AKTORATET: Statsadvokat Fredrik G. Ranke og førstestatsadvokat Jan F. Glent skal overbevise retten om at de tre tiltalte er skyldige. Foto:Frode Hansen,VG

Terrortiltalt (25) avlyttet: Sa han støttet Boko Harams kidnapping av skolejenter

25-åring: - Dette er en samtale med en nær venn, som ikke var ment for offentligheten.

OSLO TINGHUS (VG) I en avlyttet samtale fra mai i fjor kommer det fram at den tiltalte 25-åringen mente Boko Haram burde kidnappet enda flere skolejenter.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Den norskalbanske lillebroren (25) er tiltalt for å ha kjøpt inn stridsbekledning, til støtte for den såkalte Islamske staten (IS). Han mener selv han bare ville hjelpe sin bror og ikke støtte IS.

De to andre tiltalte, en norsksomalisk barnefar (30) og den norskalbanske (28) storebroren, er derimot tiltalt for å ha deltatt i væpnet kamp for terrorgruppa Islamsk stat (IS).

I all hemmelighet avlyttet Politiets sikkerhetstjeneste (PST to kjøretøy og flere telefoner over tid for å avsløre de nå tre tiltalte mennene.

Et av disse kjøretøyene var en bil som 25-åringen disponterte.

Boko Haram

7. mai i fjor, tre uker før pågripelsen, kjørte han rundt med to kamerater. Blant samtaletemaene var Boko Harams nylige kidnapping av 300 skolejenter i Nigeria.

På lørdag, et lite år etter den aktuelle samtalen, ble det kjent at Boko Haram har sluttet seg til IS.

«Jeg håper de tar 300 til av dem, mann», sier 25-åringen i bilen. Tidligere i samtalen har han sagt at det er «veldig bra» det Boko Haram har gjort, og han mener «du har lov til å ta vantro til slaver.»

I samtalen kommer det også fram at noe av bakgrunnen for uttalelsene er at muslimske kvinner skal være fanget, og at skolejentene kunne byttes slik at disse kunne gå fri.

Tiltalte: Sverting

Aktor Jan F. Glent gikk hardt til verks mot 25-åringen i utspørringen etter avspillingen av opptaket, og ville vite om den tiltalte støttet slike terrorhandlinger.

– Ingen kommentar, er svaret.

– Er det dekkende for hva du mener i dag? spør medaktor Thomas Blom.

– Nei, men dette har jo veldig lite med saken å gjøre. Dette er en samtale med en nær venn, som ikke var ment for offentligheten. Dette er bare sverting, sier 25-åringen.

Overfor sin forsvarer Kjell T. Dahl åpner han seg litt mer og forteller at han kort tid før samtalen hadde sett en dokumentar på NRK der muslimer i Nigeria ble slaktet på gaten av regjeringsstyrker, fordi de ble beskyldt for å være med i Boko Haram.

Erna Solberg «hodet på slangen»

I en senere avlyttet samtale i bilen hans, fanget opp klokken 02.00 på natten, diskuteres norske lover og myndigheter. Der kaller 25-åringen Erna Solberg «hodet på slangen» overfor en kamerat.

Kameraten i bilen sier han følger norske lover. Det mener 25-åringen i samtalen at han ikke burde. Selv følger han sharia, forteller han og forsøker å sette kameraten på plass.

Da aktor Fredrik G. Ranke spør om dette etter avspillingen, svarer han:

– Ja, jeg følger sharia, men jeg motstrider ikke norske lover.

Om Solberg som «hodet på slangen, sier han:

– Det betydde vel at hun var lederen, da.

Barnehage-uttalelsen

I dag ble også den avlyttede samtalen i bil mellom de to norskalbanske brødrene der den tidligere kjente uttalelsen om å drepe kom:

«Jeg har lyst til å drepe alle fra liten til stor, mann, gå inn en eller annen barnehage, mann,» sier storebroren (28) i samtalen som ble fanget opp 12. mai.

– Jeg er flau for den uttalelsen. Det var ikke noe jeg mente. Bakgrunnen var at politiet fulgte etter oss og sa de hadde fått beskjed om å følge etter farlige personer som oss, forklarer han for retten.

Han forteller også at han i 2006 jobbet i barnehage. Han har ingen god forklaring på hvorfor han nevner akkurat en barnehage.

Videre i den avlyttede samtalen sier lillebroren «ta det der ut av bilen» og «nå synes jeg det ble litt...»

– «Nå synes jeg det ble litt radikalt her», er det jeg sier, forklarer 25-åringen for retten.

Glent sa i sitt innledningsforedrag at de ikke hadde andre opplysninger som tilsa at det ble planlagt terror, men de så på det som et uttrykk for en måte å tenke på som gjorde at de valgte å fremskynde pågripelsen av de tre tiltalte.

Irriterende pipelyd

Det avlyttede materiale avslører også en ganske ordinær hverdag for de terrortiltalte.

I en av de avlyttede seksvensene fra bilen til den yngste av de tre – den norskalbanske 25-åringen – er han med to kamerater.

De skal rekke en fruktbutikk før stengetid, diskuterer hvorvidt den er stengt eller ikke. Klokka er nemlig blitt ni. «De har tatt inn frukten», resonnerer den ene.

25-åringen klager også over en pipelyd som kommer enten fra bilen eller en klokke. «Jeg har søkt opp på internett hvordan man skrur den av, mann, jeg jeg får det ikke til. Den plager meg,» sier han.

– Nødhjelpsarbeid

Alle de tiltalte nekter straffskyld.

Mens 30-åringen sier han kun gjorde nødhjelpsarbeid etter å ha sverget troskap til IS, har 28-åringen forklart at han var med i en annen mer moderat opprørsgruppe.

Begge dro inn i Syria sommeren og høsten 2012 og landet på Gardermoen igjen 29. januar 2014.

Lillebroren (25) er tiltalt for å ha forsøkt å støtte IS gjennom å handlet inn «stridsklær» til en tredje bror som var i Syria, men som omkom i april 2014.

Han nekter altså straffskyld for at dette var terrorstøtte – han har forklart at han bare ville hjelpe broren sin.

Alle ble pågrepet 27. mai i fjor.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder