STRENGERE STRAFF: Det må bli høyere straffer for å selge alkohol til mindreårige. Det mener både Juvente-leder Maria Elizabet Aspen og byråd for helse og sosiale tjenester i Oslo, Øystein Eriksen Søreide. Foto:Pressefoto / Jon Amundsen,Juvente / Oslo kommune

Byråd: – Foreldre må ta en alvorsprat med ungdommen om ulovlig spritsalg

Sosialbyråden i Oslo mener Norge må straffe salg av sprit til mindreårige mye hardere enn i dag. Avholdsorganisasjonen Juvente støtter forslaget.

Cathrine Ekehaug
ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Byråd for helse og sosiale tjenester i Oslo, Øystein Eriksen Søreide (H), er bekymret for hvor enkelt det er for ungdom under 18 år å få tak i alkohol.

– Det er for lett for unge å få tak i sprit de ikke vet hvor kommer fra. Foreldre må ta en alvorsprat med ungdommene, og sterkt fraråde dem fra å bruke slike tilbud, sier Eriksen Søreide.

– De risikerer å få i seg skikkelig farlig sprit. Det har vi sett konsekvensene av før, både med dødsfall, forgiftninger og blindhet, fortsetter han.

Les også: Én av tre butikker solgte alkohol til mindreårige

I helgen ble en mann tatt på fersken i å selge alkohol til tenåringer. En vennegjeng som var vitne til hendelsen tipset politiet, som kom til stedet og pågrep mannen.

Politiet vil etterforske om mannen var involvert i en større, organisert virksomhet.

En undersøkelse fra i fjor avdekket at ungdom i Oslo vest går mest på fylle av alle. En rusforsker sa til VG den gang at det går et rusbelte fra Oslo vest inn i Asker og Bærum.

– Sprittaxier var tidligere et vestkantfenomen. Men de siste par årene har vi sett at det sprer seg til andre bydeler. Det er et farlig fenomen. Vi ser at ungdom i 14-15-årsalderen komme inn til ruslegevakten fordi de har drukket altfor mye, sier han til VG.

Har du kjøpt alkohol av såkalte sprittaxier? Ta kontakt med VGs journalist

Vil ha strengere straff

Søreide stusser over at strafferammene for å selge alkohol til mindreårige ikke er høyere. Under norsk alkohollovgivning er strafferammen i dag bøter eller fengsel på opp til seks måneder. Ved grove overtredelser er det inntil 2 år.

Les også: Ny drikkekultur bekymrer Folkehelseinstituttet

– Sprittaxier var også et utbredt problem i Sverige. Der kalte de det «vodkabilar». Det er interessant at strafferammen der er fire års fengsel, mens det normalt i Norge bare kan straffes med bøter og seks måneders fengsel, sier Eriksen Søreide.

– Under omstendighetene burde Stortinget se på å utvide strafferammene. Jeg tror strengere straffer kan ha en avskrekkende effekt, legger han til.

Forebygging i skolen

Maria Elizabet Aspen er leder i avholdsorganisasjonen Juvente, som blant annet jobber med rusforebygging blant unge. Hun er enig med byråden i at straffene må bli høyere.

– Det er problematisk at sprittaxiene får drive på. Da blir alkohol mer tilgjengelig for ungdom, som igjen fører til høyere konsum. Dersom det er liten risiko for å drive salg til mindreårige, skjønner jeg jo at de gjør det. Det må få større konsekvenser, sier Aspen.

Les også: Finsk studie konkluderer med at aggressive ungdommer drikker mer

Hun mener også at skoleverket, i tillegg til foreldre, må komme på banen i å advare ungdom mot å benytte seg av såkalte sprittaxier.

– Det må komme mer informasjon fra flere kanaler. Forebygging har en altfor liten rolle i skolen som det er i dag, sier Aspen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder