53-åringen vurderer å kreve løslatelse

Dømt til 3,5 års fengsel etter dissens - 3 mot 2

FRIKJENNES: Den tiltalte 53 år gamle kvinnen frikjennes for overlagt drap på sin mann Per Gunnar Asheim. Han ble funnet død i hennes utbrente BMW 27. mars 2013. Foto:PRIVAT,

Frifinnes for drap på sin ektemann: Jeg er glad for å bli trodd

DRAMMEN (VG) Den 53 år gamle kvinnen som sto tiltalt for drap på sin mann, Per Gunnar Asheim, frifinnes for drap. Hun dømmes til fengsel i tre år og seks måneder, for tiltalens andre poster.

 • Ola Mjaaland
 • Helge Mikalsen

Artikkelen er over fem år gammel

– Jeg er glad for å bli trodd, sier 53-åringen til VG etter frikjennelsen for drap.

To fagdommerne samt en meddommer utgjorde flertallet som mente kvinnen ikke kunne dømmes for overlagt drap. Mindretallet, som bestod av to meddommere, fant det bevist at 53-åringen tok livet av sin mann.

Kvinnen gispet til, i lettelse, da dommen kom. Hun begynte deretter å gråte før retten tok ti minutters pause. Hun har gjennom hele saken hevdet sin uskyld for drap samt fysisk mishandling av sine barn. Den dømte 53-åringen tar betenkningstid for om hun anker eller vedtar dommen.

Frontline-direktør Per Gunnar Asheim (57) ble funnet død i konas utbrente BMW kabriolet 27. mars 2013. Kona ble siktet samme dagen og senere tiltalt for overlagt drap.

LES OGSÅ:Hva skjedde med Per Gunnar Asheim?

I retten er det tidligere spilt av en lydlogg der politiet mener hun opptrer kunstig overrasket over at bilen hennes er utbrent. Kona kjøpte ti liter diesel, bensinkanne, fyrstikker og engangshansker dagen før mannen blir funnet død. Disse tingene mener aktoratet at hun brukte for å tenne på sin egen bil med mannen i.

– Jeg kan ikke si jeg er skuffet. Jeg gjør en jobb og mener det er beviser for domfellelse. Retten er uenig, sier statsadvokat Trude Elisabeth Sparre til VG, på spørsmål om hun er skuffet over frikjennelsen for overlagt drap.

Aktoratet har ikke avgjort ennå om de vil anke saken. Statsadvokat Sparre la ned påstand om lovens strengeste i februar.

Se dommen og reaksjonene i innslaget:

Vurderer å begjære seg løslatt

Forsvarer Hilde Marie Ims forteller at klienten hennes er svært preget, men glad og litt overrasket over å bli trodd. I retten har nemlig forsvaret prosedert på at 53-åringen har vært forhåndsdømt av alle. Selv vil ikke Ims si at hun er overrasket:

– Min personlige reaksjon er at jeg har en enorm lettelse over at de tingene vi har vektlagt har vært gjort riktig av rettens flertall. Og tiltalte føler nok en enorm lettelse.

– Hvorfor tar hun betenkningstid?

– Hun tar betenkningstid fordi hun er dømt til 3,5 år. Hun har jo hevdet at hun aldri har utsatt barna for fysisk vold, sier forsvarer Ims.

53-åringen har sonet 738 dager, og dermed nesten to tredjedeler av straffen hun i dag fikk.

– Det kan bli veldig aktuelt å begjære seg løslatt, sier Ims.

LES OGSÅ:Aktoratet mener ni punkter beviser drap
Slik mener hun at mannen regisserte et drap

FLERTALLET: Meddommer Arnstein Grill Fasting (til venstre) og fagdommerne Karsten Øvretveit og Norunn Løkken Sundet utgjør flertallet som frikjente kvinnen. Foto:Helge Mikalsen,VG VG

Har sonet to år i varetekt

Den 53 år gamle kvinnen var også tiltalt for psykisk og fysisk mishandling av ektemannen og deres felles barn, samt påvirkning av vitner. Dette dømmes hun for, i tillegg til at hun må betale 90.000 kroner i oppreisning til hvert av de fem barna. Hun har delvis erkjent psykisk mishandling og vitnepåvirkning.

– Nå er hun dømt for mishandlingen som er langvarig og grov og langt utover det hun har erkjent. Vi synes det er tydelig at retten tror på barna, og 90.000 i oppreisning er mye – noe som betyr at retten ser alvoret. De eldste barna har levd med dette i 20 år, sier bistandsadvokat Anne Kroken til VG.

Hun legger til at det er strenge beviskrav i norsk rett og at hun vil være enig i en anke på drapsfrikjennelsen.

– Barna trenger et svar på hvordan faren deres døde, sier Kroken.

Retten mener tiltalte må dømmes for et regime der hun har snakket nedsettende, har kommet med trusler og utøvd vold mot barna og ektemannen over 20 år og over 8–10 år for de yngste barna. Mishandlingen skal ha startet i 1992 og dommerne finner barnas forklaringer troverdig, leste dommeren opp.

Fra straffen på tre år og seks måneder skal 738 dager for uthold varetekt trekkes fra.

– Finner ikke drap bevist

Konstituert tingrettsdommer Norunn Løkken Sundet leste opp begrunnelsen for drapsfrifinnelsen:

– Rettens flertall finner at det ikke er ført tilstrekkelige bevis for at tiltalte har lurt i avdøde berusende og bedøvende midler og tent på ham og bilen. Flertallet viser til at det ikke er noen bevis som knytter tiltalte til ildspåsettelsen. Det er ikke funnet spor av brann eller brennbare væsker på henne eller på klær hun har brukt. Det er få bevis som knytter tiltalte til legemidler funnet i avdødes blod. Det er bare to av legemidlene som ble funnet i avdødes blod som kan tilbakeføres tiltalte. De øvrige legemidlene har ukjent kilde.

NEDERLAG: Bistandsadvokat Anne Kroken (til venstre) og statsadvokat Trude Elisabeth Sparre må innse at tiltalte ikke dømmes for tiltalens mest alvorlige post. Kroken er fornøyd med at tiltalte dømmes også for fysisk vold mot barna, noe tiltalte ikke har erkjent i retten. Foto:Helge Mikalsen,VG VG

– Det er etter flertallets syn ikke ført tilstrekkelig bevis for at tiltalte har lurt i avdøde berusende eller bedøvende midler.

Mindretallet, de to andre meddommerne som finner det bevist at tiltalte har drept sin mann, viser til funn av legemidler i kaffekvern, saftflaske og at avdøde hadde en rekke legemidler i kroppen. Mindretallet finner det bevist at kvinnen plasserte Asheim i passasjersete og kjørte til parkeringsplassen på Tranby hvor hun tente på bilen.

– Mindretallet legger til grunn at Per Gunnar Asheim sov eller var ruset da brannen ble antent, og det kan være tiltalte som har plassert sigarettsneiper med hans DNA utenfor bilen.

Forsvaret har prosedert på at det vil være et justismord om 53-åringen blir dømt. De mener Asheim har regissert sitt eget selvmord slik at det skal se ut som et drap. Forsvarer Anders Vesteng og Hilde Marie Ims var tydelig lettet i den lille pausen før premissene for dommen leses opp.

Les også

 1. Tranby-tiltalte får flere millioner om hun frikjennes

  DRAMMEN (VG) Aktoratet presenterte i dag et nytt mulig motiv for at den 53 år gamle konen til Per Gunnar Asheim kan ha…
 2. Forsvarer i Tranby-saken: Justismord

  DRAMMEN (VG) Forsvaret kaller aktoratets prosedyre for retorikk og savner et fellende bevis.
 3. Ber om 21 år for Tranby-tiltalte

  DRAMMEN (VG) Aktoratet mener tiltaltes selvmordsteori rundt Per Gunnar Asheims død er en krenkende løgn.
 4. Tranby-tiltalte om kjøp av bensinkanne: - Den var på tilbud

  DRAMMEN (VG) Statsadvokaten spør hvorfor Per Gunnar Asheims kone kjøpte ti liter med diesel til en snøfreser som gikk…

Mer om

 1. Tranby-saken
 2. Krim

Flere artikler

 1. Riksadvokaten anker Tranby-saken

 2. Pluss content

  Med minst mulig margin

 3. Tiltalt for å ha dopet og drept ektemannen: Nå avgjøres seksbarnsmorens skjebne

 4. Tranby-saken: Anker dom for vold mot egne barn

 5. Datteren om farens fremtidsplaner: - Han ville flytte til Vestlandet

Fra andre aviser

 1. Tranby-saken: Enken dømt til 21 års fengsel

  Aftenposten
 2. Tranby-drapet: Dommen viser hvor ulikt domstolene kan vurdere bevisene.

  Aftenposten
 3. Tranby-saken: - Jeg er veldig glad for at jeg ble trodd

  Aftenposten
 4. Enken dømt for drapet

  Aftenposten
 5. Kvinne som er tiltalt for å ha drept mannen sin på Tranby innrømmer barnemishandling

  Aftenposten
 6. Riksadvokaten anker Tranby-frifinnelse

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder