IDOL: Espen Vad fikk møte Microsoft-grunnleggeren Bill Gates lørdag. Foto: PRIVAT

Fikk møte sitt store idol

Møtte Microsoft-grunnleggeren Bill Gates i Ålesund

ÅLESUND (VG): De to kameratene Morten Lerstad og Espen S. Vad fikk ikke bare oppfylt guttedrømmen om å møte Microsoft-gründer Bill Gates - de fikk også ta bilde med ham.

  • Oda Marie Midbøe
ARTIKKELEN ER OVER SEKS ÅR GAMMEL

- Det er helt sykt, sier Morten Lerstad (18) til VG etter at bildeseansen med mangemilliardær Bill Gates var over.

- Jeg ble starstruck, sier kameraten Espen S. Vad (19), og nærmest skjelver på hånden når han viser VG bildet av ham selv sammen en av verdens mest innflytelsesrike mennesker.

I flere dager har det vært ventet at Bill Gates og hans familie skulle besøke Atlanterhavsparken.

BAKGRUNN: Grisevær for Gates

- Håpet han var her

De to Ålesundskameratene, som anser seg selv som «datapersoner», valgte å bruke lørdagen i Atlanterhavsparken fordi de hadde hørt rykter om at deres store idol kanskje ville være der.

TRAFF BILL: Morten Lerstad beskriver møtet med Bill Gates som «helt utrolig». Foto: PRIVAT

- Vi dro kun fordi vi håpet han var her, forteller de.

Nå kan imidlertid de to kameratene prise seg lykkelige for sjansen de tok: Med seg i souvernirkassen hjem har de nå hvert sitt bilde sammen med ham som ifølge Forbes er verdens rikeste mann.

- Det er helt utrolig. Vi er datapersoner, og det at vi faktisk har fått tatt bilde med ham er bare sykt, sier Lerstad.

BAKGRUNN: Her er Bill Gates på padletur i Geiranger

- Ville ikke ha oppmerksomhet

De opplevde Bill Gates som en hyggelig type.

- Han holdt en lav profil. Da vi spurte om vi kunne ta bilde med ham, sa han at vi kunne det hvis vi var raske. Han ville ikke ha noe oppmerksomhet, forteller Espen S. Vad.

Lørdag var Atlanterhavsparken stappfull av besøkende, og parkeringsplassen var full store deler av dagen.

Familien Gates ankom litt over klokka tre i en svart Mercedes, og gikk raskt inn i parken omringet av sikkerhetspersonell.

På forhånd hadde den oppmøtte pressen fått streng beskjed om å ikke fotografere familiens tre barn, Jennifer Katharine (17), Rory John (14) og Phoebe Adele (11).

Bill Gates og kona Melinda hadde imidlertid opplyst at de syntes det var greit å bli avbildet, men at de ønsket avstand til pressen under oppholdet i parken.

PÅ TUR: Bill Gates besøkte lørdag Atlanterhavsparken i Ålesund sammen med familien. Foto: MORTEN HJERTØ / VG

BAKGRUNN: Bill Gates på båttur med kronprinsparet på Sørlandet

- Ble her lenge

Ikledd enkle fritidsklær ble familien på fem geleidet uforstyrret rundt i det dunkle lyset i parken, og fikk se ulike fiskearter, overvære et dykkershow med mating av fisk og selv mate pingviner.

- De ble her dobbelt så lenge som de hadde planlagt, sier Rune Veiseth i Atlanterhavsparken til VG.

Han hadde ansvar for å guide Gates-familien gjennom parken, noe som tilsammen tok halvannen time.

- Hvordan opplevde du å skulle vise dem rundt?

- De er bare vanlige folk. Her tar vi oss av alle. De har en høy stjerne i verdenssammenheng, og det var fint å vise frem det vi er stolte av, sier han, og legger til at han er lettet over den gode responsen fra reisefølget.

Avslappet og jordnære

Ifølge Veiset var familien avslappet og jordnære.

- De kunne vært hvilken som helst familie. De var helt nede på jorda, og koste seg, sier han.

Familien startet rundturen i Atlanterhavsparken ved å gå gjennom utstillingen. Gjennom oppholdet i parken var det mye godt humør å skimte hos samtlige fem - de både lo og pekte på flere av attraksjonene. Dessuten fulgte de ivrig med på det som ble fortalt om dyrelivet og akvariet.

Bill og Melinda Gates ønsket ikke å kommentere VGs spørsmål om hvordan oppholdet i Norge har vært så langt da ekteparet gikk forbi.
- Vi er på ferie og ønsker ikke å kommentere, sa Melinda Gates til VG.

Familien ble igjen i parken en liten stund etter stengetid, før de kjørte fra området i 16.30-tiden. Det er uvisst hvor familien skulle videre.

BAKGRUNN: Her skal Bill Gates bo i natt

Ferie i Norge

Bill Gates og familien har den siste uken vært på ferie i Norge, og var fredag på padletur i Geiranger.

Mangemilliardæren tok også turen opp til den forlatte fjellgården Skageflå, hvor han med utsikt over Geirangerfjorden og fossefallet De syv søstrene spiste lunsj.

Tidligere på norgesferien har Bill Gates og familien besøkt Vikingskipsmuseet og Kon-Tiki-museet i Oslo, og onsdag kjørte de i bob- og akebanen på Hunderfossen.

Torsdag møtte Gates-familien det norske kronprinsparet, og spiste blant annet lunsj med Kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit på Bølgen & Moi i Ny-Hellesund. Deretter gikk ferden direkte til Kjevik, hvor amerikanerens privatjet ventet.

På ettermiddagen torsdag landet Gates-familiens privatfly på Vigra lufthavn utenfor Ålesund. Familien gikk rett over i et ventende helikopter, som tok av med kurs mot Sunnmørsalpene.

De celebre gjestene skal natt til fredag ha bodd på Storfjord Hotell utenfor Ålesund, og mye tyder på at de overnattet der også natt til lørdag.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder