NGEN ENIGHET: Forhandlingene om hvor mange syriske flyktninger Norge skal ta imot har foreløpig ikke ført til enighet. Fra venstre: Marit Arnstad (Sp) Jonas Gahr Støre (Ap), Rasmus Hansson (MDG) Trond Helleland(H) og Tom Harald Nesvik (Frp).
NGEN ENIGHET: Forhandlingene om hvor mange syriske flyktninger Norge skal ta imot har foreløpig ikke ført til enighet. Fra venstre: Marit Arnstad (Sp) Jonas Gahr Støre (Ap), Rasmus Hansson (MDG) Trond Helleland(H) og Tom Harald Nesvik (Frp). Foto:Cornelius Poppe,NTB scanpix

Syria-flyktningene: Bare tre prosent av kommunene sier nei

  • Nilas Johnsen
Publisert:

Del saken på:

Lenken er kopiert
INNENRIKS

Bare tre prosent av spurte kommuneledere sier klart nei til å ta imot flere flyktninger fra borgerkrigen i Syria, viser en ny undersøkelse.

Politikerne på Stortinget fortsetter å krangle om hvor mange flyktninger Norge skal ta imot fra den blodige borgerkrigen i Syria, til tross for at flertallet på Stortinget har gått inn for 10.000.

Les også: Syria-flyktningene: Derfor blir de ikke enige

Torsdag ettermiddag gjenopptas forhandlingene. I går kunne VG skrive at tallene som inkluderingsminister Solveig Horne (Frp) har brukt for å vise hvor mange norske kommuner er villige til å ta imot, blir beskyldt for å være fulle av regnefeil.

– Jeg reagerer på at hun har bidratt til å gi feil inntrykk av kommunenes vilje til bosetting. Ved å forskuttere så prøver hun jo å påvirke forhandlingsklimaet i Stortinget, sier Aps innvandringspolitiske talsmann Eirik Siverstsen.

Men Arbeiderpartiet vil ikke bruke flertallet til å trumfe gjennom at det faktisk blir et slikt vedtak i Stortinget– slik VG skrev allerede i slutten av april.

I undersøkelsen Kommunebarometeret, utført av NorgesBarometeret, har 286 ordførere og rådmenn svart på hvordan deres kommune stiller seg til å ta imot ekstra flyktninger fra Syria.

Kun tre prosent er negative. Femti prosent er positive, mens 47 prosent svarer at de avventende. Mest positive til å ta imot flere er SV-styrte kommuner, med 75 prosent, fulgt av Ap-kommuner med 64 prosent. Mest kritiske er Frp-kommuner: Der svarer bare to av ti at de er positive.