfølgelig se på, sier Skovly til VG.

– Lettet

Advokat Axel Lange representerer en av de to mennene som har vært siktet i saken.

– Han er selvfølgelig lettet. Det betyr at han blir trodd på forklaringen han har gitt fra første stund, og har sagt hele veien, sier Lange til VG.

Forsvareren har ikke fått drøftet endringen i siktelsen til straffelovens paragraf 355 med sin klient ennå.

– Men en sånn siktelse vil være mer i tråd med realiteten, sier Lange.

Les også: Pingvin svømte feil - endte opp på New Zealand

Vanskelige å se

Hvor den siste pingvinkyllingen og det siste egget befinner seg, er fortsatt uvisst.

Politiet opplyste da kyllingene ble funnet at de var svært vanskelige å få øye på. De var tilsynelatende tråkket langt ned i kvist og annet som lå i reirene, i tillegg til at de hadde samme farge som bakken.

– Det er ikke grunnlag for å tro at kyllingene er blitt drept eller gjemt av mennesker, sa politiinspektør Yngve Skovly da.

Tor Erik Standal, daglig leder for Atlanterhavsparken, sa mandag at pingvinene ble stresset etter at russen tok seg inn natt til torsdag. Han opplyser dette som grunnen for at de ikke har kunnet lete grundig gjennom området før mandag.

Les også: Kjendispingvinen «Happy Feet» kan ha blitt haimat

GJENNOMSØKTE: Sjef for atlanterhavsparken, Tor Erik Standal og kriminaltekniker Kurt Kim Stige undersøker reirkassene der det ble funnet to døde pingvinkyllinger mandag. Foto:ODIN JÆGER,VG

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder