Avviser at prisen til Obama var feil

Sissel Rønbeck svarer: På siden av spillereglene

HOLDT PRESSEKONFERANSE: Geir Lundestad talte til pressen under lanseringen av sin nye bok «Fredens sekretær» på Nobels Fredssenter i Oslo. Foto: Heiko Junge , NTB scanpix

Lundestad mener Gro kunne fått Nobels Fredspris

Geir Lundestad mener det kan ha vært en «forsømmelse» å ikke gi Nobels Fredspris til Gro Harlem Brundtland for hennes arbeid med klima og miljø.

Artikkelen er over fire år gammel

– Man kan godt si at det var en forsømmelse, sa Nobelkomiteens sekretær gjennom 25 år da han presenterte sin bok «Fredens sekretær – 25 år med Nobelprisen» torsdag formiddag, på Nobels fredssenter.

Opp mot Maathai

Lundestad mener at det hadde vært riktig av Nobelkomiteen å vurdere Gro Harlem Brundtland opp mot Wangari Maathai, den kenyanske miljø- og demokratiforkjemperen som fikk prisen i 2004.

– Men Gro var aldri en seriøs kandidat, sa Lundestad på pressekonferansen.

I boken skriver han at Gro aldri var i nærheten av å få prisen, selv om det fantes svært gode argumenter for det, hun ble av mange oppfattet som verdens kanskje ledende miljøpolitiker,

Så skriver Lundestad at «Sissel Rønbeck, Arbeiderpartiets representant i Nobelkomiteen, var ingen stor beundrer av Gro. Gro var heller ingen stor beundrer av Sissel. Det ble ingen behandling av Gros kandidatur, noe som fortoner seg som underlig.»

Engasjerte seg mot Rønbeck

Et annet sted i boken skriver Lundestad at han engasjerte seg mot at Sissel Rønbeck skulle bli leder av komiteen etter stortingsvalget i 2001, da Ap mistet en av sine to plasser i komiteen.

Lundestad skriver at det var «bred enighet blant de avgående medlemmene at hun ikke hadde de personlige egenskapene som skulle til».

Rønbeck: På siden av alle spilleregler

VG har vært i kontakt med Sissel Rønbeck torsdag ettermiddag. Hun reagerer sterkt på det Lundestad skriver om at han engasjerte seg mot hennes kandiatur:

– Det jeg nå hører er jo helt på siden av alle spilleregler, sier Rønbeck til VG.

– Kjente du til at han engasjerte seg mot ditt kandiatur?

– Av respekt for komiteens indre liv vil jeg ikke uttale meg om dette.

– Stemmer det at du ikke var noen stor beundrer av Gro?

– Jeg lurer på hvor han har det fra. Jeg kjenner meg i alle fall ikke igjen i det utsagnet, sier Sissel Rønbeck.

– Ble Gro vurdert som kandiat til Nobels fredspris i din tid i komiteen?

– Som sagt, jeg ønsker ikke å bryte med reglen om at det som skjer i Nobelkomiteen, er konfidenselt, sier hun.

Tilbakeviser Obama-kritikk

På pressekonferansen ønsket Geir Lundestad å tilbakevise at var en tabbe å gi fredsprisen til president Barack Obama, og at han har begått et karakterdrap på Thorbjørn Jagland i sin nye bok.

– I boken skriver jeg at det er lett å trå feil, og jeg reiser det spørsmålet. Og det svarer jeg gir er at etter min mening er det ingen åpenlyse tabber. Flere av dere har skrevet at jeg mener at prisen til Obama er feil, men da kan dere ikke ha lest boken. Det står ingen steder at det var en feil å gi Obama fredsprisen, sa den tidligere Nobel-direktøren på pressekonferansen.

– Virkningene av prisen ble ikke helt det komiteen hadde forventet. Obama ba om en håndsrekning, og komiteen ga han det. Men prisen hadde ikke den virkningen vi hadde ventet, ettersom det var for kontroversiell i USA.

Rundt nyhetssakene om hans beskrivelse av Thorbjørn Jagland har Lundestad følgende beskjed til pressen:

– Dere skriver at jeg begår et karakterdrap på Jagland. Men det gjør jeg ikke. Vi hadde stort sett et godt samarbeid, vi var stort sett enige i synspunktene og prisene vi delte ut.

Les mer: Støre skal ha forsøkt å påvirke Nobelkomiteen

I boka gjør han analyser av alle de seks komitélederne han har arbeidet for. Lundestad mener det er helt naturlig at han gjør det, med sin bakgrunn som professor i historie:

– Jeg skriver også at Jagland hadde en langsiktig evne til strategisk tenkning, og at han hadde betydelige kunnskaper om internasjonal politikk – selv om det var noen hull i dem. Jeg forsvarer til og med hans engelsk – litt av et karakterdrap! Hvis man bare velger å konsentrere seg om de negative karakteristikken av han, så får man en god dose – men man må fokusere på blandingen.

Videre vedgikk Lundestad på pressekonferansen at han kan være en dominerende kar og at han strekker fullmaktene vel lagt.

En av dem som får mindre positiv omtale, er Kaci Kullmann Five, som ble valgt til komiteens leder før sommeren.

Som leder av Nobelkomiteen skal hun de neste årene lede arbeidet med å dele ut verdens mest prestisjefylte pris.

«En av dem som hadde samarbeidet med Kaci i politikken, sa at hun manglet den viljen eller endog den hensynsløsheten som av og til kreves for å seire. Det kunne være noe i det. I 2015 var hun likevel rede til å overta som komiteens leder», skriver Lundestad.

Five sa til VG onsdag kveld at hun ikke har lest boken – og at hun ikke vil kommentere hverken karakteristikkene om henne selv eller komiteens arbeid.

Se hva Jagland svarte på Lundestad-kritikken i videoen under:

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder