DRAR FRA OSLO: Sammen med sin kone Hanne Grotjord (t.v.) forlot Jagland tirsdag ettermiddag Oslo. Her i telefonsamtale med komiteens nestleder, Berit Reiss-Andersen. Foto:Helge Mikalsen,VG

Jagland dro rett til Gardermoen etter Nobel-vrakingen

GARDERMOEN (VG) Thorbjørn Jagland dro tirsdag fra Oslo, og henviser alle spørsmål om vrakingen videre til nyvalgt leder av Nobelkomiteen, Kaci Kullmann Five.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Thorbjørn Jagland forlot Nobelinstituttet før lederskiftet formelt ble offentliggjort tirsdag. Han forlot bygningen via en heis som gjorde at han unngikk å møte pressekorpset på Nobelinstituttet.

Senere tirsdag ettermiddag var den tidligere lederen for Nobelkomiteen kommet seg på et fly til Frankfurt, sammen med sin kone Hanne Grotjord.

På spørsmål fra VG om hvorfor han ble skiftet ut, sier Jagland at dette nå er en sak for den nye lederen i komiteen.

– Jeg henviser dere til Kaci Kullmann Five for å få svar på hvorfor dette ble utfallet, sier han.

– Det er alltid lederen av Nobelkomiteen som uttaler seg.

I en tekstmelding til NRK skriver Jagland at han aksepterer komiteens beslutning:

– De som er valgt inn fra Høyre og Frp på Stortinget har valgt en ny komitéleder og fikk flertall for det. Det må jeg forholde meg til.

PÅ REISE: Thorbjørn Jagland (midten) var tirsdag ettermiddag på Gardermoen sammen med sine kone Hanne Grotjord. Der gikk de om bord på et fly til Frankfurt. Foto:Helge Mikalsen,VG

Nobel-historiker og forfatter Øivind Stenersen sier til NTB at han er overrasket over at komiteen valgte å bytte ut Jagland med mangeårig nestleder Kaci Kullmann Five (H). Tradisjonen har vært, med noen få unntak, at sittende leder får fortsette så lenge ha er medlem av komiteen.

Ny leder er Kaci Kullmann Five

Nobelinstituttet bekreftet tirsdag ettermiddag at Thorbjørn Jagland er kastet som leder av Nobelkomiteen. Da hadde komiteen sittet samlet siden klokken 9 tirsdag morgen, for å avgjøre hvem som skal lede komiteens arbeid i tiden fremover.

Jagland fortsetter som medlem av komiteen. Berit Reiss-Andersen blir komiteens nye nestleder.

VG har tidligere skrevet at Høyre har sett etter alternative kandidater til Jagland nå som de har politisk flertall i komiteen. Karen Cecilie «Kaci» Five (63) er tidligere Høyre-leder, var stortingsrepresentant fra 1981 til 1997 og handels- og skipsfartsminister i Jan P. Syses regjering.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder