Siv Jensen: Vi vil ikke i regjering for å kjøre fine biler

Langet ut mot «den norske modellen»

GARDERMOEN (VG) Frp-leder Siv Jensen gjentok sitt klokkerklare ultimatum om at Frp skal være med i en borgerlig regjering om de skal støtte den.

ARTIKKELEN ER OVER SEKS ÅR GAMMEL

Fredag gikk hun på talerstolen - uten manus - på partiets landsmøte på Gardermoen i Ullensaker kommune. Hun kom tidlig inn på ukens hete tema - hvem som skal samarbeide om regjeringsmakt etter stortingsvalget i september.

- Det har handlet mye om alt man ikke skal gjøre. Noen har brukt tiden på å dele ut statsrådsposter, andre på hvem de ikke skal samarbeide med. Men det har vært overraskende lite snakk om politikk, sa hun.

VGTV: Se Jensens tale her!

Nei til «Bondevik III»

Hun viste til at valget i 2001 ga ikke-sosialistisk flertall, men at det ble en mindretallsregjering fordi Frp ble holdt utenfor Bondevik II-regjeringen. Det var ikke en positiv erfaring for partiet da budsjettforhandlingene kom igang, sa hun.

- Det vi fikk til det ene året, ble fjernet i det neste. Det er bakgrunnen for at vi får åtte år siden slo fast at vi ikke vil støtte en regjering vi ikke selv er en del av, sa hun, til rungende applaus fra salen.

- Men vi vil ikke i regjering for kjøre fine biler. Vi vil inn for å kjempe for Fremskrittspartiets politikk, sa hun.

Jensen skapte tidligere i uken uro på borgerlig side med å stille ultimatumet om at Frp skal med i regjering dersom det skal være snakk om noe borgerlig samarbeid.

- Skal de ha flertall for et budsjett får de enten finne seg noen andre partier å få flertall med eller sitte med Frp i regjering, sa Jensen til VG tidligere i uken.

Det fikk Venstre og KrF til å åpne for budsjettsamarbeid med Arbeiderpartiet, noe Høyre-leder Erna Solberg foreløpig ikke har villet kommentere.

- Møtt med eggkasting

For Jensen er det utenkelig å se for seg en slik løsning.

- Vi vil ha de rødgrønne ut av regjering. Da kan jo ikke Arbeiderpartiet ha innflytelse på vår politikk, sa hun.

Ifølge Jensen har Frp siden har vært klart for å samarbeide med Høyre, Venstre og KrF - og at de fremdeles er det. For partiet, som feirer 40 år under landsmøtet, er klare for å komme seg inn på regjeringskontorene.

- Vi ble møtt med eggkasting da vi snakket om innvandringspolitikk. Nå er det i det minste debatt. Men etter 9. september, da er det handling, sa Jensen.

Jensen var innom flere av partiets viktigste saker i talen sin, som mer ressurser til politiet, lukkede asylmottak og ny finansiering av helsenorge.

- Når kriminelle asylsøkere uten lovlig opphold i Norge, likevel kan stå langs Akerselva og pushe dop til unge mennesker, da står systemet i veien for fornuften, sa hun.

La fram innvandrerregnskap

- Da relativt ferske beregninger viste at norsk innvandringspolitikk ikke har økonomisk bærekraft, ble det helt tyst. Er det bare Frp som tør å snakke om kostnadene i norsk innvandringspolitikk.

- La meg si hva kostnadene over bare fem år er: 4100 milliarder, det er hele oljefondet vårt, og statens aksjer i Statoil til sammen, hevder Jensen.

Hun ramset opp eksempler på hvor partiet mener «den norske modellen står i veien for det norske folk» - i helsepolitikken, regionpolitikken, sysselsettingspolitikken og samferdselspolitikken.

- Den «norske modellen» er et begrep som Jens Stoltenberg bruker veldig mye, og som han legger litt for mye i. Han skyver modeller foran seg, utdypet Jensen på et pressemøte etter talen.

- Utgangspunktet for at jeg brukte det i min tale var mot de rødgrønne. Det er et Arbeiderparti-rødgrønt begrep. Når modeller står i veien for kloke løsninger, så må vi velge de kloke løsningene.

- Vi sparer oss til fant ved å utsette nødvendig vedlikehold. Vi ser det over alt: Vi ser det på vann- og avløpsrørene, vi ser det på sykehusbyggene, på skolene, på veiene.

Jensen hadde også en hilsen til statsminister Jens Stoltenberg (Ap) i den økonomiske politikken.

- Det er jo ikke slik at det eneste som står mellom Norge og Hellas er Jens Stoltenberg. Oljen har jo kanskje litt av æren.

... og fikk hilsen fra Jens

Jensen åpnet landsmøtet med å hilse til de to tidligere partiformennene Carl I. Hagen og Eivind Eckbo, og uttrykte medfølelse med alle som er rammet av flommen.

Partiet fikk også en videohilsen fra statsminister Jens Stoltenberg (Ap), som gratulerte sin mangeårige politiske rival med 40-årsdagen.

- Hvis jeg skal gi dere et skikkelig kompliment så er det at jeg alltid forbereder meg veldig godt når jeg skal møte Siv eller andre til debatt. For i 40 år har dere vært rågode til å kritisere Arbeiderpartiet, sa han.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder