Bjørn-Erik Ludvigsen, politioverbetjent Kripos (f.v), Ketil Haukaas, sjef Kripos og Lena Reif, leder, seksjon for seksuallovbrudd i Kripos og redegjør for operasjon Share, en nasjonal politiaksjon for å stanse spredning av materiale som viser overgrep mot barn, på en pressekonferanse i Kripos torsdag. Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix

Kripos etterforsker 68 barnepornosaker

44 personer har erkjent straffskyld etter en landsomfattende politiaksjon mot overgrepsbilder.

Artikkelen er over seks år gammel

73 er siktet etter aksjonen.

Torsdag morgen ble det kjent at Kripos har igangsatt en nasjonal politiaksjon for å hindre spredning av materiale som viser overgrep mot barn. Politiaksjonen har fått navnet «operasjon Share» og omfatter alle politidistrikter i Norge.

Klokken elleve holdt Kripos pressekonferanse i Oslo om aksjonen:

- Vi har et særlig ansvar for å beskytte barn, det er noe av det viktigste vi gjør, sier Ketil Haukaas, Kripos-sjef, innledningsvis.

- Stort omfang

Materialet som er avdekket så langt i aksjonen er av svært grov karakter og i strid med straffelovens § 204 a.

- Å beskytte barn mot overgrep er noe av det aller viktigste vi kan gjøre. De som deler bilder og film som viser overgrep mot barn skal vite at de risikerer å bli tatt - både i aksjoner som dette og gjennom daglig politiarbeid, sier Haukaas i en pressemelding torsdag klokken elleve.

BESLAG: Her er noen av maskinene politiet beslagla i aksjonen. Foto: Politiet

- Cirka 30 prosent som er mistenkt eller domfelt for å håndtere dette materiale er også fysisk overgripere. Hver gang et bilde eller en film av et overgrep deles på nett, er det ett nytt overgrep mot barna, sier Lena Reif, leder av seksjon for seksuallovbrudd Kripos.

- Omfanget har vært veldig stort, det er snakk om flere hundre i ett nettverk som har vært under lupen, sier Reif til VG.

44 erkjente straffeskyld

Sakene er under etterforskning i distriktene. Kripos vi bistå distriktene i etterforskningen fremover.

- Det er fortsatt ting som skjer underveis. Vi har pågrepet og avhørt 73 personer underveis. 44 har erkjent straffskyld, i tillegg er det noen som har erkjent faktiske forhold, men ikke straffeskyld, sier Bjørn-Erik Ludvigsen, politioverbetjent Kripos.

BESLAG: Her er noen av maskinene politiet beslagla i aksjonen. Foto: Politiet

Det er tatt flere enn 30 vitneavhør, blant annet av familie. Det er tatt beslag i 173 maskiner. Kripos opplyser at de har jobbet med prosjektet noen måneder, og overvåket trafikken i fjortendagersperioder.

- Allerede nå vet vi at det må være mer enn 600.000 bilder som er straffbare. Det er en kjempejobb å håndtere beslagsmengden foran oss, sier han.

Det er pågrepet like mange i Øst-Finnmark som i Oslo, til tross for at det er lang færre innbyggere.

- Vi finner ingen signifikante geografiske forskjeller, og det er vanskelig å si hvorfor det er like mange som er tatt i Øst-Finnmark som i Oslo. Det kan være en tilfeldighet, eller så kan Øst-Finnmark ha jobbet opp mot aksjonen, sier Haukaas til VG.

Aksjoner over hele landet

Politiet i Haugaland og Sunnhordaland aksjonerte mot to adresser onsdag, en i Haugesund og en på Stord, skriver de i en pressemelding.

- Onsdag morgen ble en mann i 30-årene pågrepet i sitt hjem på Stord. Han erkjente forholdet på stedet og er blitt formelt siktet og senere løslatt. Det er tatt beslag i mannens datautstyr og igangsatt etterforskning. En mann i 40-årene bosatt i Haugesund ble onsdag kontaktet av politiet i Oslo. HSPD har gjennomført aksjon på mannens adresse i Haugesund og det er gjort beslag av mannens datautstyr i Oslo, skriver de i pressemeldingen.

De to adressene det ble aksjonert mot skal ha hatt IP-adresser som har blitt brukt til å dele minst 10 filer på et fildelingsnettverk.

Politiet i Oslo har siktet fem personer etter «operasjon share», skriver Oslo politidistrikt i en pressemelding. Det ble aksjonert mot seks ulike adresser tirsdag og onsdag, hvor fem personer ble siktete for brudd på straffeloven paragraf 204 a. Fire av de siktede har erkjent forholdene.

I Rogaland har politiet siktet syv personer. De har aksjonert mot seks adresser, og har gjort flere beslag i PC'er, harddisker og andre lagringsmedier, opplyses det i en pressemelding.

De 68 anmeldelsene fordeler seg slik:

Agder: 5
Asker og Bærum: 2
Follo 3
Gudbrandsdal: 2
Haugaland: og Sunnhordland: 2
Hedmark: 2
Helgeland: 2
Hordaland: 4
Midtre Hålogaland: 2
Nordmøre og Romsdal: 3
Nordre Buskerud: 2
Nord-Trøndelag: 1
Oslo: 6
Rogaland: 6
Romerike: 1
Salten: 1
Sogn og Fjordane: 3
Sunnmøre: 1
Søndre Buskerud: 3
Sør-Trøndelag: 3
Telemark: 2
Troms: 1
Vestfinnmark: 1
Vestfold: 2
Vestoppland: 1
Østfinnmark: 5
Østfold: 2

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder